testad – Cube AMS 100 C:68 TM 29

Då var det dags för Cube att komma med en helt nyutvecklad AMS-serie. Det är vassa linjer tillsammans med den unika färgkombinationen grå och orange som präglar cykeln, och vi har haft förmånen att få testa den!

Stigredo

Här har vi en sådan cykel igen! Ni vet en sådan som klarar av så många olika underlag. De vassa linjerna andas attackhållning rätt igenom. Om man lyssnar noggrant, då kan man höra: ”Pssst, kom och hoppa på mig så drar vi iväg på en runda du kommer att minnas!” Att jag skriver ”stigredo” beror på att det i grund och botten är en XC-hoj. Cube har dock valt att göra den lite mer extrem, så att man med bara en cykel ska kunna klara av betydligt mer underlagsmässigt.

30 mm fälgar, 120 mm gaffel, 2.35” däck

Ovanstående ingredienser skapar tillsammans det som har visat sig under testet: ett stigmonster. Tack vare geometrin har vi en cykel som går att köra snabbt som en XC-hoj, men med den stora fördelen (tycker jag) att samma cykel kan användas till så mycket mer än ”bara” crosscountrycykling. Då den har en relativt slack styrvinkel har man en rätt så bekväm sits i cockpiten. Det betyder att när man ska rulla nerför i branta backar – som gärna får vara tekniska – så har man på ett relativt enkelt sätt full kontroll över det som ska bemästras. Att cykeln dessutom har ett par hjul med fälgar som har en bredd på 30 mm, kombinerat med 2.35”-däck, gör så klart att den har en hög stabilitet i körningen. Åtminstone om vi förutsätter att man har rätt tryck i Schwalbe Noby Nic-däcken – för högt tryck på stenigt underlag ger nämligen en obalans i körningen. Det är bara att testa sig fram, men ju mer man kör på cykeln (det gäller faktiskt för alla cyklar) desto bättre känner man av hur både däck- och dämpartrycket ska vara. Bredden på fälgarna gör också att det finns plats för ännu bredare däck för mer stabilitet och fäste om man skulle vilja ha det. Tänk sig ett par 2.6:or under denna hoj, då får man på en gång en helt annan cykel. Visserligen kommer den inte längre svara som en XC-hoj i accelereringen, men den kommer att ge ännu mer förtroende för den cyklist som vill utvecklas på tuff underlagskörning. Men i all ärlighet är det inte ett måste, cykeln är redan välbalanserad som den är. Jag gillar kombinationen av 120 mm fram och 100 mm bak. Stilen vi har på mtbS (särskilt i det privata) är att vara ute på utmanande stigar. Att då ha en cykel som denna Cube, som är lätt att ratta över underlag som egentligen borde köras med cyklar med mera slaglängd, gör att vi har börjat tänka om lite när det gäller hojar med lång slaglängd. Det märks att fabrikanterna har förstått att marknaden är betydligt större för cyklar som denna testcykel, eftersom inte alla vill köra enduro-, eller allmountain-cykling. Vi kan nog räkna med att framtiden kommer att föra med sig en utveckling av XC-hojar som kan köras mer aggressivt.

Kategori 4

Cube jobbar med att ordna in alla modeller i kategorier. Detta är till för att underlätta för den potentiella kunden att hitta rätt cykel för rätt ändamål. Denna AMS 100 C:68 TM 29 platsar i kategori 4, vilket innebär följande: Heldämpad mountainbike med maximalt 160 mm i slaglängd (gäller även för Cubes e-MTB.) Kategori 4 är menad för följande körning:
 • Asfalts- och stigkörning.
 • Underlag som består av grus, sand eller liknande material.
 • Stigar med många rötter, nivåskillnader, stenar och drops.
 • Mer tuff terräng med jumps och drops upp till en halv meter.
Nu i efterhand, efter att ha testat cykeln och rullat över de underlag vi brukar köra på, kan jag bara intyga att ovanstående punkter märkligt nog stämmer in på cykeln. Vi har faktiskt kört på allt det ovanstående och mer därtill. Så är du ute efter en cykel från Cube kan du lugnt följa anvisningarna.

Fler modeller?

Det finns tre till modeller inom AMS-serien, dock är denna 100 AMS den enda som har 120 mm slaglängd i framgaffeln och 100 mm bak. De andra tre har 100 mm till förfogande både fram och bak. I övrigt har dessa cyklar precis som testhojen byggts i toppkarbonen C:68, en karbonvariant som har utvecklats av Cube och som ska ge en cykel som är så lätt, så stark och som svarar så bra som möjligt, utan att sakna en vacker formgivning.

Hur upplevdes cykeln i sin helhet i praktiken?

