Jag tror att jag inte uttalar mig helt fel, genom att skriva att fler och fler börjar använda sig av skydd på andra delar av kroppen än huvudet. Men det betyder inte att alla är i behov av världens häftigaste knä- och/eller armbågsskydd.

 

Så som det är med de olika varianterna av mountain bikes, så finns det även olika varianter av skydd som passar in på ens användningsområde. En downhill-åkare är oftast i behov av kraftigare skydd, än till exempel en crosscountry-cyklist är. Alpinestars erbjuder olika lösningar för olika användningsområden, de har dessutom skydd som är för dem som kör el-assisterade mountain bikes.

Paragon Lite

Vi har fått Alpinestars Paragon Lite-skydd för knän och armbågar. Båda varianterna finns tillgängliga i storlekarna XS till XL, och passar nog bäst för crosscountry- och möjligen enduro-cyklisten.

Det första man lägger märke till är att de är otroligt lätta, knäskydden i storlek S har en vikt på enbart 235 gram och armbågsskydden i storlek S väger 214 gram. Att de är lätta är väldigt bra ifall man skulle vilja transportera dem i ryggsäcken på väg att utforska tuffare terräng. Ihoprullade är de dessutom väldigt små och tar inte mer plats än nödvändigt, fast de är så bekväma att det bara är att dra på dem från första början.

 

Lukt

I Youtube-filmen när jag introducerade dessa skydd, så nämnde jag att de luktade lite speciellt. Det är faktiskt en lukt som påminner om vanilj, och vad jag har märkt efter många turer i alla möjliga varianter av väder, regn, kyla och värme så finns lukten fortfarande kvar. Det är en välkommen lukt kan jag säga, om den jämförs med andra skydd vilka så småningom börjar lukta lite svett, även efter att de har blivit tvättade.

Jag måste lägga till att i beskrivningen till skydden nämner Alpinestars också att man absolut inte får tvätta skydden, utan bara använda sig av en fuktig trasa om de blir smutsiga. Och det har nog att göra med att de ska bevara den särskilda lukten. Viktigt är också att hänga ut skydden efter användning, så att de kan torka på bästa möjliga sätt.

 

Praktiskt

Så klart vet jag inte hur skydden kommer att vara om ett eller två år, men praktiskt är det att man slipper tvätta dem. Jag är också övertygad om att gummiremsan håller sig mycket bättre om den inte utsätts för tvättning. För en gång skull är det skydd som sitter kvar på både låren och armbågen, trots avsaknaden av ett spänne, vilket är en bonus.

 

Smidiga

Att det är en bonus beror på att på detta vis kan skydden hållas så tunna och därför smidiga som möjligt. På det sättet platsar armbågsskydden enkelt under en långärmad tröja utan att de känns, och samma sak gäller för knäskydden, vid användning av långbyxor.

Klart och tydligt finns det dessutom en liten flik med texten ”right” eller ”left” för att avgöra på vilket knä eller vilken armbåge skydden ska sitta.

 

Vid slag mot marken

Jag har på sistone lyckats med att hålla mig ovanför marken, så denna gång kan jag inte ange ifall skydden skyddar tillräckligt. Men om vi får utgå från Alpinestars beskrivning, så ska det använda materialet skydda mot hårda slag, samtidigt som det ska hålla för nötning.

Slutsats

Om du är ute efter så lätta skydd som möjligt, fast ändå med högsta möjliga skyddseffekt, så är dessa Paragon Lite en variant att tänka på. Smidiga, lätta och sitter som en smäck. Och de kostar dessutom inte skjortan!

Inga irritationsmoment med skydd som glider ner allt eftersom man cyklar, de sitter kvar tills man drar av dem. Andningsförmågan är i topp vid varmt väder och vid kallare temperaturer ger de en bekväm värme.

Är du ute efter tuffare skydd, så kolla in de övriga varianterna. Det finns en uppsjö att välja bland.

Alpinestars Paragon Lite Knee Protector i detalj:

Alpinestars Paragon Lite Elbow Protector i detalj:

 

Text & foto: mtbS magazine

För fler artiklar kring Alpinestars: fabrikantsida Alpinestars.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!