Epic! Grandios! Storslagen!

Med dessa ord i huvudet reser vi återigen upp till Trysil. ”Återigen” vill säga att vi redan tidigare varit däruppe två gånger, och fortfarande har vi inte sett allt. Men denna gång verkar det bli mountainbiking i en stil som ligger mig närmare om hjärtat. 

Inget ont om maskinbyggda parker, det har sin charm det också, men att låta sig utmanas av det naturen bjuder på gör att mitt hjärta hoppar några extra slag. Man vet ju aldrig hur det blir: är allt cykelbart eller blir det en del push-bike för att komma till fina tekniska utförsåkningar? Det är det som ger mig spänning, adrenalin, fokus och därför njutning av mountainbiking i naturen.

Direkt till anmälan för mtbS Weekend Camp

Vi anländer en sen fredag eftermiddag i augusti, eller kanske rättare sagt tidig fredag kväll, till Trysil Hotell och ”checkar in”. Hotellet har sedan länge funnits mitt i byn, men efter att det stått tomt några år var det några som kände att det var dags att blåsa nytt liv i det hela. Rummen har moderniserats, entrén som är utan reception samt restaurangen har undergått en hel metamorfos. Allt har rivits ner inom väggarna och återuppbyggts i en stil som andas Norge.

Restaurang, mikrobryggeri, brewpub, Kort & Godt

Hur är då den stilen? Innan jag går in på det måste jag bara lägga till att i samma del där restaurangen, baren och loungen finns står det några stycken riktigt stora rostfria kärl. Yes, här finns till och med ett eget mikrobryggeri och brewpub. Men det slutar inte med detta. Till frukosten ska man runda byggnaden (på utsidan alltså) och ta sig in på bageriet Kort & Godt, som ligger vägg i vägg med hotellet. Här kan man njuta sin frukost omgiven av härlig lukt från nybakade bröd. Atmosfären är så rätt och brödet är så gott! Jo, jag som är en kille från Nederländerna gillar precis som norskarna mitt bröd. Jag har i all ärlighet aldrig förstått varför man ska betala fullt pris för ett bröd som inte är dagens när man, också för fullt pris, kan köpa sig ett färskt bröd. Borde det gamla brödet inte vara på rea då? Men det är en annan sak! Om man gillar det lilla extra när det gäller maten, då ska man verkligen boka bord med detsamma på hotellets restaurang, precis som vi gjorde när vi hade ”checkat in” på våra rum.

Checkar in…

…gör man inte på Trysil Hotell, det finns inte någon reception. Allt sköter man genom online-bokningar och efter alla obligatoriska delar mellan bokningen och nyckeln får man genom sms olika koder för att komma in på hotellet och in i sitt rum. Det vi gillade väldigt mycket var den kod man fick för att kunna komma in till cykelförvaringen. Fast även om det är en cykelförvaring med lås rekommenderar vi att man alltid låser sina cyklar. Även inomhus ska man göra det svårt för eventuella händer som inte är ens egna!

God mat

Herregud! Så minns jag den mat vi fick på hotellets restaurang. Vi stod och pratade en kort stund med chefskocken Johan Bendix Blom (tidigare kökschef på Högfjällshotellet i Sälen med ansvar för alla deras restauranger). Han började prata om sin mat, och bara av att höra hans ord stod vi och dreglade. Med all kärlek berättar han hur hans mat är uppbyggd, hur han använder sig av ingredienser från olika världsdelar i kombination med lokala produkter. Tillsammans ska det bli till en smakexplosion i munnen som leder till att hjärnan först inte fattar vad det är som händer. Snacka om att skapa en förväntan för oss som fortfarande skulle uppleva hans mat för första gången. Och vi som redan var så hungriga! Utöver cykling är jag en matälskare, jag betalar gärna lite extra för att få det riktigt goa, om ni förstår vad jag menar.

Öl från mikrobryggeriet

Är man en ölfantast, då säger jag bara: Åk hit för att smaka på de olika ölerna. Allt från väldigt ljus till mörk öl finns. Nu är jag tyvärr inte rätt person att förklara olika sorters öl, men att de var goda kan jag intyga. Till maten beställde jag en s.k. ölbräda, som kommer med fem olika sorters öl som går från det riktigt fruktiga och ljusa till tyngre och mörkare smaker.