Här sitter jag och ska skriva om hur jag upplevde cykeln. Jag vet att jag har tagit orden ”att komma hem” i min mun någon gång tidigare. Då gällde det Cannondales Scalpel SE, som också hade kombinationen 120 mm och 100 mm i en cykel som i grunden är en XC-hoj. Den där känslan när man sätter sig på en cykel och allt verkar stämma med detsamma, det är känslan av att komma hem på sin kära cykel. Nu har jag förmånen att få cykla på en hel del olika cyklar och i slutänden har alla cyklar något speciellt. Men att kunna sätta ord på varför en cykel beter sig som den gör är inte alltid det lättaste. Ibland är det bara så att hela upplevelsen fungerar för en. Men jag kan inte skriva bara sådant, det skulle inte vara till hjälp för den som funderar på att köpa just en AMS 100. Så vad är det man kan förvänta sig av cykeln? I alla fall 50/50-balans, och det innebär att man kan räkna med att lika bra kunna förutspå framdelen som bakdelen. Cykeln gör det alltså lätt att känna av vad som händer, en ärlig känsla så att säga. Inga konstigheter, när det gäller utförskörningar är bakdelen villig att lägga in kontrollerade sladdar. Framdelen jobbar av allt det tuffa och behöver det hoppas över det ena och det andra är inte den biten heller några problem för cykeln. Allt med bibehåll av en bra balans. När det gäller klättringar så ger kombinationen av geometrin, däckvalet, gaffel- och sadelrörsvinkeln, kedjestagets längd och hjulbasen en möjligheten att klättra som en bergsget utan att tappa markkontakt någon gång. Överlag har jag upplevt cykeln som lättåkt. Visst tar det lite tid i början att hitta rätt tryck i däcken och dämpningen, men när det väl har gjorts får man en cykel som har en lekfull karaktär utan att man behöver ha någon jättekunskap för att behärska den. Cykeln passar nog de flesta cyklister – om inte alla – skulle jag vilja påstå!

Plus

 • Dropperpost.
 • Kombinationen av 120 mm och 100 mm.
 • Vassa linjer i designen.
 • SRAM GX Eagle-drivlina.
 • Shimano XT-bromsar.

Minus

 • Jag har inte upplevt något negativt med cykeln.
 • Men några små saker som är så himla personliga: Komforten i sadeln, och så skulle jag föredra lite greppigare däck vad gäller gummit (mönstren i Nobby Nic-däcken fungerar bra).

Specifikationer

Ram
Material/ramstorlek C:68 Monocoque Advanced Twin Mold Technology — 16″, 18″, 20″, 22″
Dämpning
Framgaffel Fox 34 Float SC FIT4 Factory, Kashima Coated — 120 mm
Bakdämpare Fox Float DPS Factory EVOL — 165x38mm, Kashima Coated
Växlar och bromsar
Växlar SRAM GX Eagle
Växelreglage SRAM GX Eagle Trigger
Vevparti SRAM X1 Carbon Boost Eagle™ DUB — 175 mm — 30T
Bromsar Shimano XT BR-M8020 (f) / M8000 (b) — 180/160 mm
Hjul
Nav Newmen 15×110 (f) — 12×148 (b)
Hjul Newmen Evolution SL A.30 — 28/28 ekrar — tubeless ready
Däck Schwalbe Nobby Nic 29×2.35 — Addix Speedgrip — Kevlar — Tubeless Easy
Komponenter
Styre Newmen Evolution 318.20 — karbon — 760 mm
Styrstam Newmen Evolution 318.4 — 31.8mm
Sadel SDG Fly MTN 2
Sadelstolpe Fox Transfer Factory — internal routing — Ø 31,6 mm — 150 mm, (125 mm i S) — Kashima coated
Utväxling
Stort kedjehjul 30T
10 (708) 12 (590) 14 (506) 16 (443) 18 (393) 21 (337) 24 (295) 28 (253) 32 (221) 36 (197) 42 (169) 50 (142)
Geometri
Styrstamsvinkel 69,0°
Sadelrörets vinkel 73,5°
Övre ramrör 56,0 cm
Övre ramrör (vågrätt) 59,4 cm
Sadelrör 42,0 cm
Gaffelrör 10,7 cm
Kedjestag 44,3 cm
Vevpartiets höjd 34,0 cm
Styrhöjd 103,0 cm
Hjulbas 113,4 cm

Info

Info
Hjulsetets vikt 4,51 kg
Totalvikt 12,02 kg
Pris SEK 46 499
Hemsida www.cube.eu
Text: Harold Abbas Foto: Hjalmar van Hoek & Harold Abbas
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!