testad – Cannondale Cujo Neo 130 1

Redan i det förra numret av mtbS magazine (#24) publicerade vi ett första intryck av den nyaste Cannondale eMTB med full suspension. Den här gången går vi vidare med en mer djupgående granskning, där flera aspekter av kombinationen motor/batteri kommer att behandlas, liksom hur cykeln beter sig på olika underlag.

Cannondale Cujo 130 1 är en välutrustad all mountain eMTB, och har dessutom en del extra. Shimano Steps E8000-motorn fungerar, men märks inte så mycket. När den drar igång kommer du inte ur balans och när du kör över hastighetsbegränsningen på 25 km/t kan du fortfarande trampa utan att uppleva ett motstånd från motorn. Även när batteriet är slut, eller när du försöker spara ström genom att stänga av assistansen, går cykeln relativt bra, med tanke på att totalvikten är nästan 24 kilo. Ett taktiskt beslut som du kan göra är att använda dig av inte alltför branta delar i en lång stigning som “batterisparare” och ta höjd utan hjälp av motorn. Shimano-motorn gör att det inte blir så ansträngande, för när den inte är inkopplad, behöver man inte trampa hårdare.

 

Batterilivslängden ger dig tillräckligt med kapacitet för längre distanser. I kuperad terräng kan du köra i Eco ca 60-70 km med 1200 höjdmeter, innan batteriet är helt urladdat. Och du behöver inte vara i superform för det. I Eco-läge på den fasta testrundan, på lite mer än 20 km, går den ner endast ett streck (av fem) på batteriindikatorn. När du kör samma runda i Boost-läge går den ner tre streck. Tänk dock att du kan köra sluttningar på upp till 18-20% utan någon större ansträngning! Så även när du har en vilodag kan du sticka ut och ha kul. Ett intressant fenomen är att vid körning i Trail-läget är batteritiden bara lite kortare jämfört med Eco-läget. Detta beror på Trail-lägets variabla karaktär: När du behöver extra assistans levererar den automatiskt mer (du kan justera den maximala assistansen genom din smartphone med Shimano-appen), men när det inte finns behov av assistans, sänks den tillbaka till Eco-läge. När batteriet är helt urladdat tar det ungefär fyra timmar att ladda.

Enligt vår åsikt erbjuder Eco och Trail-lägena den cykelupplevelse som känns mest som om man cyklar på en vanlig mountainbike. Hjärtfrekvensen under testet var nästan samma som på en vanlig cykel–skillnaden är den högre hastigheten som du kan nå på eMTB. Boost är mer avsedd för att ha roligt eller turer när man inte känner sig på topp, men du kommer inte att kunna cykla långa distanser. Fördelen med Shimano-motorn är att även när du åker i Eco-läge, så erbjuder den ganska mycket assistans. När du börjar laborera med inställningarna i Shimano-appen är det mest intressant att ändra inställningen för Trail-läget. Vi tyckte att Trail-läget med en maximal inställning av “medium” ger den mest naturliga känslan vid cykling. Det går att ställa in den som högst på “max” för att få Boost-lägets assistans­nivå när du verkligen behöver det, men utan att behöva skifta manuellt–ta bara hänsyn till att batterilivslängden minskar drastiskt. Reglagen för att ändra assistansnivå är samma som ett växelreglage. De erbjuder bra ergonomi och gör det inte svårt för dig om du skulle vilja ändra assistansnivån. Vi tycker dock att det skulle vara bättre att sätta dropperpostreglaget i den mest ergonomiska positionen under styret, eftersom du använder den spaken oftare än reglaget för assistansnivån. Något att tänka på.

Vad mera om resten av cykeln? När man tittar på drivlinan inser man snabbt att det finns vissa eMTB-specifika anpassningar. Den har SRAM X01-bakväxel, men kassetten är SRAM NX Eagle. Varför? Eftersom den normala aluminium/stålkassetten inte skulle klara de större krafter som motorn sätter på drivlinan. Av denna anledning har växelreglaget också anpassats. Du kan bara växla upp eller ner ett hack i taget, vilket förhindrar att kedjan dras över flera kugghjul samtidigt – vilket i sin tur leder till ett längre kedjeliv! Lyckligtvis är 12 växlar, med en 11-50 kassett, kombinerat med en 34T framklinga mer än tillräckligt. För att vara säker på att du kan hålla kontrollen över cykelns extra vikt har frambromsen en 200 mm disk (bak 180 mm). I kombination med Guide RE-bromsarna kan hastigheten på en såpass tung cykel anpassas med precision.

