Ibland glömmer man bort att man har naturen alldeles inpå knuten. Man måste inte åka flera mil i bil för att hitta fina mtb-områden. Vi har valt att stanna på hemmaplan den här gången, närmare bestämt i Vägsjöfors, Torsby och titta närmare på ledsystemet som Norra Värmlands Mountainbike Förening har byggt upp.

Ibland glömmer man bort att man har naturen alldeles inpå knuten

I mitten av 2009 markerade föreningen upp den första leden vilken finns vid Torsby Sportcenter och är 8,1 km lång. Den leden finns tyvärr ej uppmärkt idag men stigen finns fortfarande kvar så med lite tur och skicklighet kan man kanske köra delar av den än. 2010 kompletterades ledsystemet med ytterligare 7 leder i varierande längder. Alla leder utgår från den naturliga samlingsplatsen vid Abbas Trail Center i Vägsjöfors, 2 mil norr om Torsby. Totalt finns ca 180 km leder utmärkta med internationella symboler på skyltarna (se MTB Sweden-magazines logo). Goda möjligheter för boende finns också på campingen.

Norra Värmlands Mountainbike Förening bildades 2003 av Harry Abbas. När familjen Abbas flyttade från Nederländerna till Sverige och övertog campingen i Vägsjöfors så följde cykelintresset med från Nederländerna. Efter några turer i de värmländska skogarna så såg man potentialen i terrängen att bygga ett ledsystem för mountainbike.