Mount Kenya och Kilimanjaro är de två högsta bergen i Afrika. Alla har hört talas om dem, framför allt i bergsbestigarkretsar. Däremot är det inte många mountainbikecyklister som åker dit. Men vi ville testa något som ingen annan hade gjort: att bemästra båda bergen efter varandra med mountainbike. Det var en utmaning som förde oss närmare både varandra och våra gränser.

Jag kniper ihop ögonen för att stänga ute röken; jag har stått i över en timme vid en tunna med öppen eld tillsammans med femton gladlynta bergsguider, de flesta från Kenya. Vi har alla samma mål, som vi eftersträvar med stort tålamod – att torka våra dyblöta kläder och skor vid Old Moses Camp, med den enda varma fläcken på flera mils avstånd. Om mina skor inte torkar skulle det innebära ett definitivt slut på mitt äventyr i Afrika.

Att nå 4 900 meters höjd vid god hälsa i blöta skor är så gott som omöjligt. Vilken fantastisk början, tänker jag ironiskt när Hans-Jörg Rey kommer ut ur den kalla stugan med våta byxor och skor och försöker få en plats vid brasan. I morse hamnade han, Danny MacAskill och jag i ett oväder när vi hade lämnat Sirimon Gate, på 2 650 meters höjd. Mount Kenya, en vulkan och det näst högsta berget i Afrika, är en uppvärmning innan vi siktar ännu högre: Kilimanjaro. Det högsta berget i Afrika, med Uhuru-toppen på 5 895 meter.