Ett balanserat liv

Jag är med säkerhet inte ensam om att känna att dygnets 24 timmar inte räcker till för allt vad man vill och ska hinna med. För ett halvt år sedan var det riktigt svårt för mig att få tiden att gå ihop med 20 timmar träning i veckan och 100 % studier, så med andra ord var jag oerhört stressad. När jag skulle tävla i SM i landsväg hade bägaren runnit över. Istället för att vara utvilad och pigg inför säsongens viktigaste lopp så var jag nerbruten och tävlingen gick inte alls som planerat.

Efter diskussioner med min tränare, kom vi fram till att det skulle bli svårt att nå mina mål om jag skulle fortsätta att studera på heltid. Därför tog jag beslutet att gå ner tlll 50 % studietakt för den resterande tiden på tandläkarutbildningen.

Nu har det gått cirka tre månader på min nionde termin och jag känner mig mycket mer harmonisk och glad. Jag har nu tid att träna som jag vill, jag är mer fokuserad i skolan, jag får minst mina åtta timmars sömn varje natt och jag kan även spendera tid med mina kompisar, vilket tidigare har varit ett stressmoment.

Att jag är mindre stressad och får tillräckligt med vila ska även vara bra i vikthänseende enligt min dietist. Jag har länge velat gå ner i vikt för att kunna prestera bättre vid uppförsbackar och har därför testat alla möjliga dieter men inget har gett resultat. Det första min dietist sa till mig var att jag måste få till strukturer i mitt liv. Jag behöver äta regelbundet, gå och lägga mig i tid samt vila minst tre timmar mellan passen. Får jag inte tillräckligt med återhämtning så kommer min kropp att få en ökad nivå av stresshormonet kortisol, vilket medför att fettdepåerna inte används utan fortsätter att lagras. Dietisten sa också att ett för lite energiintag kan orsaka stress och det är därför viktigt att äta mer mat för att kunna gå ner i vikt.

Nu har jag ätit betydligt mer och känner mig så mycket mer energifylld. Jag har inte gått ner i vikt men är inte orolig över det då jag har hört att det kan ta upp emot ett år innan kroppen vänjer sig vid sina nya förutsättningar.

Hur som helst känner jag att jag har fått ordning på mitt liv, jag har äntligen fått en balans med träning, kost och vila.