Revolutionerande teknik sedan introduktionen av cykelhjälmar! En teknik som finns enbart i Bontrager-hjälmar och som ska vara 48 gånger mer effektiv mot hjärnskakningar än vanliga frigolithjälmar. Vi får helt enkelt anta att den delen stämmer eftersom vi inte har möjligheten att genomföra sådana tester, om vi inte råkar slå oss jättehårt.

 

WaveCel-tekniken

Enligt Bontrager är WaveCel ett komprimerbart cellmaterial som på ett effektivt sätt förhindrar hjärnskakningar vid vanliga typer av cykelolyckor. Hur en vanlig typ av cykelolycka ser ut vet vi inte, så den delen upplevs som lite diffus av oss. Det positiva är dock att utvecklingen inte står stilla och att fabrikanterna gör allt de kan för att ge oss så mycket skydd som möjligt.

WaveCel-tekniken bygger på att materialet ska kunna förändras i tre steg så att det absorberar stöten innan huvudet nås. För att läsa mer om tekniken i detalj, följ gärna länken: WaveCel-teknik i detalj,

 

Känslan

När det väl var dags att börja ställa in alla väsentliga delar av hjälmen, är första känslan att insidan känns hård mot huvudet. Dessutom finns det hos mig några tryckpunkter. När det gäller hjälmar är det viktigt att förstå att det är en annorlunda känsla för varje person. Jag kan bara utgå från hur den funkade på mig. Så när hjälmen sitter på plats finns det två tryckpunkter på ovandelen av baksidan av huvudet, och utöver dessa punkter fick jag inte till en bekväm känsla av Boa-stängningen.

Även om det finns tre olika höjder för justeringsbandet kvarstod trycket på fästningspunkterna av musklerna från nacken till skallen. Tyvärr blev det för mig så att det har lett till huvudvärk vid varje MTB-runda. Det är så klart tråkigt när det blir så, eftersom hela grundprincipen med WaveCel-tekniken tilltalar mig.

Men för övrigt är det i alla fall så att hjälmen inte hoppar runt på huvudet när alla delar är inställda som de ska.

 

Inställningsmöjligheter

Vi börjar med möjligheten att ställa in passformen runt huvudet genom de fem olika justeringshöjderna. Efter att det har gjorts kvarstår att spänna åt bandet med hjälp av Boa-stängningen. Bontrager väljer att låta en ställa hjälmremsorna kring öronen var för sig, vilket är en väldigt smidig lösning. Kindbandets längd justeras enkelt genom att man kortar av eller förlänger det. När den delen är gjord är det bara att stänga det hela med det magnetiska Fidlock-spännet.

Crash replacement

Detta är en sak som inte ses ofta. Skulle det hända att man skadar hjälmen inom det första året efter köpet, då finns möjligheten till en kostnadsfri ersättningshjälm. Den delen avgörs efter man har beskrivit det som har hänt och kan visa upp originalkvitto.

När köpa ny hjälm?

Kanske onödigt att nämna, men när man har slagit sig är rekommendationen så klart att ersätta hjälmen. Det som kanske inte alla vet är att det inte skadar att köpa ny hjälm efter en femårsperiod. Det har att göra med det faktum att frigoliten tappar skyddsstyrkan. För min personliga del skaffar jag en ny hjälm varje år. I slutänden har man enbart ett huvud.

Front Blendr

Ovanpå hjälmen finns en infästningsmöjlighet som är till för GoPro och/eller Bontrager Ion-belysning. Samma fäste kan, när det tas av hjälmen, användas som en skruvmejsel för justering av skärmen.

Extra

Bontrager snålar inte på fronten och ger en extra insättningskuddar. Det fina med det är att medan den ena uppsättningen ligger i tvätten har man den andra för att kunna fortsätta cyklingen.

Slutsats

Även om jag får huvudvärk av just denna hjälm, vilket kan bero på det specifika exemplaret, är det absolut värt att ta en titt i din lokala butik och prova dig fram. För i slutänden har vi alla en unik form på huvudet, så låt er inte ledas enbart av det jag känner – och se till att skydda huvudet på ett bra sätt.

Mera om Bontrager Blaze WaveCel Helmet

  • Pris: SEK 2 699
  • Tillgängliga storlekar: Small 51-57 cm, Medium 54-60 cm, Large 58-63 cm
  • Tillgängliga färger: Svart, Slate, Roarange, Miami Green
  • Vikt: 419 gram (storlek S, 51-57 cm)
  • Besök: https://www.trekbikes.com/se/sv_SE/

 

Text & foto: Harold Abbas

För fler artiklar kring Bontrager: fabrikantsida Bontrager.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!