Det sitter i huvudet !

Nu har även jag startat årets mtb-säsong och de första resultaten är bokförda. Det har börjat bra med ett par segrar och jag känner mig i den form träningen så långt förutsäger. Jag har haft en försäsong utan längre sjukdomsavbrott och årets pollensäsong är lindrig jämfört med ifjor. Så uppbyggnadsplanen inför cyclocross (CX) åkandet till hösten går enligt plan.

Men mtb-åkningen är ändå inte vad den var bara för något år sedan och det skapar frågetecken.  Tränar jag inte rätt eller är det naturliga konsekvenser av min ålder?

Jag har fått förlika mig med inte ha kvar mitt vassaste vapen som är klättringarna. Jag är fortfarande stark uppför men kan inte längre avgöra loppen där. Att åldern minskat min toppeffekt är väldigt påtagligt. Det är bara att kolla på min maxpuls som stadigt sjunker varje år.

Eftersom teknik och utförsåkningen aldrig varit min starka sida har jag tidigare kompenserat med överlägsen åkning uppför. Nu hänger jag med uppför men tappar tekniskt och utför vilket gör att jag inte är snabbast totalt längre.

Det är troligen helt naturligt att det blivit så här med tanke på att jag är 59 år gammal och måste slå åkare som är upp till 9 år yngre. Jag kan ändå inte helt förlika mig med detta faktum. Anledningen är att jag inte ser samma utveckling för mitt cyclocross-åkande. Där har jag inte tappat fart gentemot konkurrenterna på samma sätt. Vad beror detta på? Denna fråga sysselsätter min hjärna när jag försöker analysera situationen.

Cyclocross anses ju som det intensivaste man kan hålla på med inom cykel. Det är dock en annan typ av intensitet än inom mountainbike. MTB handlar ofta om att gå max under en klättring eller acceleration samtidigt som dessa följs av viloperioder t ex utför. Cyclocross är en jämnare belastning på hög nivå. Som en liknelse kan man säga att MTB är som att köra många korta intervaller medan CX är som en enda lång intervall.

Så det är väl här förklaringen ligger. Man kan nyttja en högre toppeffekt lättare inom MTB eftersom det kommer viloperioder mellan topparna. Går man för hårt på ett visst banparti inom CX tappar man på ett annat, så man måste disponera effektuttaget mer noggrant.

Min tekniska förmåga spelar också stor roll. CX handlar inte lika mycket om teknisk förmåga som MTB. Lägger man sedan till faktumet att MTB-banorna blivit radikalt mer tekniska under senaste åren så har man två påtagliga orsaker till min sviktande konkurrensförmåga inom MTB,  den tekniska utvecklingen av XC samt den oundvikliga åldersförsämringen.

Jag skulle kunna påverka min tekniska förmåga genom mer träning, det är helt klart. Nu blir det inte så av den enkla anledningen att jag inte vill gå den vägen och testa gränser med skaderisk som följd. Är man osäker tekniskt är risken för skador påtaglig. Jag vill inte tvinga mig att försöka göra saker jag ogillar inom idrott. Det är ju trots allt bara en lek.

Men varför detta analyserande då? Jo, att jag inte har kvar min vinnarskalle inom MTB får inte göra att den försvinner inom CX. Att vinna tävlingar sitter lika mycket i huvudet som i fysiken. Tappar man tron på sig själv vinner man inget.

Om jag vet varför det går sämre inom MTB och kan förklara för mig själv orsakerna, kan det istället öka självförtroendet inom CX. Enkel logik – mina svagheter är inte avgörande inom CX och istället kommer mina starka sidor till sin rätt.

Med hela detta långa resonemang vill jag poängtera att det är lika viktigt att ha rätt på vad som rör sig i huvudet som hur hjärta/lungor presterar.

Jag har en enorm förväntan på CX-säsongen 2016. Dels är jag motiverad till 110 % och sen är det första året jag åker H 60. Sverige har inte ens en veteranklass utan här måste jag åka mot alla över 17 år. Tävlandet på hemmaplan är bara för att vara lojal mot svensk CX. Det finns däremot H 60-klass i Danmark och Belgien. Tyskland har en skum regel som säger att man skiftar åldersklass ett år senare så där får det bli H 50 ett år till. Sa jag att det blir mycket utlandstävlande även i år ?

Det är kul att åka MTB men festen börjar den 1 september när belgarna drar igång CX-tävlandet. Jag kommer att vara redo !