Välkommen till vår spalt! Vi är Johan Fryksenius och Jakob Björklund som under 2016 cyklar för ”KTM Bikes SWE”. Vårt team kommer använda sig av cyklar från Österrikebördiga KTM och vi har nu fått den fantastiska möjligheten att skriva krönikor här i MTB Sweden-magazine. I detta nummer kommer ni kunna läsa en presentation om vilka vi är, samt lite om vår bakgrund. Vidare under året kommer vi skriva fler krönikor där det kommer finnas spännande saker att läsa, missa inte detta. Nu kör vi!

Johan Fryksenius

Född: 1985
Bor: Karlstad
Längd: 184 cm
Vikt: 71 kg
Maxpuls: 190
Minpuls: 34
Började cykla: 2011
Äter: Mycket av det mesta
Dricker gärna: Espresso
Meriter: 11:e-placering Långloppscupen, SWE-Cup samt Västgötacupen 2014, 16:e-placering SM 2014.

2011 visste jag inte mycket om cykling (läs ingenting) och var helt novis på vad som krävdes för att börja med denna sport. Hade under några år funderat på att testa det där med cykling eftersom det främst, lät väldigt roligt och genererar mycket frisk luft, vilket skulle vara ett bra komplement till de gymtimmar som spenderades vid den tidpunkten. Då det fanns en gammal mountainbike stående som enbart samlade damm var jag egentligen bara tvungen att få ”tummen ur” och köpa ett par cykelskor för att ta mig ut. Lyckades till slut damma av cykeln och investera i ett par schyssta ”cykelpjucks” som var ungefär lika styva som ett par raggsockor. Glädjen var då total och jag minns att de första turerna var extremt jobbiga. Att cykla längre än 3 mil kändes overkligt. Blev medlurad till en lokal mountainbiketävling i slutet av Maj 2011 och visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig mer än att det skulle bli jobbigt, SJUKT jobbigt! Tekniken i skogen kunde nog likställas med en ”inoljad tvål” som försökte navigera sig fram mellan träd, över rötter och sten. Det gick inte fort och det var inte vackert, men Oj vad roligt! Jag har nu filat lite mer på tekniken samt min kondition och ser fram emot en ny cykelsäsong i bl.a. Långloppscupen och SWE-cup. Mitt mål är givetvis att placera mig så bra som möjligt i elitklassen men jag vill också försöka förmedla glädjen och fördelarna med denna fantastiska idrott. Hoppas vi ses på tävlingsbanorna framöver!

Jakob Björklund

Född: 1986
Bor: Kristinehamn
Längd: 176 cm
Vikt: 63-65 kg
Maxpuls: 196
Vilopuls: 35
Började cykla: 2009
Äter: Husmanskost
Dricker: Kaffe och mjölk
Meriter: Långlopps-SM 9:a (2014 & 2013), Långa Billinge-racet 7:a (2015), Lidingöloppet 10:a (2015), Bockstensturen 8:a (2012 & 2013), Dalsland XC 1:a (2014), Smeracet 1:a (2012) – Cykelcross: SM 12:a (2015), Swecup 9:a (2015), Stockholm cyclocross UCI Cat.2 11:a (2015)

Jag är en värmlänning med rötterna på Gotland. Jag började cykla hösten 2009 efter att ha blivit utdragen av en kompis på den gotländska kalkstenskusten och fick mig både ett bra träningspass och se en av världens kanske vackraste MTB-rundor. Jag blev biten och redan på våren 2010 stod jag anmäld i elitklassen på Långa Billingeracet. Där slutade jag 49:a och med blodad tand hade jag hittat den perfekta sporten för mig! Jag är imponerad över vad kroppen och knoppen klarar av. Förutom att cykla så läser jag sista terminen av tre års studier på Karlstads universitet på programmet Idrottsvetenskap med inriktning coaching. Min familj består av min fru och vår son som närmar sig 1,5 år. Säsongen 2016 ser jag verkligen fram emot och jag känner hur det börjar närma sig nu (har ju i slutet av januari kunnat cykla på cykelbara stigar hemma). Målsättning inför året är att försöka ha en mer rofylld och mindre stressad vardag för att kunna leverera en bättre prestation på cykeln.

Info

För de senaste nyheterna gilla vår facebooksida KTMBikesSWE.