Det var ett tag sen sist jag skrev det ena och det andra. Vi vet nog alla vad det beror på… Pandemin har satt sina spår för mtbS magazine. Det var redan tidigt ifjol jag insåg att det skulle bli en utmaning. Media-branschen har fått bearbeta en hård smäll, i alla fall mtbS magazine.

 Det betyder i korta drag också att jag personligen behövde agera. För att kunna fortsätta få mat på bordet så var jag tvungen att tänka om eftersom staten ansåg att mtbS magazine inte skulle vara berättigad för stöd. Jag ska inte gå in på den delen men det var minst sagt charmlöst Vilka möjligheter hade jag, arbeta för någon eller starta nytt?

 

Det fick bli det sista och det har lett till att sedan januari 2021 driver jag en skön och härlig cykelbutik i Sunne. Lite reklam; här säljer jag följande cykelmärken: Cannondale, Cube, Fantic e-bikes, GT, NS Bikes, Rocky Mountain, Rondo och så fort det är möjligt att även få in Santa Cruz. Känner du för att hälsa på, så finns det så klart ett kaffe och gott cykelsnack att hämta.

Du som har följt mtbS magazine vet att vi har skrivit om olika destinationer i alla år sedan tidningen har funnits och nu kommer jag till varför jag introducerar mitt nya företag i Sunne…

 

Hur så pension?

Sunne alltså, som är bland annat känt för sin Selma Lagerlöf, men även för Ski Sunne. Jag har förstått att många har varit på Ski Sunne på ett eller annat sätt. Men senaste åren har det även för Ski Sunne varit en överlevnad på grund av snöfattiga vintrar. För att få till en förändring så ligger hoppet på en herre med namnet Håkan.

Den här gråhåriga mannen som är lite över 80 år ung har en sweet spot för Sunne, han har ju trots allt varit här sedan 70-talet och har jobbat och skapat flera olika företag. Man skulle kunna tro att när en fyller 65 att det är dags att gå i pension, så är inte fallet för denna underbara man. Fåordig är han också, men man ser att han vet hur han vill att saker och ting skall ske.

Ja just det, glömde jag säga att det är han som köpte Ski Sunne för två år sen? Alltså varför göra det kan man undra? Enkla svaret är för att Ski Sunne hör till Sunne och det får inte försvinna, säger Håkan. Tanken med köpet var inte att det skulle pumpas hur många miljoner som helst i ett svart håll, nej det skulle utvecklas istället och där är Ski Sunne nu.

Vägar korsas

En Stockholms-snubbe, vid namn Malcolm, ville lämna storstaden och dess hektiska vardag och flytta dit hans fru kom från… Sunne! Vilken tur för oss cyklister i Värmland kan jag tycka, eftersom han hade en vision, som han la fram när han mötte Håkan.

Håkan som också har en vision är att Ski Sunne inte ska behöva kämpa för att överleva de snöfattiga vintrar, och Malcolm såg möjligheten som möjligen Håkan inte direkt i första hand hade tänkt på själv. Och så korsas två vägar, där två helt olika personer vill samma sak…utveckling!

Utförscykling

Efter många möten och lika många tycken så har Håkan med Malcolm lyckats med att dra igång utvecklingen av en bike park. Den ska leda till Ski Sunnes, som anläggningen heter i dag, överlevnad. Första skopan sattes i marken i juni och det är nu resan har börjat för att få till det som förhoppningsvis ska bli en fantastisk cykeldestination för alla som längtar efter utförscykling i Värmland.

Alperna i Värmland

När jag i vintras besökte Ski Sunne för första gången så blev jag glatt överraskad av att se bergens karaktär. Jag vill inte påstå att jag kan mycket om att se möjligheter för mountain bike, men just den dagen så började hjärtat slå lite snabbare…fast det var inte förrän i början på juli mitt hjärta hoppade över några slag.

En tidig måndag morgon hälsar jag på Malcolm för att få en personlig visning, vi kör med en cool fyrhjuling uppför berget, där Malcolm visar det som hittills har skapats under de första två veckorna på hans nya jobb. Stolt är han, det märks när han förklarar hur de håller på. Och mitt hjärta, hur det går för den? Jo, den slår som vanligt, men ni vet ibland får man ett pirr i magen och då vet man bara att det här kommer att bli hur bra som helst.

