Måste erkänna att jag är väldigt kluven angående min MTB-satsning. Min tanke inför årets säsong var att den skulle planeras helt utifrån att vara en bra uppbyggnadsperiod inför cyclocrossäsongen.

Men eftersom jag hade planerat CX-tävlingar ända in i mitten på mars valde jag att inte ta någon viloperiod i år, utan fortsätta med grundträning på mountainbiken direkt. Detta ledde sedan till att jag tävlingsdebuterade på MTB redan i mitten av april när jag nu ändå var i hyfsad form. Därmed har jag ändå startat en MTB-säsong precis som förr utan att jag reflekterat över det. Tävlingssuget har fått styra, men också att det är kul att komma tillbaks på MTB efter att ha bara åkt CX under sex månader. Det blir en nytändning varje gång.

Förnuftet säger att jag ska ligga lågt med MTB-tävlandet för att vara fullt fokuserad och motiverad inför CX-tävlandet som är min huvudgren numera. Men vi håller ju ändå på med cyklingen för att ha kul och är det då kul att köra MTB så kör vi MTB!

Frågan är nu om jag ska fortsätta som vanligt med utvalda tävlingar, och resultatmål, eller gå tillbaks till ursprungsplanen att bara ta sommaren som uppbyggnad? Man behöver ju inte satsa fullt ut för att ha kul på MTB, eller?

Ett starkt skäl att tävla vidare är att jag denna vår insett att det krävs tävlingar för att jag ska kunna motivera mig att träna hårt. Jag klarar inte mentalt att träna med målsättningen att vara snabb den 1 september. Jag är en utpräglad tävlingsmänniska.

En annan faktor som påverkar är att man infört en H 60-klass både i Västgötacupen och Långloppscupen. Jag har nu chansen att åka om pallplaceringar vilket i sin tur krävs för att jag ska kunna motivera mig att tävla.

Ok, så jag har väl insett att det blir en del tävlande även denna sommar. Nästa fråga är då vilka målsättningar som ska sättas upp?

SM är ointressant p.g.a. att där får jag harva mitt i H 50-fältet. Finns ännu ingen H 60-klass.

VM då? Jag bestämde ifjor att det var mitt sista VM eftersom jag då drogs med enorma allergi- och astmaproblem. Det kändes inte längre som att jag hade där att göra.

Men även här vacklar jag nu. Jag har fått nya mediciner sedan i höstas och det känns bättre och bättre. Avslutningen på CX-säsongen gick också över förväntan. Under de första tävlingarna i vår har det inte varit andningen som satt stopp utan bara ren och skär brist på snabbhetsträning. Jag hostar inte i timtal efter ett lopp och jag sover bra om nätterna. Det hade jag inte vågat hoppas på efter att ha fått lämna walkover på VM i augusti p.g.a. andningsproblem.

Årets Masters VM går i Andorra redan veckan före midsommar. Det gör att uppbyggnadsträningen måste starta i mars för att man ska vara i form då. I vanliga fall har man hela sommaren på sig. Det som talar för en start är att jag kan banan sedan VM gick där 2015. Dessutom är det en typisk ”old school”-bana med mycket klättring och utan handbyggda hinder. Det som talar emot är att banan ligger på 2000 m höjd så man har inget där att göra med andningsbesvär. Det fick jag bittert erfara 2015!

Med allt detta som underlag tog jag ett beslut redan 1 april som innebär att jag tränar som om jag ska åka VM. Fram till den 15 maj blir testperiod för min hälsa. Under denna tid åker jag så många tävlingar jag hinner för att känna efter om medicineringen verkligen hjälper och att kroppen svarar på träning. Jag testar mig såväl på XC som korta LVG-tempo och som avslutning första loppet i Långloppscupen. Söndagen den 14 maj åker jag Västgötacupen i Vårgårda och därefter tas beslutet om VM-start eller inte!

Det känns som det rätta beslutsunderlaget. Kan jag vara konkurrensmässig om VM-medaljer åker jag, annars inte. Jag vet ju vad som krävs efter att ha åkt VM sedan 2005…

Jag har varken bokat boende eller anmält mig till VM så allt är öppet fram till dess. Om det blir nej har jag ändå nytta av träningen och jag kan då återgå till en lugnare säsong i Sverige och Danmark.

När detta skrivs har jag åkt fem tävlingar och det känns bättre än jag vågat hoppas på. Men jag vågar inte ropa ”hej!” förrän jag upplevt hur jag klarar inledningen på pollensäsongen. Denna har precis startat när jag skriver detta…