Sedan ett tag tillbaka var det välkänt att den 28/9 skulle det hända något stort i världen med Actionfoto/film, GoPro & Response Nordic bjöd in till Releaseparty och mtbS hade förmånen att få närvara tillsammans med ett glatt gäng blandat av ambassadörer, fotografer, skidproffs, journalister, och representanter från dom största elektronikkedjorna, under en riktigt häftig världspremiär livesänd från Kalifornien med självaste Nick Woodman.

Evenemanget startades med en stående måltid i form av pasta sallad, öl & vin mm medans projektorduken i VIP loungen räknade ner …

Precis lagom i tid efter maten när nedräkningen var avslutad var det dags …

Nick dök upp på duken och under den kommande timmen presenterades en riktigt häftig kamera som var döpt till GoPro Fusion 360, som namnet antyder så kan kameran filma 360 grader åt alla håll i samma stund med en imponerande kvalitet där man bland annat fått in en känsla av att kameran svävar framför objektet som filmas. Det tillsammans med GoPros Quick app kan man göra riktigt häftiga edits där man kan följa det man vill i efterhand efter att ha haft kameran uppställd på en plats. Tyvärr lär vi få vänta någon månad på att kameran kommer till Sverige. Därefter presenterade man uppföljaren till Hero 5 Black,- Hero 6 .. wow … Man blir förundrad över hur GoPro lyckats med nya förbättringar till sexan då Hero 5 fortfarande är en riktigt potent kamera. Men nu har man lyckats bygga in en gimbal lik bildstabilisering i tre axlar och, lyckats med att kunna filma i 4K med 60fps… riktigt sjukt häftigt med slowmotion i denna kvalitet, fler förbättringar är att man nu snabbat upp bildöverföringen nästan tre gånger via WiFi  5GHz vilket underlättar kraftigt då man vill skapa sina edits. Detta tack vare att GoPro nu utvecklat sitt eget Chip GP1 som också förbättrar ljuskänsligheten mm.

Fler riktigt häftiga nyheter är att man nu fått flera häftiga funktioner till Karma drönaren som inte funnits tidigare. Om man från den 29 september uppdaterar sin Karma så hittar man både två versioner av Follow me där drönaren följer dig exakt, eller rättare sagt den följer handkontrollen. Denna funktion är verkligen efterlängtad och kommer att göra Karma till en av dom mest absolut potenta drönarna som du kan tänka dig. Efter uppdateringen kommer också en ”Cabel cam”-funktion där du kan förprogrammera upp till fem punkter som kameran kommer att följa. Ytterliggare en funktion till Karma är att du nu även kan filma uppåt.

Jag måste säga att jag är mycket imponerad av denna release där man verkligen visar att man inte följer utvecklingen utan att man leder den med hästlängder. Samtidigt visar man drönarmarknaden var skåpet skall stå när det gäller att vara enkla och användarvänliga och samtidigt ha riktigt välfungerande funktioner som gör att du kommer kunna ta dom häftigaste klippen.

Tack GoPro för nya häftiga möjligheter till att fånga våra stunder i ett snabbt liv.

Text och foto: Jesper Davelind

Film: GoPro