Nu släpper Specialized ANGi  – en teknologi som gör deras hjälmar ännu säkrare. ANGi skyddar före, under och efter en krasch, genom spårning i realtid, kraschdetektor samt en larmfunktion som skickar ut ett meddelande med rop på hjälp när du behöver det som mest.

Dessutom utrustar Specialized deras hjälmar med MIPS, eftersom det kan minska skadorna för en cyklist som har kraschat. 

Så fungerar ANGi

Det är enkelt att använda ANGi. Para ihop den med en smart telefon som har appen Specialized Ride App. Du får ett års Ride Premium App abonnemang gratis vid köp av valfri Specializedhjälm som är utrustad med ANGi, eller om du köper en ANGi-sensor på eftermarknaden.

Sensorn i ANGi känner av och mäter de krafter som vanligtvis uppstår vid en krasch. Om sensorn upptäcker sådana krafter kommer den att sända en signal till Ride App på din telefon, sätta igång ett alarm och påbörja en nedräkning. Om du är okej är det bara att stänga av nedräkningen och fortsätta cykla. Men om du är skadad och inte kan stänga av nedräkningen kommer Ride App att skicka ett sms till de personer du själv har angett på din lista, och berätta att du har varit med om en krasch. Den meddelar då också dina GPS-koordinater.
 
Med ANGi kan du även dela med dig av dina cykelplaner innan du ger dig ut och cyklar. Du kan också skicka en länk med live tracking till dina kontakter, så att de kan följa dig i realtid.
 
Eftersom ANGi kommunicerar via din nätuppkoppling, och kräver signal hela tiden för att fungera, undrar du säkert vad som händer när du cyklar i ett område utan täckning. Då kommer ANGi att jobba för din säkerhet på ett annat sätt.
 
Mata in hur länge du tänker vara ute och cykla, och rita upp rutten innan du ger dig ut. Då behöver du bara en aktiv signal när du börjar cykla. Om du sedan inte är tillbaka från cyklingen innan tiden går ut så kommer ANGi att skicka ut ett meddelande med dina senaste registrerade koordinater samt din valda rutt till dina nödkontakter. Det fungerar oavsett om du har täckning eller inte.

Vad är ANGi?

Fram till nu har hjälmar bara skyddat under själva kraschen. Men tillsammans med MIPS och Specializeds egen innovativa sensor ANGi (Angular and G-Force indicator) skyddar Specializeds hjälmar nu föreunder och efter kraschen. 

ANGi är en patenterad sensor för hjälmar, med inbyggd accelerometer och gyroskop. Enkelt förklarat har ANGi en innovativ sensor som mäter krafterna vid ett slag mot hjälmen. Den mäter också skadliga rotationskrafter i kraschen, även om det inte har skett något direkt slag mot hjälmen. 
 
Från och med 2019 kommer samtliga av Specializeds hjälmar att antingen vara utrustade med ANGi, eller ha ett fäste för ANGi. Sensorer för eftermarknaden kommer också att finnas hos Specialized återförsäljare.

Text och foto: Specialized

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!