Nu har en och en halv månad av det nya året passerat och det mesta är sig likt. Elfte januari fick vi tillökning och har nu två små goa killar i familjen. Vi gör det mesta för att undvika att bli sjuka och dra hem något elakt virus till minstingen men ändå sitter vi där idag och alla utom just minstingen är sjuka. Tur det i alla fall! Detta är min första förkylning sedan vinterträningen startade och det tycker jag känns helt okej. Träningsmängden har ju som befarat minskat en del men jag är nöjd med de pass jag genomfört och hoppas hålla samma nivå fram emot säsongsstart.

Rapha Festive 500 avverkades utan några bekymmer och det blev nog det år som jag cyklat längst till och med, var ju orolig för att det skulle bli tvärtom. Som tidigast var jag ute strax efter 05 på morgonen och cyklade, men vi hade ju en mild jul i Värmland så milen avverkades i hyfsad takt och kom det ingen bebis innan nyår skulle jag klara mållinjen på 500 km. Var skönt att få in den mängdträningen den veckan för att kunna slappna av ifrån mängden sen när tillskottet kom. Ska försöka få in en eller ett par omgångar till med fokus på mer mängd innan säsongen.

Säsongen är tänkt att innehålla mest långlopp, våren kommer innehålla mer XCO och då blir det främst i form av tävlingarna som ingår i Värmlandsserien. Detta för att ett av de stora målen för i år trots allt inte är ett långlopp utan ett mästerskap på Gotland: Island Games som går veckan efter midsommar och arrangeras vartannat år. Island Games är ett mästerskap på 24 olika öar runt om i världen med ca 2500 deltagare i 14 olika idrotter. Jag var med 2015 på Jersey och det är en häftig upplevelse då det utspelar sig under en vecka och är ganska stort hos de involverade öarna. Ärorikt, och det finns alltid en pallplats att sträva emot och en medalj av någon valör.

Säsongsinledningen är tänkt att ske på Kolmårdsbiken likt övriga år och följs upp av Lidingöloppet MTB där jag redan är anmäld. Sen startar långloppscupen med alla sina tävlingar och mitt i allt kan man klämma in ett långlopps-SM i Motala och en Cykelvasa i vackra Dalarna. Ni hör ju att 2017 har möjligheterna för att bjuda upp till fina cykeltävlingar. Nu hoppas jag att min och familjens förkylning lägger sig och att mina fem dagar utan träning nu förblir just fem dagar och att jag kan ut och rulla lite på min fatbike imorgon. Det är ju ännu vinter, inte förrän i mars börjar man anta att våren kommer så i 18 dagar till har det rätt att vara vinter. Vintern avslutas förresten med stafettvasan där jag åker första sträckan. Jag har åkt ca 20 km skidor denna vinter. Men finns det bara spår så ska det nog gå vägen i någon fart får jag hoppas!

Text: Jakob Björklund
Foto: Christian Lindström