Nu verkar det som att Epic Trysil bara är mat och dryck, men så är det så klart inte. Det är bara den delen av det grandiosa som man får uppleva med smaksinnena! Epic Trysil är ett helhetspaket med olika inslag: toppenboende, otroligt god mat, och genom Trysilguidene får man som mountainbike-entusiast det lilla extra som man själv oftast inte hittar.

Trysilguidene och det hemliga

 

Robin von Braun är vår guide som har sitt ursprung i Halmstad, men som bytte hav mot fjällnatur för att jobba hos Trysilguidene och på så sätt lägga hela sitt hjärta i passionen för att guida och visa gästerna det vackra som finns i och runtomkring Trysil. En pratglad grabb med en härlig brytning som gör att man känner sig hemma direkt. Det är han, Anders och vi tre från mtbS magazine (Gustaf, Ole och jag) som hoppar i bilarna efter lastningen av cyklarna. Vi lämnar Trysil bakom oss och kör bil i ca 25 kilometer innan vi kommer fram till platsen vi ska utgå från.

Efter att Robin har gett i uppdrag åt var och en att byta cykel med varandra för att gå igenom och kontrollera att varje cykel är i toppskick, drar vi iväg och lämnar bilarna bakom oss. Detta är enbart en del av hur Trysilguidene jobbar, säkerhet är en viktig del av upplevelsen och om det är möjligt att minimera risken för onödiga problem ute på fjället, då är parkeringen rätt plats. Att vi ändå fick ett kedjebrott på Gustafs cykel låter jag vara osagt.

Fjällbjörkar, fjäll, vattendrag, fjällskog, vattenfall

Nu hamnar jag i ordet ”storslagen”… Även om vi bor i himla vackra norra Värmland känns naturen där inte lika storslagen som när man verkligen kan se sig omkring. Att snurra runt 360 grader och inte se något annat än natur, alltså vyer, menar jag. Så fantastiskt med det luftiga, man kan se så långt ögat når – de stora berg som ligger vid horisonten, hur stora regnmoln rör sig för att till slut hinna ikapp oss.

Vi cyklar på en smal stig som leder oss över fjällen in mot en dalgång där en fors söker sig neröver. Den rofyllda stämningen avbryts kort för en ”tävling” mellan oss för att se vem som orkar komma längst upp på en brant stig som leder ur dalen mot det som blir vår lunchplats. Vi lägger ner cyklarna, söker en bekväm plats i renmossan och avnjuter den medtagna lunchen som har gjorts i ordning av Kort & Godt och innehåller egenbakade bröd med pålägg, en müslibar och färskpressad dryck som är gjord på både apelsin och mycket mer av det goda.

Det vackra

Efter lunchen fortsätter vår ”resa” uppöver och tar oss uppför ett av de få motluten, det enda av längre variant. Efter ett snabbt ombyte till regnjacka, eftersom de där mörka molnen hade hunnit ikapp oss, rattar vi neröver tillbaka till det som blir en fantastisk utförskörning. Tekniskt sett tror jag att det är cykelbart för de flesta, det är bara att anpassa sin hastighet till vad man känner sig bekväm med, men tillräckligt med utmaning finns det. Naturlig flow får vi på väg ner, vi korsar några små vattendrag, växtligheten slår mot benen och det hörs en del glädjetjut, särskilt från vår guide Robin. ”Så gott när man kan köra på med ett gäng likasinnade!” ropar han på väg ner. Vi lämnar fjällen och det vidsträckta bakom oss, stigen går över i gles skog och efter en lång sträcka av härlig slingrande stig genom vacker urskog vill Robin att vi stannar vid en viss punkt och lämnar cyklarna bredvid stigen. Efter ca tio minuter med en del klättrande över stock och sten, med en fors som sakta rinner vid sidan om oss, kommer vi fram till ett vattenfall. Helt fantastiskt, omringade av klippor och branta stenväggar får vi uppleva detta naturfenomen. Gustaf betänker sig inte en sekund och står snart och njuter av det kyliga vattnet. Här finns ett tillfälle om man vill ha en gratis dusch eller bara förfriska sig genom att blöta ner ansiktet, eller varför inte fylla på om vattendepåerna har sjunkit för lågt.

