Ofta är det prat om att mountainbikes ska vara så lätta som möjliga, i slutänden är det inte så himla svårt att göra en standardmountainbike lättare, när man inte behöver hålla koll på utgifterna. Däremot att göra en standardmountainbike lättare med hänsyn till plånboken är en helt annan sak.

Det gjorde att vi tyckte att det vore en kul grej att göra en rad av olika reportage, som ni kan läsa om i varje nummer under 2015, om hur man får ner vikten på en standardmountainbike.

I december 2015, i vinter-utgåvan, ska vi bygga upp cykeln med de olika komponenterna och visa slutresultatet.

Tack vare Cycleurope har valet blivit denna orange Crescent Freke 27,5”, med en startvikt av 14,05 kilo på ramen som vi ska titta på hur lätt vi kan få. Inte med titankassetter eller pedaler som kostar mera än 4000 kronor eller ett vevparti i karbon som kostar 10000 kronor, utan med komponenter som inte kostar en förmögenhet. Det blir intressant att se ifall vi lyckas med att lyfta denna nybörjare mountainbike till en högre nivå genom att få den lättare.

Man skulle till och med kunna säga att vi låter cykeln växa med den växande nybörjaren. Jag förstår när ni säger: ”Vad menar du nu?”. Jo, vid något tillfälle finns den där dagen att man köper sin första hoj och upptäcker hur roligt det är med mountainbiking. Mer och mer börjar man köra i terräng, upptäcker flera mountainbikeområden i Sverige, kanske till och med går med i en cykelklubb och innan man vet ordet av har man kört sin första tävling. Det innebär att man börjar kräva mer och mer av sitt material så små- ningom. Man läser någon mountainbiketidning, runt omkring sig lär man känna fler toppmodeller av olika cykelmärken. Men, upptäcker att man inte direkt har en budget för sådana cyklar. Då är det möjligt att ersätta visa delar på cykeln, bara för att man får unna sig något emellertid. Till exempel en ny framgaffel, ett nytt hjulset eller att man måste byta ut komponenter såsom ett vevlager, en kedja eller en kassett bara på grund av slitage. Bara på det sättet går det att uppgradera sin älskade hoj…