Mitt framgångskoncept för 2015

Som ni kanske noterat har jag bytt profilbild för denna krönika. Dels är bilden bra men den symboliserar också min satsning framöver. På väg med en mountainbike men i den mest cyclocross-mässiga pose som finns – cykeln över axeln!

Mitt fokus på cyclocross har ökat markant senaste åren och jag bedömer att jag nu är den svenske cyklist som åker mest internationell CX. Denna höst/vinter åkte jag totalt 27 CX-tävlingar varav 20 st. utomlands. Jag åkte ca 3500 mil med bil september–januari så det har varit slitsamt.

Jag har länge försökt kombinera en full satsning på CX med full mtb-säsong och det har gått bra så länge jag åkt ca 15 CX-tävlingar/säsong. Men nu går det inte få ihop planeringen längre. Det är naturligt att avsluta mtb-åkningen 1 september och gå direkt över till en CX-säsong. Problemet kommer när man avslutat CX-åkningen i januari och ska ladda om för mtb. Det krävs ett break någon gång under året och det måste komma efter att man avslutat CX-säsongen.

Så just nu är jag totalt ur fas mot mina mtb-konkurrenter. Jag sysslar bara med alternativträning och nöjescykling under februari-mars medan de pumpar watt för fulla muggar på sina testcyklar. Inför dessa fakta har jag nu beslutat att totalt ändra min årsplanering. Hela planeringen bygger på en CX-säsong som startar 1 september och slutar i mitten på januari. Allt däremellan är förberedelser.

Jag sätter bara upp ett mål under mtb-säsongen och det är Masters-VM i Andorra. Det avgörs i slutet på augusti och blir sista mtb-tävlingen för 2015. Dessförinnan gör jag en formcheck på SM i Hestra.

Jag kommer inte att börja intensifiera träningen förrän under april månad och sedan bygga normal tävlingsform fram till SM i juli. Det blir sedan formtoppning fram till VM.

Att jag inte satsar fullt på mtb betyder inte att jag drar ned markant på tävlandet. Jag håller ju på med cykel för att få tävla! Istället blir tävlingarnas art en del i CX-förberedelserna. Det blir mycket mindre teknisk XC och istället mer långlopp och längre mtb-tävlingar. Korta intensiva tävlingar får jag nog av under CX-säsongen. Det blir också mer lvg-åkning för att hålla kontakt med CX-cyklarnas smala Q-faktor och den annorlunda sittställningen. Det finns en träningsserie för lvg i Skåne som utgörs av 10 km tempolopp som jag tänker åka. Perfekta långintervaller i tävlingsform.

Så jag har planen klar för att göra CX-säsongen 2015-16 till min bästa hittills. Jag har dock ett stort problem att brottas med. Att tävla som uppbyggnad och förberedelse kräver att man drar ned på resultatförväntningarna. Jag har alltid satsat 100 % på varje tävling jag startat och gett allt jag kunnat den dagen. Det måste jag tona ned om planen ska hålla.

Mitt dilemma är att omgivningen förväntar att jag ska vara med i täten som alltid och man vill leva upp till detta. Kör jag XC-lopp är det inget problem. De är så korta att det bara är att åka så mycket kroppen kan prestera. Med mindre träning hamnar man bara automatiskt längre ned i fältet. Det svåra blir att disponera de längre racen typ långlopp och 2-timmars XC. Ska de fungera som bra träning måste man orka åka ett jämnt hårt tempo. Försöker jag gå med täten kommer jag garanterat att vägga gång på gång och det sliter hårt på kroppen.

Min taktik på längre lopp blir dels att åka mindre långlopp där det blir mindre hektiskt i starten och man sen dessutom slipper köer om man inte ligger i tätklungan. Jag kommer dessutom att ställa mig långt bak i startfållorna för att kunna åka mitt eget lopp och disponera för ett jämnt tempo.

Ärligt talat är jag ganska orolig för om jag förmår ställa om mitt tävlingspsyke och följa planen. Jag är ju en utpräglad tävlingsmänniska och tänder alltid till när jag står på startlinjen. Jag tror naturligtvis själv på att jag lyckas eftersom jag redan nu ser fram emot hösten och CX-åkningen. Jag tror jag kan hålla det långsiktiga målet i fokus.

Ni kommer att se hur jag lyckas med mitt nya upplägg under 2015 på www.bennycarina.se.