Cannondale F-Si Carbon 4

Hur bra är F-Si-seriens instegsmodell med Lefty Ocho-framgaffel? Den frågan kommer att behandlas i denna minitest-artikel.

I maj fick jag närvara vid lanseringen av denna helt nya F-Si i Albstadt, där världseliten skulle genomföra den planerade UCI worldcup. Som oftast vid lanseringar fick vi möjligheten att rulla på värstingvarianterna – den här gången på Cannondale F-Si Hi-Mod World Cup som kan vara din för hela 88 900 svenska kronor! Säger man det snabbt så är det kanske inte så mycket… Fast det är ju relativt.

 

Jag var förtjust i denna toppmodell och skulle så klart gärna ta med den hem. Någonting i mig gjorde dock att jag egentligen skulle vilja prova instegsmodellen i karbon som också har Lefty Ocho-framgaffel. Sedan finns det faktiskt också en ännu billigare modell utan Ocho-gaffel som kallas F-Si Carbon 5. 

Jag ville veta hur F-Si Carbon 4 skulle klara sig mot den där värstinghojen. Är gemene man verkligen i behov av en sådan topphoj?

F-Si Carbon 4

 • BallisTec Carbon
 • Lefty Ocho, 100 mm
 • WTB STX i23 TCS i aluminium
 • Truvativ vevparti
 • SRAM NX Eagle drivlina
 • Shimano MT500 bromsar
 • Sadelstolpe i alu
 • Pris: SEK 29400
 • Vikt: 10,8 kilo

F-Si Hi-Mod World Cup

 • Hi-Mod BallisTec Carbon
 • Lefty Ocho Carbon, 100 mm
 • Enve M525 i karbon
 • SRAM XX1 Carbon vevparti
 • SRAM X01 Eagle med XX1 Eagle bakväxel
 • SRAM Level Ultimate
 • Sadelstolpe i karbon
 • Pris: SEK 88900
 • Vikt: 8,4 kilo

Hur stor skillnad blir det egentligen med en cykel som kostar SEK 59 500 mindre? Här syftar jag på allmän användning, nöje och vanlig härlig cykling. Vore det inte fantastiskt om man kunde ha nästan sextiotusen kvar i plånboken att lägga på en härlig MTB-cykelsemester istället! 

Ni märker i det jag skriver att det finns en del frågor och funderingar inför ett cykelköp. Dyrare behöver inte alltid betyda bättre, särskilt inte om man tar i beaktande vad man egentligen behöver ha. Om vi pratar om den största gruppen av cyklister här i Sverige – och här kan vi ta Cykelvasa-, Dalsland XC- och Swix Uddevalla-cyklisterna som exempel – så kör de flesta inte på elitnivå. Visst vill de flesta jaga sekunder, men betyder en topphoj för nästan 90 000 att du kommer att bli snabbare? Du kanske blir mindre trött eftersom det är färre kilo att transportera, vilket visserligen leder till en snabbare tid. Men i slutänden är frågan om man vill lägga ner så mycket när det finns en riktigt grym cykel för en tredjedel av priset. 

Nu har jag kört en del turer på denna cykel och dessutom deltagit i en lokal triathlon, och det som kännetecknar varje runda är att det går så lätt! Även om denna cykel har en tyngre variant av karbon och en tyngre framgaffel går den faktiskt hur lätt som helst. Och i all ärlighet är 10,8 kilo fortfarande väldigt lite. 

Drivlina

Okej, nu är det så att även denna cykel har SRAM:s Eagle-grupp. Det betyder samma utväxling som hos storebrodern, men i kvaliteten NX. Årets nyhet från SRAM var att lansera denna grupp som instegsmodell inom Eagle-familjen. Återigen är det ett välfungerande system om man inte har något att jämföra med. Den största skillnaden sitter i växelreglaget som drar ner känslan i drivlinan. Är detta då jättehemskt, kan man undra? Så klart inte. Tycker man att den inte fungerar är det bara att lägga ut SEK 439 på ett nytt GX-reglage som ger lite mer motstånd i växlingarna och en mer gedigen känsla! En ganska billig uppgradering. 

F-Si Carbon 4 i praktiken

Det man kan förvänta sig av denna cykel är att den är styv när det behövs, men den är också flexibel när det behövs. Den sticker lätt iväg, man behöver bara utöva lite tryck på pedalerna så förvandlas det direkt till fart framåt. Att den dessutom, precis som sin storebror, har ett sadelrör som är i nivå med överröret och som i sin tur ger en bättre svarande bakdel (lite flex), samt komfort, gör inte heller det hela sämre. Även om cykeln har en Lefty Ocho i aluminium som gör den lite tyngre i framdelen, är även denna en grymt fungerande gaffel. Det finns inte många gafflar på marknaden som har en sådan mjuk verkan utan att man får onödigt gung. Man får en framdel som svarar så intuitivt på alla styrkommandon att man flyger fram över alla stigar och grusvägar – och då har jag inte ens nämnt hur lätt det är att klättra i långa backar med den. Tack vare den relativt korta bakdelen finns det mycket tryck i bakdäcket. Allt detta i kombination med hur framdelen är formgiven ger en väldig rapp och samtidigt balanserad cykel. 

Har man…

”bara” SEK 29 400 att lägga ner på en cykel, är det då värt att investera i en F-Si 4? Hundra procent ja, säger jag! 

Är det coolt att ha toppkomponenter? Ja, kanske. Jag har länge sagt att när jag köper en relativt dyr cykel är jag egentligen inte i behov av en sådan. Men det är bara så coolt med hela tekniken som finns bakom produkten att jag gärna investerar i en sådan. I all ärlighet: Varje tur jag fick köra på denna F-Si 4 gjorde att jag mer och mer började tänka att jag egentligen inte är klok som lägger ner så relativt sett mycket pengar på en cykel, när den här har så mycket – och när den dessutom gör att jag har kvar en hel del slantar i plånboken. 

Information: Cannondale F-Si Carbon 4

Text och foto: Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!