DT Swiss presenterade sin nya framgaffel under Eurobike Media-dagarna 2018.Jag tog en kort provtur med den och den gjorde ett starkt intryck på mig. Känslan på gaffeln är ett resultat av mycket teknologi på insidan. Jag betonar insidan, för på utsidan finns det inga knappar eller reglage.

Det schweiziska företaget har en stolt tradition inom cross country, med ett flertal världsmästartitlar. F535 One är DT Swiss´ första framgaffel för all mountain/endurocykling, med en slaglängd från 130 mm upp till 160 mm.

Vid första anblicken, lägger man märke till två saker: Gaffelkronan är inte på baksidan av gaffeln längre och gaffeln har en väldigt ren design. Reglagen för att ställa in dämpning och rebound, och luftventilen är osynliga. Gaffelbenen på 35 mm ger den ett robust utseende, vilket betonas ännu mer av den svarta färgen.

 

Hur ställer man in gaffeln?

På DT Swiss hemsida finns det hjälp online för att ställa in olika värden på lufttryck och rebound. Dämpningen (tre inställningar: open, trail och closed) kan ställas in med en spak upptill på det högra gaffelbenet, eller med en fjärrkontroll på styret (man måste göra detta val när man köper gaffeln – modellen vi testade hade fjärrkontroll). Man kan komma åt de olika reglagen via en snabbkoppling. Ett kraftigt drag i spaken frigör en liten T10-nyckel. På det sättet finns detta verktyg alltid med ute på turen.

Rebound når man med T10-nyckeln, längst ner på det högra gaffelbenet. Uppe på gaffelbenen kan locken tas bort med samma nyckel, för att frilägga kabelfästet på dämparinställningen på höger sida, och luftventilen på vänster sida. När man tar av luftventilen (släpp ut luften ur gaffeln innan du gör detta), kan man lägga till eller ta bort en token för att anpassa progressionen på gaffeln. På detta sätt kan progressionen varieras mellan komfortabelt linjär och mycket progressiv.

Gaffeln finns med fyra olika slaglängder: 130, 140, 150, eller 160 mm, och för 27,5- eller 29-tumshjul. Vi testade 130 mm med 29:or. 

 

 

Gaffeln har ett positionskänsligt dämparsystem och den kombinerar fjäder och luft för framdämpningen.

Först fjäder/luftsystemet:

Normalt behöver luftdämpningen en viss kraft för att börja röra på sig. Detta fenomen kallas ”sticktion” (från engelskans friction och sticking) och påverkar känsligheten för små gupp negativt. För att minska den tröskeleffekten lägger man till en fjäder, vilket får bort känslan av att det inre gaffelbenet inte kommer igång direkt (sticking) och gör det möjligt för gaffeln att reagera nästan omedelbart på ett litet gupp.

 

Positionskänslig dämpning

Det positionskänsliga dämparsystemet är en annan fördel med denna gaffel. En fjäder har ett linjärt förhållande mellan kraften som utövas och utslaget densamma orsakar på fjädern. En del gillar detta, men om man vill kombinera känslighet för små gupp med förmåga att handskas med riktigt svår terräng, så fungerar inte det linjära förhållandet, eftersom all slaglängd har utnyttjats innan gaffeln ska dämpa en stor ojämnhet.

Det får också gaffeln att tryckas ihop för mycket i branta utförslöpor. Fjädring med en progressiv utslagskurva (man behöver progressivt mer kraft mot slutet av slaglängden) har sämre förmåga att dämpa små gupp. F 535 One har en lösning som ger positionskänslig dämpning: Från 0-30% av slaglängden ger den låg kompression (bra för små gupp), från 30-50% av slaglängden ökar kompressionen, och slutligen ger den hög kompression vid 50-100% av slaglängden, för kraftigare stötar och för att förhindra att fjädringen slår i botten.

 

 

Bolds testcykel genomgick en gaffeltransplantation: Framgaffeln var en DT Swiss O.D.L. 130 med 32 mm gaffelben, 130 mm slaglängd och en väldigt linjär dämpningskaraktär. En F 535 One-gaffel med samma slaglängd sattes dit och ställdes in efter min vikt och åkstil.

Hur känns den ute på stigarna?

En sak är säker, när man kör på fina grusvägar, med dämpningen i läge open, så är det som att flyta fram. Gaffeln använder inte speciellt mycket av fjädringsvägen när man kör stående. Halvvägs på fjädringsvägen så tar den progressiva delen över och när guppen blir större, ger det en mycket bra effekt. På det sättet dyker inte cykeln vid inbromsning och gaffeln ger intryck av att använda mer av sin fjädringsväg än den gör.

Man får mer självförtroende i en drop off, vilket ju annars kan vara ganska skrämmande om man tror att dämparen ska slå i botten. Med F535 One finns det alltid kapacitet kvar. Det kan hindra en från att flyga över styret om man landar för hårt på framhjulet. Kontrollen ökar och man kan attackera större hinder med mera mod.

 

Till slut

Med fjärrkontrollen kan man justera dämpningen direkt från styret, och positionskänsligheten ger gaffeln ett gott stöd. På asfalt har jag oftast använt inställningen ”close”, vilket är detsamma som lockout. I terrängen är det bäst att använda ”open”. Gaffeln har då utmärkt styvhet och ger god precision i styrningen. Mina farhågor om att tappa quick-releasen kom på skam. Men är du rädd för att förlora den, så lägg den bara i ryggsäcken. På det sättet ser gaffeln ännu renare ut.

DT Swiss F 535 One i detalj

  • trail/all mountain/enduro
  • 27,5”, 29” eller 27,5+ -hjul
  • Maximal däcksbredd: 75 mm
  • axelsystem: 15 mm Thru axle
  • slaglängd: 130, 140, 150 or 160 mm
  • gaffelben: 35 mm
  • styrrör: aluminium
  • yttre gaffelben material: one piece magnesium

 

 

Text: Jeroen Tiggelman

Bild: Nathalie Hupin & Jeroen Tiggelman

För fler artiklar kring DT Swiss: fabrikantsida DT Swiss

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!