Det finns fantastiskt bra material i marken som de kan jobba med, utan att behöva köra in massor med grus. Nej, här blir formandet av flowtrails gjort på råvaror…lera och sand! Det kan knappast bli bättre.

Ski Sunne sitter på en liten guldgruva, om de lyckas med att få 50% av det som jag ser framför mig det som kan skapas, så borde det faktiskt bli 100%-ig ska ni se. Vad betyder det för oss cyklister? Vi ska ge Ski Sunne möjlighet för att forma och skapa det som ska ge oss cyklister våra allra egnaste Alperna i Värmland. Tålamod är det som gäller, eftersom invigningen av bike parken står planerad för våren/sommaren 2022, men ni vet den som väntar…!

Arbetsgäng

Den där måndagen när Malcolm guidar mig runt, så visar han även ett ställe där gamla 90-tals downhill-leder återställs igen. Några personer som då var engagerade känner jag personligen…om ni kommer ihåg mtbS magazine #1 så kunde ni läsa ett reportage om Hemavan som hade skrivits av en ung dam Åsa, som under 2000-talet bodde tillsammans med sin sambo Mats i Sunne där de tillsammans med en av de mer kända lokala mtb-mannen, Magnus, skapade en del leder som många inte trodde var cykelbara…alltså, de låg före sin tid, visionärer!

Gamla rester av bl.a. northshores syns fortfarande i skogen…ett minne blott men det coola är att lederna kommer att återställas i stora drag och just den dagen fick jag träffa ett gäng unga grabbar som håller på med det som sommarjobb, framtidens enduro-cyklister skulle jag vilja påstå, Erik 15 år med sina nära vänner Oliver 15 år och Jonathan 17 år.

De visar även för Malcolm att de har ”hittat” gamla SM-banan…jaså säger Malcolm, jag skall höra med Magnus…medan han ringer Magnus står jag och babblar lite med grabbarna där de visar ett hopp som de har gett namnet ”Bränvinsskuttet”…eftersom de hittade en gammal flaska med rester i…säkerligen en flaska som blev kvarglömt när SM-tävlingen kördes för nåt decennium sen.

Malcolm kommer tillbaka efter samtalet med Magnus och berättar att det här inte är gamla SM-banan, nähä svarar grabbarna vi trodde på riktigt att det var här och jag brister ut i skratt när jag hör samtalet. Du Malcolm säger jag, du kan tolka att de säger att de inte vet…men det kommer att leda till att de letar och skapar fler leder än enbart SM-banan…alltså ”vi trodde att banan fanns här”, det blev ett gott skratt tillsammans.

Vad kan vi förvänta oss

Just nu pågår arbetet på berget i tre olika områden, vilket jag tror kommer att vara väldigt intressant. Det borde leda till att det blir spännande och omväxlande möjligheter för utförscykling. En av arbetsgruppen består av några lokala grävmaskinister som leds av Malcolm i det dagliga och där finns ett känt namn inom ledbygge som är konsult och styr upp där det behövs, Niklas Skogh. Han formar och grävmaskinisterna gräver och skapar därefter.

På andra sidan anläggningen finner vi en kille vars rötter ligger i Frankrike, Bastien som driver företaget BastRide och som har många års erfarenhet efter att ha jobbet i bland annat Trysil Bike Arena och så klart inom hans förre detta hemland.

Mitt i mellan det hela så finner vi de tre unga grabbar som skapar coola natural descending trails.

Hurså Alperna i Värmland?

Du som har varit eller som har läst våra tidigare reportage vet, att när jag säger…det här kommer att bli grymt bra att det blir det! Så länge fokuset kommer att ligga på att skapa en bike park som passar för alla oavsett ålder. Jag hoppas innerligen att Ski Sunne inte kommer att kalla det hela för familjevänlig downhill, det verkar nämligen vara trenden just nu i Sverige.

Skapa något för cyklisterna istället säger jag, då kommer man att få alla cyklister oavsett åldern…jag kan ha fel så klart, men i Alperna har man jobbat i flera år med att skapa bike parks och är man där så ser man alla varianter av cyklister, utan att det kallas för familjevänlig downhill.

Alperna i Värmland? Jo det är för att ingredienserna finns där i Ski Sunne, fast i mini-format!

Följ utvecklingen på Ski Sunne genom att följa dem på Facebook.

Text: Harold Abbas

Foto: Erik Lindh, Bastien Rideau och Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!