Epic Trysil och mtbS Weekend Camp

Denna upplevelse gjorde att jag och Anders Wassgren, som företräder Trysil Hotell, satte oss och började snacka ihop oss för att få till en weekend för alla läsare av mtbS magazine, medan vi avnjöt var sin öl i det som alltid görs i Epic Trysil – afterbiking!

Vi har alltså skapat en weekend som är baserad på något som kallas för Epic Trysil, som i vanliga fall är från torsdag till söndag och innefattar några fler saker. Men för den som kanske inte hinner dra iväg tre dagar bara så där har vi tillsammans skapat möjligheten till en kortare variant från fredag till söndag.

Och hur kommer det att se ut? 

mtbS Weekend Camp och Epic Trysil i samarbete med Trysil Hotell och Trysilguidene, 12-14 oktober 2018

Det där med samhörighet tycker jag är en underbar grej, att vara tillsammans med likasinnade därute på stigarna och i skogen. Och det är just därför vi har kommit med upplägget Daycamp. Men nu skulle vi vilja göra en annan grej.

Visst kunde vi bjuda in alla till Torsby igen, men varför inte göra en utflykt istället? Och här tänker jag på Trysil. Det är nog många som har läst och sett det ena och det andra på sociala medier, om inte i våra reportage. Det är oftast det som är maskinbyggt som visas i bilderna, men visste ni att det finns en hel del riktigt fina stigar också? 

Alltså, på helt egen bekostnad vill vi bjuda in er att hänga med oss från mtbS magazine till Trysil över en helg.

Var?

Vi kommer att bo på Trysil Hotell som ligger mitt i byn och är helt inriktat på oss cyklister. Det erbjuds god mat gjord på närproducerade ingredienser, öl från eget bryggeri och till frukost färskt, varmt bröd från bageriet som ligger vägg i vägg med hotellet.

När?

Fredag 12 till och med söndag 14 oktober. Incheckning på hotellet är från och med kl 15 och mtbS finns på plats från och med kl 17. Vi har gemensam kvällsmat kl 20 och på kvällen kommer vi att gå igenom de två cykeldagarna lördag och söndag.

Hur mycket kostar det?

Som prenumerant på mtbS magazine betalar man NOK 2 780 och som icke-prenumerant betalar man ord. pris NOK 3 600. Men som deltagare får man oavsett en ”goodiebag”.

Vad får man för det?

Två nätter på hotell i dubbelrum, två middagar, två frukostar, två luncher och en hel dag (lördag) med Trysilguidene ute på hemliga stigar. På söndag, för de som vill, ska det köras i Gulia-området.

Hur många platser?

Det är först till kvarn som gäller, eftersom det bara finns plats för 24 deltagare. Dock behövs ett minimum på sex personer för att evenemanget ska genomföras.

Vad kommer vi att göra?

Vi kommer så klart att cykla, och hur upplägget är berättar vi på fredagen innan cyklingen. Låt er överraskas och haka bara på! Men vi kan säga att det har att göra med Trysilguidene.

Vilken form ska man ha?

Grundkondition ska man ha och viss förkunskap i terräng är inte heller dåligt. Räkna med att det kan vara allt från enkel cykling i maskinbyggda banor till utmanande terrängkörning, men det är samhörigheten som gäller. Man hjälper varandra där det behövs.

Deltagande

Deltagande sker helt på egen risk. Efter anmälan kommer man att få en bekräftelse från Trysil Hotell samt en betalningslänk på mejl och sms där inbetalningen görs senast 8 dagar före ankomstdagen.

Anmälan

Bindande anmälan sker senast torsdag 4 oktober (med reservation för fullbokning vid sen bokning eftersom platsantalet är begränsat) genom att man fyller i formuläret:

Namn (obligatoriskt fält)

Adress (obligatoriskt fält)

Postnummer (obligatoriskt fält)

Ort (obligatoriskt fält)

Tel (obligatoriskt fält)

Mob (obligatoriskt fält)

E-post (obligatoriskt fält)

Födelsedatum (obligatoriskt fält)

Skriv in koden nedan så vi vet att du inte är en robot
captcha

Text och foto: Harold Abbas

Film: Gustaf Börhaug och Ole Tuskin

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!