En mekanisk bakväxel som blir till en elektroniskt styrd bakväxel, är det möjligt? Ja, är det enkla svaret. Det är Archer D1x som bevisar detta, och vi har fått in en sådan för test.

Efter den senaste artikeln om Shimanos XT Di2 kan jag säga att jag blev nyfiken då jag tog emot kartongen med denna Archer D1x i. Som tur är får vi låna Cube AMS 100 lite längre för att kunna testa de Cush Core som sitter på den, så varför inte använda samma cykel för att testa Archers system!

Förresten, denna testcykel kommer att vara till salu i februari. Så känner du för att få veta vad den kommer att kosta – vänta inte utan kontakta oss på info@mtbsweden.comLäs testet av cykeln i senaste utgåvan av mtbS magazine (#25).

Det praktiska testet av Archer D1x kommer att finnas i 2019 års första utgåva av mtbS magazine (ute i butik i slutet av mars). Nu är det enbart ett första intryck av installationen och användarvänligheten för den som vill installera själv där hemma.

Medföljande beskrivning

Kan man läsa, då är det faktiskt rena barnleken att förstå hur man monterar allt på cykeln. Om man dessutom har två olika händer, en vänster och en höger, då är det inget problem alls. Anvisningarna är korta och tydliga och jag kan bara ge rådet att följa dessa från början, då är det inte svårt. Det finns även en instruktionsfilm på Youtube som visar hur man ska göra steg för steg. Att jag inte ger en beskrivning av hur man ska göra allt beror på att det som finns är fullt tillräckligt. Varför uppfinna hjulet på nytt!

Att göra om man vill få till en bättre växelinställning

Om du har ställt in växlarna första gången och det visar sig att det behövs lite finjustering, gör då följande:

Se till att Remote (växelreglaget) och Shifter (växelenheten som styr bakväxeln) båda är avstängda. Starta Shifter och öppna appen Archer för att kunna göra ”update configuration” eller ”new configuration”. Den sistnämnda gäller så klart när man ska byta systemet till en ny kassett med andra växelförhållanden. Det är inte så att man bara kan använda Archer en gång och sedan aldrig mer på en ny kassett.

Nu är det bara att rulla vidare. Vi har haft systemet igång i några veckor och än så länge klarar Archer D1x vinterkylan och snön väldigt bra. Men mer om detta system i ett utförligt test i mtbS magazine #26 (ut i butik slutet mars).

Text och foto: Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!