Batteriet är integrerat i underröret, där det fanns ett lite skallrande ljud under körning. För att ladda batteriet kan en bottenplatta avlägsnas med ett vridreglage. Tyvärr får detta reglage ta emot lera och smuts under cyklingen, och att ladda batteriet utan att smutsa ner händerna kan ibland vara en utmaning.

Dämpningen, hjulen och däcken är anpassade efter en tyngre cykel. RockShox Pikes dämpning av små ojämnheter kunde vara bättre, men de större ojämnheterna jobbas bort mycket bra. RockShox Deluxe-bakdämparen håller bakhjulet mot marken, så fästet är enormt. Maxxis Rekon 2,8″-däck används både fram och bak, för att minska rullmotståndet. Vi skulle gärna ha haft ett lite mer aggressivt framdäck (Minion DHF 2.8” skulle ha varit perfekt) för att klara av sidokrafterna i svängar och branta utförskörningar.
Cannondale Cujo 130 1 är lämpad för bergig terräng, men vi har även kört med cykeln på XC-stigar. Den har en bra allround-karaktär med ett brett användningsområde . Så om du använder cykeln i bergen i Sverige eller i Norge, klarar den de flesta typer av stigar bra. En skyddsplatta skyddar motorn mot stubbar, stockar eller stora stenar. Endast på väldigt branta tekniska stigar och I väldigt snäva kurvor, gör vikten att man måste jobba lite hårdare med cykeln. Men vem sa att eMTB bara var för lata människor …?

Specifikationer

Ram
Material/ramstorlek Aluminium Smartform C2 alloy — S, M, L, XL
Dämpning
Framgaffel RockShox Pike RC DebonAir — 130 mm
Bakdämpare RockShox Deluxe RT DebonAir — 130 mm
Växlar och bromsar
Växlar SRAM X01 Eagle
Växelreglage SRAM TBD
Vevparti Shimano FC-E8000 — 165 mm — X-Sync — 34T
Bromsar SRAM Guide RE — 200/180 mm
Hjul
Nav Formula CL-811 15×110 front — Shimano SLX 12×148 rear
Hjul DT Swiss HX531 Hybrid — 32h — tubeless ready
Däck Maxxis Rekon 27.5 x 2.8″ — 3C Maxx Terra Silkshield — EXO — tubeless ready
Komponenter
Styre Cannondale C3 Riser — 6061 Alloy — 15mm rise — 8° sweep — 4° rise — 780 mm
Styrstam Cannondale C3 — 3D Forged 6061 Alloy — 1 1/8″
Sadel Fabric Scoop Radius Elite, cro-mo rails
Sadelstolpe Cannondale DownLow Dropper Post — internal routing — Ø 31,6 mm — 100 mm (S), 125 mm (M), 150 mm (L-XL)
Utväxling
Stort kedjehjul 34T
11 (702) 12 (643) 14 (551) 16 (482) 18 (429) 21 (368) 24 (322) 28 (276) 32 (241) 36 (214) 42 (184) 50 (154)
Motor
Motor Shimano Steps DU-E8000 — 250 W
Batteri Shimano Steps BT-E8020 — 504 Wh
Display Shimano Steps SC-E8000
Geometri
Styrstamsvinkel 67,0°
Sadelrörets vinkel 68,7°
Övre ramrör 56,0 cm
Övre ramrör (vågrätt) 60,0 cm
Sadelrör 44,0 cm
Gaffelrör 12,8 cm
Kedjestag 44,2 cm
Vevpartiets höjd 33,5 cm
Styrhöjd 100,0 cm
Hjulbas 116,6 cm

Info

Hjulsetets vikt 5,45 kg
Totalvikt 23,9 kg
Pris SEK 59 900
Hemsida www.cannondale.com

Text: Jeroen Tiggelman
Foto: Nathalie Hupin & Jeroen Tiggelman

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!