Insikt, kunskap och en röd tråd

Jag har nästan alltid varit min egen tränare men har bollat idéer med personer i min egen familj. Det har lett mig till att kunna lyssna på min kropp men jag har saknat kunskapen att få en röd tråd med träningen. Jag har inte heller gått på något idrottsgymnasium. Detta dels för att jag inte kände mig mogen att flytta hemifrån och dels för att jag även elitsatsade på längdskidor.

Förra året tog jag mitt första steg till att ta hjälp av en utomstående tränare och insåg vikten med att ha någon som organiserar upp min träning och kan pusha mig det lilla extra.

I mars månad tog jag ett ytterligare steg när jag började få hjälp med träning av Thomas Lindberg genom RFs elitstipendium. Nu har jag fått insikt i vad som krävs för att bli bättre och har därmed ökat min träningsdos med det dubbla antalet timmar. Det har varit tufft och slitsamt att få ihop vardagspusslet med nästan 100 % tandläkarstudier och 20 timmars träning per vecka men det är något som jag har valt. Jag ser det som en rolig utmaning och så behöver jag denna förändring i min träning, för att komma med i landslaget och representera Sverige. Förutom att jag har ökat antalet träningstimmar markant så har varje pass haft ett syfte och därmed gett mig den röda tråden i min träning. För mig är det viktigt att veta syftet med träningen, för det gör mig mer motiverad. Det känns otroligt skönt att jag har en tränare som besitter de kunskaper som kan få mig att utvecklas som idrottskvinna och cyklist. För mig är det också viktigt att ha en tränare som förstår mig och de behov jag har.

Efter att jag i en månad har följt Thomas träningsprogram och tränat bland annat mycket tröskelintervaller (vilket var nytt för mig), så har jag förbättrat mina laktatvärden rejält. Det innebär att jag kan träna och tävla i högre antal watt utan att få mjölksyra, det vill säga jag har blivit starkare. Det är skönt att via dessa tester få bekräftat att jag har utvecklats till denna säsong.