Sedan jag skaffade min Rocky Mountain förra året har jag kört flats, av den enkla anledningen att jag vill bli en bättre cyklist. I alla år har jag ”fuskat” med clipless pedaler och använd dem till att hoppa eller få med mig cykeln.

Man lär sig, tyvärr, fel vanor och de är svåra att bryta.

För att kunna köra flats ordentligt krävs en bra sko. Så är nya FiveTen Freerider Pro rätta skon för jobbet?

 

Mer än bara cykling

När vi fick in nya Freerider Pro på redaktionen var man såklart nyfiken på dem och snabb med att ta hem ett par. Skorna är framtagna för såväl cykling i skogen som hopp och lek på gatan. Med sina 345 gram är de lätta på fötterna.

 

Skydd

FiveTen har utvecklat en så kallad Stealth® S1-sula som ger väldigt bra grepp. Jag har aldrig upplevt att man glider vare sig sidledes eller framåt och bakåt. Även vid hopp eller stökiga partier sitter man klistrad mot pedalerna.

Gräset har växt fort under sommaren och det händer att man inte ser gömda stenar eller andra utstickande föremål. Där har den förstärkta tåkappan räddat mina fötter vid flera tillfällen.

 

Mer färg?

Skorna har en smal passform men sitter bekvämt, så bekvämt att man kan tänkas ha dem på sig till vardags. Det är inga problem att gå eller vandra om man vill. Avsaknaden av en rem upptill är inget jag har stört mig på, och det syntetiska materialet torkar snabbt och är lätt att hålla rent. Utöver den gröna designen jag har testat finns det fyra färger till. Tyvärr inget färgglatt, vilket jag skulle ha gillat mer, men det kanske kommer limited editions framöver. 

Inte vet jag!

På längre turer har jag dock upplevt att mina tår domnar bort, ett problem som jag också har med mina andra FiveTen-skor. Än har jag inte kunnat klura ut vad problemet är då båda paren har skosnören och dras åt lika hårt, det som skiljer sig är passformen. Det kan med andra ord inte vara problemet heller. Jag kan inte heller utesluta att felet ligger i mina fötter eller positionen på pedalerna. Man får se det som en bra ursäkt att ta en paus för att få tillbaka känseln.

Min slutsats

Bland de cykelskor som finns ute till försäljning är de inte klumpiga och tunga, och att Adidas/FiveTen själva har valt att designa dem som vanliga streetskor är en mycket bra utgångspunkt. Är du ute efter ett par sjysta, snygga, klibbiga skor kan jag starkt rekommendera Freerider Pro!

Text & foto: Hjalmar van Hoek

För fler artiklar kring FiveTen: fabrikantsida FiveTen

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!