Motivation

Ni har säkert hört om och om igen hur viktigt det är med motivation för att träna och tävla. Utan motivation är det svårt att gå upp ur sängen en tidig söndagsmorgon för att cykla sina brutalintervaller.

Jag har haft heta diskussioner med andra cyklister om varför vi cyklar och lägger x antal timmar på träning. När jag berättar att jag cyklar för att vinna så blir jag ofta ifrågasatt. Enligt de flesta så räcker det inte med att vilja vinna, man måste tycka att det är roligt med cykling, man måste älska sin idrott. Missförstå mig inte nu, självklart tycker jag att cykel har sin tjusning, men att säga att jag längtar efter att köra mina intervaller skulle vara att ljuga. Jag kan till och med bäva för att cykla dem men trots detta så tränar jag mina pass, för jag vill bli bäst! Jag vill stå högst upp på prispallen och veta att jag är bättre än alla andra. Det är därför jag tränar mina dryga 650 timmar om året. Det är därför jag ger mig ut på cykeln i snöstorm, där vinden pinar i ansiktet och både tår och fingrar blir genomfrysta av köld. Det är därför jag gör mina styrkeintervaller på testcykeln så att det känns som att benen ska sprängas. Det är därför jag cyklar mina intervaller uppför slalombackar så att hjärtat pumpar på som en galning. Det är därför jag nästan inte gör något annat än pluggar, tränar, äter och sover.

Tyvärr så går det inte att vinna jämt och då måste man ha en annan strategi och motivation. Man kan inte bli bäst på en dag men däremot kan man utveckla sin egen prestation och förbättra sin kapacitet för att långsiktigt bli bättre. Jag har tävlat i mtb sen jag var 14 år och har haft en fin utvecklingskurva men de senaste åren har den börjat avta och jag har känt att jag har hamnat på en platå. När jag under åren har prioriterat bort så mycket för att bli en bättre cyklist så upplevdes det jobbigt att hamna i denna situation. Jag har jämt strävat efter att bli bättre men efter den gångna säsongen kände jag mig i stort behov av att få en ny motivation och nytändning.

Därför bestämde jag mig i slutet av förra året att satsa de närmsta två åren på landsvägscykel. Tanken är att detta även ska hjälpa mig att långsiktigt bli bättre på långlopp i mtb och förverkliga drömmen att stå högst upp på pallen vid ett stort mästerskap. Dessutom har jag länge varit nyfiken på hur bra jag kan bli på landsvägscykel om jag bara ger det en ärlig chans. Förra säsongen tävlade jag faktiskt i SM och spurtade om en tredjeplats mot tjejer som deltar i internationella tävlingar, så jag vet att jag har kapacitet och möjlighet att bli riktig bra.

Mitt mål inför kommande två år är att kvalificera mig till OS i Rio. Jag vet att det är ett högt mål men jag behöver verkligen denna målsättning för att utmana mig själv. Ett led i min satsning är att gå ner i studietakt för att på så sätt få ut mer av min träning och skapa en bättre harmoni i vardagen. Jag kommer också att ta mig ner till Belgien och cykla några tävlingar där, för att utveckla mig som cyklist och öka chansen att komma med i landslaget. Satsningen på landsväg innebär att jag kommer delta i färre deltävlingar i långloppscupen jämfört med tidigare år. Tänker dock försöka köra så många som möjligt, för jag tycker verkligen om att cykla dessa tävlingar. Det bästa med långloppen är den härliga stämningen, alla är som en enda stor familj.

Med full motivation tar jag mig an det nya cykelåret!