Invånarna i den schweiziska kantonen Valais är ganska stolta över att omges av fler än 40 toppar på över 4 000 meter! Den mest kända av dessa toppar är förstås Matterhorn. Och blir man erbjuden att vara med på en tur till en så vittomtalad del av Alperna tackar man förstås inte nej. När vi börjar bekanta oss med stigarna kring detta legendariska berg är det exakt 150 år sedan berget bestegs första gången.

“Jag försöker att hålla en rytm som passar med den sten beströdda stigen.”

Kommer jätten att se detta som en anledning att visa sig från sin vänliga sida och titta fram bakom molnridån? Jag hoppas i alla fall det! De majestätiska berg som omger dalen Mattertal gör ett enormt intryck på dem som inte har utsikt över Alperna till vardags. Här är allt i XXL-format och sluttningarna är ofta oerhört branta.

Kommer jag verkligen att lyckas klättra upp här? En av mina kompisar, som gjorde sina första enduroresor hit, påminner mig om Wade Simmons trösterika ord att detta är en av de bästa MTB-destinationerna i världen. Genom att utforska det här området under en vecka på de främsta, klassiska lederna kommer vi att bli övertygade om hur rätt mountainbikelegenden hade…