fabric® Accubar Pressure Gauge, 0-40 PSI / 0-2.8 BAR

Detta är ett verktyg för att kunna mäta lufttrycket i däcken så exakt som möjligt. Visst finns det digitala varianter, men just denna utmärker sig genom att den kan kopplas in med en vanlig pump (på lufttryck eller mekanisk). 

Vi har alltså ett mätningsinstrument som på ett enkelt sätt kan användas för två ventilvarianter, Presta samt Schrader. Som jag började med kan man även ansluta instrumentet till en vanlig pump för att pumpa upp däcken till exakt det trycket man nu önskar. Så klart går det också att använda sig av verktyget utan inkoppling till en pump om man bara vill minska lufttrycket i däcket. Detta sker genom en liten knapp ”air bleed” på sidan av själva mätaren.

Presta

De flesta mountainbikes levereras med presta-ventilen. Det är ventilen med en sådan liten tätningsskruv på toppen, som måste skruvas lite innan man kan få börja pumpa. Genom att skruva änden på Accubar kan man anpassa den för Presta.

Schrader

Känner nog de flesta som bilventil, även till den kan man på ett enkelt sätt anpassa Accubar, genom att skruva änden mot Schrader-symbolen.

Fungerar enbart för

Accubar Pressure Gauge är enbart utvecklat för mountainbike-däck. Det gäller alltså däck som körs med mindre än 40psi i tryck. För de som t.ex. kör mycket fatbike och vill hålla koll på däcktrycket för de olika underlag är det ett utmärkt instrument. Fast det gäller även för de övriga hjul storlekarna. Att jag skriver just nu fatbike, beror nog mestadels på att vi har kört så många mil i vinter på fatbike och att vi mer än en gång kunde ha haft användning för detta verktyg.

Flexibilitet

För att underlätta, har fabric® sett till att montera en flexibel gummislang mellan mätinstrumentet och kopplingen till ventilerna. Det gör att det hela blir lättare att använda sig av, istället för att mätaren skulle monteras direkt på ventilen med risken att den kan gå av.

Säkerhetsåtgärd

Skulle det hända att trycket överstiger 40psi, behöver man inte oroa sig eftersom det finns en tryckventil som ser till att trycket automatiskt minskas tills den ligger under 40psi igen.

Slutsats

Är man i behov av ett sådan instrument? Kanske inte direkt, men vill man ha ett visst exakt lufttryck i däcken, då är det nog rätt instrument för dig att ha. Vissa kanske aldrig har brytt sig om att veta vilket tryck man har i däcken, så länge det känns bra va? Men nu när vi har fått tag i ett sådant instrument, blir det nog oftare att vi kollar.

Pris

fabric® Accubar Pressure Gauge kan få bli din till ett pris av SEK 440.

Information

fabric®

Text och foto

Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!