Hur viktig är vikten ?

Vikt och cykling hänger ihop som ler och långhalm. Lättare kropp och cykel ger snabbare klättringar och accelerationer vid konstant effekt i pedalerna. Så är det bara rent fysikaliskt. Dessutom är vikt en mätbar faktor så det är lätt att kvantifiera förändringar och därmed tenderar vi uppehålla oss med dessa parametrar mer än kanske nödvändigt.

Jag går inte in på kroppsviktens betydelse denna gång utan tänkte prata om vikten på cykeln och främst mtb-cyklar. Jag själv har i alla år varit fanatisk vad gäller viktreducering och räknat varenda gram på mina cyklar. Innerst inne har jag varit tveksam till hur mycket det egentligen gör, för mina egna prestationer, ända sedan jag vann VM 2009. Vi åkte då en bana där klättringarna var helt avgörande för resultatet.  Jag hade både min hardtail och heldämpade cykel med till tävlingen och testade båda veckan före start. Jag valde självklart den lättare hardtailen som vapen första träningsdagarna. Men testade också den ca 1 kg tyngre heldämpade. Jag kände direkt att trots en tyngre cykel uppför så flöt det bättre på den heldämpade och jag var snabbare totalt på varvet. Min åkning blev mer avslappnad och mitt flow bättre. Jag startade på den tyngre cykeln och vann mitt första VM !

Numera känner jag också att mina varvtider beror mer på flytet utför och genom svåra passager än på cykelns vikt. Jag är lite sämre uppför och mer försiktig utför, allt med ålderns rätt. Ändå så har jag fortsatt med att viktoptimera alla mina cyklar som vanligt. Mycket för att jag tycker det är så kul att fintrimma grejor i minsta detalj.

Inför mtb-säsongen 2016  tänker jag dock utmana mina egna sanningar igen. Jag kommer att ha en superlätt Trek Procaliber hardtail  och en heldämpad Top Fuel till förfogande. Procalibern ska få vara optimerad mot vikt som vanligt medan Top Fuel modellen ska få en annan prioritering , nämligen mot optimal fjädringsfunktion. Jag kommer att använda lättast möjliga komponenter i övrigt men inte på fjädringen.

När Treks nya Top Fuel presenterades blev jag spontant glad. Den har ju Treks Full Floater fjädring bak, vilken jag påstår är bland det allra bästa på marknaden. Jag har saknat den ända sedan jag lämnade Top Fuel 26” för Superfly 29ers. Bättre utgångsläge än en Top Fuel finns inte för ett sådant optimeringsprojekt, vad gäller crosscountry.

Nästa impuls kom då Öhlins presenterade sin första framgaffel för mtb. För de som följer motorsport behöver Öhlins ingen närmare presentation, men för er övriga så kan jag berätta att varumärket är synonymt med racingfjädring av världsklass. Öhlins är totalt dominerande inom mc-racing. Jag påstår att det idag inte går att vinna t ex Moto GP utan Öhlins fjädring.

Jag själv lärde mig uppskatta Öhlins teknologi under min MX-karriär då Öhlinsdämpare var en självklarhet. Alla mina MX-cyklar hade ”Öhlinare”.

Dilemmat är att Öhlinsgaffeln inte är inriktad mot XC utan mer mot enduro. Därmed finns den bara med fjädringsväg över 120 mm, grova 34 mm gaffelben, och väger över 2 kg. Jag har dock nu fått Öhlins till att sänka en gaffel åt mig till mer XC-vänliga 110 mm. Vikten går dock inte att förändra utan den är ca 300 -500 g tyngre än vanliga XC-gafflar.

Så nu är min test att en Top Fuel med Öhlins gaffel blir snabbare för mig trots mervikten ! Öhlinsgaffeln har betydligt större möjligheter att fintrimmas än andra gafflar. Det är både bra och dåligt. Det innebär att man måste jobba mycket med att hitta den rätta inställningen för sin vikt och åkstil. Slarvar man med detta får man inte ut mer av denna gaffel än av enklare varianter och då bara ett vikthandikapp. Jag har dock jobbat med att ställa in fjädringar på mina MX-cyklar under många år så jag tror jag har kunskap för att plocka ut vad det går av ”Öhlinaren” ! Jag hoppas få en riktningsstabilare cykel kombinerat med bättre grepp i framdäcket via en gaffel som filtrerar bort alla små ojämnheter.

Det ska bli kul att se om jag får rätt. Om gaffeln gör det jag tror för min åkning, går jag vidare med bakfjädringen och testar mer avancerade grejor där också.