Under april, maj och juni har vi haft 12 testdagar där vi har rest runt med vårt MTB Sweden On Tour-släp genom mellan Sverige. I år kan vi helt enkelt säga – efter att ha haft lite över 180 deltagare som har testat 19 olika slags mountainbikes – att det blev en succé. Både deltagarna och vi har varit mer än nöjda.

I år fanns det hardtails, heldämpade, plussare, en fatbike och en eldriven variant till förfogande.

Att deltagarna blev otroligt glada och laddade över att se alla dessa läckra hojar behöver knappt ens sägas! Det blev samma reaktion varenda gång på de olika platser vi kom till när man fick syn på de utställda läckerheterna.

Varför finns MTB Sweden On Tour?

Först och främst har vi skapat detta för att ge alla som är intresserade möjligheten att prova sig fram på olika varianter av mountainbikes och märken, så som vi själva kan göra alla dagar på året. Men finns det fler anledningar? Jo, tyvärr kommer det alltid att finnas skeptiker bland oss människor som yttrar sig genom att allmänt skriva sitt tycke (vilket är helt okej, om man har hört med källan och har rätt uppgifter) om att cykeltidningar är ”köpta” av annonsörerna. OM detta skulle vara fallet, då kan jag säga att en tidning har ett kortvarigt liv. Jag personligen kan berätta att MTB Sweden-magazine testar alla produkter på det sätt som produkten är tänkt till av tillverkaren. En XC-hoj ska alltså inte testas som om den vore en downhill-cykel och vice versa. Och med det sagt kan det hända att testerna är väldigt positiva. Vi pratar i slutändan om tillverkare som pröjsar massvis med kronor i utvecklingen och självklart pratar vi om experter som kan sitt, och utöver det har de många som testar produkterna innan de släpps för publiken. Kort sagt, det finns nästan inga dåliga produkter på marknaden, när vi pratar etablerade märken.

Det som vi på MTB Sweden-magazine försöker framhäva är cykelns och produkternas egenskaper, som i sin tur leder till att den som är ute efter till exempel en ny hoj vet vilken cykel som passar ens körstil bäst!

Nu undrar ni kanske varför han skriver allt detta ovanstående. Det är enkelt, särskilt när ni längre fram ser resultaten från alla som har testat de olika testcyklarna under MTB Sweden On Tour. Ni ser att de inte skiljer sig från våra resultat för de olika cyklarna som vi har testat under årets lopp. Då tycker jag att jag kan få säga att vi har gjort ett bra jobb, att det alltid är sanningen som gäller och att vi INTE går att köpa av våra annonsörer!

TACK alla ni som har varit med i år. Även vi (deltagare och MTB Sweden) har ett fantastiskt samarbete som är värt hur mycket som helst!

Jämföra äpplen och päron går inte!

I år fanns det några olika varianter av mountainbikes i On Tour, vilket leder till att vi egentligen inte kan utpeka en vinnare. Däremot kan vi framhäva den variant av mountainbike som gillades mest inom de olika segmenten.

De olika segmenten kan vi dela upp som följer: XC hardtail, XC heldämpad, trail, allmountain/enduro, fatbike och eldriven.

Inom XC (crosscountry) brukar cyklarna ha en fjädringslängd på 80-100 mm, trailcyklarna brukar ligga på 100-130 mm, allmountain/enduro kommer med 130-180 och därefter kommer downhill-hojarna. Längderna är på ett ungefär för att kategorisera alla testcyklar på ett enkelt sätt.

Läsarnas testvinnare!

I översikten kan ni se hur resultaten har blivit. Tittar man enbart på genomsnittlig totalpoäng, då har ni röstat fram följande cyklar:

Crescent Mjölner med 4,26 poäng, Ridley Ignite CSL 9. 1 med 4,14 poäng och Crescent Ultima 29” med 4,04 poäng. XC-cyklarna gillas alltså fortfarande bäst, men det som är en intressant utveckling är att det är en heldämpad hoj som tar flest poäng.

MTB Sweden On Tour - Läsarnas testvinnare!

Men som jag tidigare skrev, vi ska inte jämföra äpplen och päron och inom varje kategori ser resultaten ut som följer (1:a, 2:a, 3:a):

XC hardtail: Ridley Ignite CSL 9. 1, Crescent Ultima 29”, GT Zaskar Carbon Expert

XC heldämpad: Crescent Mjölner, Lapierre XR 729, Pronghorn Alloy/Carbon F 29

Trail: Cannondale Habit Carbon 3, Specialized Camber FSR Comp 29, Rocky Mountain Instinct 950

Allmountain/enduro: Specialized Stumpjumper FSR Comp Carbon 6Fattie, Cube Stereo 140 HPA Pro, Haibike Heet 9.10

MTB Sweden On Tour - Läsarnas testvinnare!

Eftersom det enbart fanns en fatbike och en eldriven hoj förstår ni att dessa två cyklar främst var tänkta att ge en upplevelse, men trots det har det visat sig att de har varit omtyckta om man tittar på de poäng de har fått. Här kan vi nog lätt säga att det finns plats för både fatbikes och eldrivna cyklar inom mountainbiking.

Vi hoppas att ni som är ute efter en ny hoj, eller bara vill förstå er lite bättre på allt det läckra som finns att köpa på marknaden, har fått en bild av hur konsumenter upplever de olika testade cyklarna. Men som jag redan tidigare skrev skiljer det inte mycket hur vi (MTB Sweden-magazine) har upplevt de olika cyklarna. Härmed kan vi konstatera att tillsammans vet vi otroligt mycket och därför ser jag framemot nästa års upplaga av MTB Sweden On Tour!