Vilken bra grej, alltså! Tänk er att aldrig mer behöva oroa sig för någon som ger sig ut på en träningsrunda ensam. Eller att slippa ha oroliga föräldrar eller sambon hemma som inte vet om du kört omkull och inte kan tillkalla hjälp, när det börjat skymma på småtimmarna. Oron börjar krypa i kroppen och tankarna går om man måste ta bilen och börja leta när ingen svarar i telefonen. Du själv kan ju vara så upptagen med att cykla att du inte hör telefonen eller inte har tid att svara helt enkelt.

 

Lugn, nu har vi hittat en lösning!

Skulle olyckan vara framme och så pass allvarlig att du inte själv kan ringa efter hjälp så har Specialized tagit fram en app, Ride, till mobilen tillsammans med en kraschsensor, ANGi (Angular and G-Force indicator), till hjälmen.

Det är aldrig bra att ge sig ut på en cykeltur ensam, men ibland måste man bara. Då är det tryggare att ha mobil och sensor med sig ut. Om vurpan med stort V skulle vara framme och man blir avsvimmad så är det bra om man får hjälp så fort som möjligt. Då kommer din telefon automatiskt att skicka meddelande till personer på din lista som får reda på att du behöver hjälp och ser var du är. Det kan inte bli bättre.

 

 

För att det skall fungera måste du ha en telefon med ett nyare operativsystem än Android 7.0, och den fungerar även med iOS. Du måste också installera appen Ride på telefonen som sedan paras ihop med sensorn som du sätter på hjälmen (om du inte har köpt en hjälm med färdigmonterad sensor redan).

När du har gjort det med hjälp av en engångskod som medföljer sensorn lägger du till några kontakter i larmlistan. Ställ in en tid som du har på dig att kvittera larmet, om sensorn indikerar en falsk krasch, innan det skickas ut (15-90 sek). Sedan är det klart att åka ut och köra.

Appen kostar ingenting och det tillkommer inga årliga avgifter (dessa har tagits bort).

Ut på ensam tur

Sedan är det bara att starta appen och skaka lätt på hjälmen så att den förstår att den skall vara aktiv. Tala om för sambon/föräldern att de kan vara lugna om de inte får ett meddelande som säger att du behöver hjälp. Alternativt finns en inställning att kryssa i som skickar ett meddelande när du startar en tur.

Jag har testat den nu i sensommar och den verkar fungera. Åtminstone har ANGi inte gett några falsklarm, och ANGi har inte behövt aktivera appen Ride då jag inte har kraschat än. Jag har simulerat genom att skaka kraftigt och då ljuder telefonen under den tid jag har på mig att kvittera bort larmet. Sedan skickas ett SMS och/eller mejl till dem jag har angett på listan under ”inställningar”.

Sedan finns det ytterligare en funktion. Säg att du kraschar så illa att telefonen pajar, eller att batteriet tar slut. Då kan ju inte telefonen skicka ut några meddelanden. Lugn, det finns inställningar för detta också. Då måste du innan du ger dig ut uppskatta hur lång tid du kommer att ha appen Ride aktiv. Alltså, när du kört din runda så avslutar du normalt din tur på appen Ride inom en uppskattad tid. Skulle appen Ride inte få reda på att du avslutar turen inom förväntad tid så skickas det ut meddelanden till dem på din lista att du inte har kommit hem efter uppskattad tid.

Utvärdering

Det finns ett testmode på appen där man kan se hur sensorn fungerar. Man kan se att den känner av olika rotationer/krafter som hjälmen utsätts för.

Som jag ser det är det en smart lösning på något som väldigt sällan händer. Däremot tror jag att det skulle lugna oron från anhöriga när de vet att du använder appen Ride. Men kom ihåg att i första hand se till att cykla tillsammans, det är både roligare och säkrare.

Fakta

  • Appen Ride ska vara kompatibel med Strava, som jag dock inte använder eller har testat ihop med.
  • Angi-sensorn klarar sig ungefär 6 månader på ett 2032 batteri.
  • Priset ligger mellan 500 och 600 kr för en ANGi-sensor.
  • Vikt på Angi-sensor inkl. batteri: 10 gram.
  • Du blir inte en säkrare cyklist med ANGi, däremot en tryggare cyklist.

 

Text: Clas Ljungberg

Foto: Harold Abbas

För fler artiklar kring Specialized: fabrikantsida Specialized.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!