Drömmen om att jobba med outdoor-turism i Italien

I höstas fick Kraftbolaget frågan: Ska ni inte komma och prova härlig stigcykling i norra Italien? Här finns fantastiska vyer, härliga stigar och ”the real deal” dvs. äkta härlig Italiensk agriturismo*.

Vem har inte drömt om att sälja sitt hus och flytta till en fantastisk plats där man kan jobba med vandring och cykelturism. Det var precis vad Sara Grytting gjorde för 1,5 år sedan när hon flyttade till San Pellegrino Terme utanför Bergamo, fast besluten att utveckla turismen i dalgången Valle Brembana.

Inget var eller är lätt. Ovilja mot att prata engelska och att svara på offerter, förfrågningar eller mail är vanligt hos de företag Sara vill samarbeta med. Här är turism inte självklart. Cykling finns ju vid Dolomiterna, Gardasjön, Finale Ligure och andra platser i Italien. Men Sara ser potentialen, hon är dessutom otroligt driven, envis och positiv. Det ska gå!!!

Av en slump kom Sara i kontakt med mountainbike-guiden Claudio som är ansvarig för enduroklubben i området och hade många goda kontakter. Tillsammans lyckades de övertala Specialized-butiken att köpa hem E-bikes för att hyra ut.

Vi i Kraftbolaget beslöt oss för att dra ihop ett gäng tjejer och åka ned till Sara över en långweekend. Vi blev hämtade på flygplatsen och under en timma åkte minibussen på ringlande vägar upp till den lilla pittoreska byn Branzi. Väl framme fick vi ett varmt välkomnande av Chiara på Villa Chiara där vi skulle ha vår bas. Italienska delikatesser och Prosecco stod framdukat och vi kände oss redan hemma.  När vi ätit och besökt minispat dök en sprudlande glad Sara upp och berättade att cyklarna Specialized Levo och Konevo var redo för oss morgonen därpå.

* Agriturismo: Ordet är en sammansättning av två italienska ord: agricoltura som betyder lantbruk och turismo som betyder turism. Dvs. småskalig turism på landsbygden.

Dag 1 – E-bikes, fotomoments och ostprovning

E-bikes är en helt ny upplevelse för alla så vi får köra en liten teknikbana innan vi får lov att cykla iväg på vår dagstur i Branzi. Vi cyklar, stannar och fotar på många platser. Alla är helt förtrollade av de vackra miljöerna. Att använda elcyklar känns lite ovant i början men när vi ser de långa uppförsbackarna framför oss så är det rätt skönt. Vi vill ju ha kvar kräm i benen när vi ska cykla de kilometerlånga utförslöporna.

Efter lite uppfräschning på Villa Chiara är det dags för studiebesök på det lokala mejeriet i Branzi som bland annat gör parmesan.

Dag 2 – Bo och cykla i Orobiebergen

Efter en härlig frukost blir vi hämtade av shutteln som ska ta oss till några av de högsta topparna i dalgången, San Marco-passet, 1,992 m ö.h. Under dagen njuter vi av den fantastiska blandningen av enklare stigar över berg och ängar, långa utförslöpor och tekniska men galet roliga endurotrails. När dagen är över så är vi framme vid skidorten Piani di Bobbio där vi även ska bo över natten. När vi fräschat till oss så är det återigen uppdukat prosecco, lokala delikatesser, ostar, skinka och pasta. Självklart äter vi alldeles för mycket som vanligt, men är det semester så är det.

Dag 3 – Flowiga stigar och snabba svängar

Vi vaknar och är supertaggade. Här ska cyklas!!! 

Ännu fler fantastiska miljöer och stigar. Många skratt och glädjetjut ekar mellan bergen medan vi tar oss ned den dryga milen. Sedan är det dags för cykling uppför för att ta oss till lunchstället. Här träffar vi även Sara och Claudios cykelkompisar som ska följa med oss efter lunch.

Cyklingen efter lunchen är grymt rolig men också utmanande, inte bara tekniskt utan det finns också delar med sluttningar på båda sidorna av stigen. Claudio är en rutinerad guide och sätter säkerheten först, peppar och instruerar. Vissa tar det lite lugnare medan andra blåser på.

Tre dagars cykling är över och vi kan varmt rekommendera Saras Italy om ni är sugna på att göra en unik och fantastisk cykelresa.

Information:

Flyg till Milano, Bergamo. Sara ordnar tansfer till San Pelligrini eller Branzi.

Guidning och resor

Saras Italy

Kraftbolaget

Text: Kajsa Olsson, Mtbtjejerswe

Foto: Sophie Girlami och Kajsa Olsson

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!