Hayes tillverkade sin första skivbroms för mountainbikes 1997 och släpper nu den senaste modellen, Radar – en broms för både crosscountry – och stigkörning, med en smart lösning för att underlätta justering.

Med lite fingertoppskänsla förhindrar du att hjulen låser sig, och det ger dig bättre kontroll över cykeln

Ett vanligt klagomål på skivbromsar är att de är relativt svårjusterade. Därför har Hayes utvecklat Crosshair Alignment-tekniken. Med två små skruvar som trycker mot fästbultarna kan man snabbt sätta bromsklossarna i en perfekt position i förhållande till bromsskivan, och dessutom behålla den positionen när man drar åt fästbultarna – det är här det ofta går fel med ett vanligt fäste.

Styrfästet är också lätthanterligt: Tack vare att det är öppningsbart behöver du inte lossa växlar eller handtag. Skruva bara ur skruvarna, sätt fästet runt styret, sätt tillbaka skruvarna och skruva fast dem så att fästet hamnar i önskad position. Den symmetriska konstruktionen gör att du lätt kan välja om frambromsen ska sitta på vänster eller höger sida. Med en insexnyckel vrider du snabbt och lätt inställningsskruven (reach adjust) i bromshandtaget till rätt läge, så att bromshandtaget passar perfekt till din hand…