Sista helgen i juli går Alingsås Mountainbike Challenge av stapeln, med världscuptävling men även en uppsjö med lopp för barn, ungdomar och motionärer. Eventbyn i Nolhagaparken bjuder dessutom på massor med roliga aktiviteter för alla åldrar.

Söndag den 30 juli under Alingsås MTB Challenge kommer världseliten i mountainbike till Alingsås för att tävla om viktiga världscup poäng i UCI Marathon Series, en krävande tävling över 60 km i tuff terräng.

– 2014 arrangerade vi SM och i år har vi fått förtroendet att arrangera en deltävling i världscupen på Marathondistansen. Sammanlagt är det i serien 29 deltävlingar utspridda över hela världen var av en i Sverige och Alingsås. Det är stort, säger Carl Cronstam, som är en av initiativtagarna bakom Alingsås MTB Challenge.

Förutom världscuptävlingen så finns det under hela helgen, med start på fredag den 28 juli, en uppsjö med olika mountainbiketävlingar för både gammal som ung och från amatör till proffs.

På lördagen cyklas SWECUP Cross Country, en tävling där man kan se sverigeeliten och juniorer göra upp om viktiga världscuppoäng. För motionären och för barn och ungdomar finns det flera lopp att välja mellan. På fredagen har lagstafetten över 4 gånger 2 km premiär för första gången.

– Stafetten är en nyhet där alla kan var med, från kompisgänget till kollegorna på jobbet. Vi har även bjudit in kändislag som kommer tävla sida vid sida med alla andra. Vi hoppas det blir snabbt, fartfyllt och högljutt – det är målet, fortsätter Carl Cronstam.

På lördagen får de lite yngre möjlighet att cykla i loppet Mini AMC som är för 6 till 10 åringar, men det finns även cykelbanor och cykelkul för de allra yngsta, från cirka 3 år.

På söndagen finns det tre tävlingar att välja på, förutom världscuptävlingen, med olika distanser från 18 km, via 30 km till 60 km. I Nolhaga parken kommer man även att bygga upp en eventby, där man bland annat kommer att kunna prova-på-mountainbike med guider, massage, ta del av de senaste cykelnyheterna – och varför inte testa en elcykel, om man vill ha lite hjälp uppför backen.

Information: www.amc.bike

Info källa: Alingsås MTB Challange