Det finns bara två sätt att nå den snötäckta Zanskar-dalen i indiska Himalaya på vintern: över den frusna Zanskarfloden eller över de höga, snöklädda passen. Claude Balsiger och Martin Bissig utforskade båda rutterna på sin expedition: först över isen för att nå fram till dalen, och sedan över passen för att lämna den.

efter tre timmar i dalgången ser vi äntligen de första solstrålarna i dalen

Hur jobbigt kan det kännas att förverkliga en dröm? Själv håller jag på att frysa ihjäl. Jag flå- sar med hängande huvud bredvid cykeln. Det går förvånansvärt bra att köra mountainbike i 20 minusgrader, men måste man dessutom kämpa mot en bitande kall vind blir det för mycket. Min vän Tundup håller sig intill mig; han har tagit hand om mig sedan dag ett.

– Du måste hålla dig i rörelse, annars blir du för kall, min vän, säger han och drar upp sjalen medan han går vidare. Jag sätter mig på cykeln igen och börjar trampa. Isen knarrar under hjulen och jag fortsätter framåt över floden. Det är sex år sedan jag kom hit första gången. Då var det sommar och jag var på jakt efter bra cykelstigar när jag mötte Tundup. Han började nästan genast försöka övertala mig till detta vinteräventyr: att köra mountainbike över en frusen flod till Zanskar-dalen. Det var så min dröm uppstod om att utforska Himalaya vintertid, på cykel och skidor. Nu befinner jag mig mitt i denna isande dröm. Vi ska utforska Himalaya på cykel, till fots och på skidor under fyra veckor. Vi har startat i norra Indien, i staden Leh, och ska cykla nästan 48 mil på en frusen flod till en klyfta i änden av Zanskar-dalen. Därifrån tar vi skidorna söderut till slutdestinationen Manali…