Två par helt olika skor fast med den likheten att båda vänder sig till dem som kör clipless. Det innebär att formgivningen borde ha utvecklats kring den delen. Alltså basen för att få en stabil sko där man får minst känslighet i tryckpunkter till sulans fot.

Den stora frågan efter denna period av testning är: Hur har Fi’zi:k lyckats?

Vi börjar med att titta på Vento Overcurve X3

Denna sko har framtagits för att förse crosscountry-cyklisterna med en sko som ger bra passform, som skyddar foten och ska ge möjlighet att få så många watt som möjligt ner i pedalerna.

Genom Vento Overcurve skapar Fi’zi:k en asymmetrisk passform som följer fotens anatomi, vilket faktiskt har visat sig under testperioden där den givit en avslappnad känsla för foten. Man kan oftast tro att när fabrikanterna använder sig av sådana fina ord att det bara är försäljningssnack, men jag kan bara säga så här:

Varför ska en fabrikant skriva fina ord om de inte skulle vara sanna, risken finns då att den som köper blir missnöjd eller känner sig vilseledd och det vill varje självrespekterande företagare undvika.

 

Terra Ergolace X2

Detta är en trail-sko, med en lika bra passform som Vento Overcurve men med den största skillnaden att sulan (X2 outsole) är gjort med av Vibram Megagrip vilket leder till att man kan vandra och gå i skorna när det väl behövs. 

För att få bästa möjliga passform, så används så kallad ergonomic lace up closure, som ser till att skosnörena dras åt jämnt och ger en ökad bekvämlighet. 

 

Insidan av skorna

Jag fortsätter med att gå lite mer in på detalj, det finns nämligen några förnuftiga lösningar i Vento Overcurve-skon som ger mycket komfort. Först och främst finns i plösen ett mjukare material som ligger mot fotleden, det leder till att om man behöver gå i dessa skor så kan det göras på ett hyfsat bekvämt sätt. Även om skorna inte direkt är menade att gå i, så funkar det.

 

 

Anledningen till att jag skriver hyfsat är att vi pratar om en crosscountry-sko som har en relativt hård och icke-flexibel yttre sula (carbon injected). För att öka komforten och för att hålla foten på plats på bästa möjliga sätt, finns det vid hälen några gummiprickar som motarbetar att hälen skaver upp och ner. Dessa är så klart även mycket bra att ha för att trampa runt med pedalerna.

 

 

Tar vi däremot Terra Ergolace-skon, så är den så klart annorlunda jämfört med Vento Overcurve. Den är formgiven för att gå med utan att tappa bekvämligheten. Den är dessutom annorlunda på insidan. Det valda tyget är av en grövre variant, vilket borde leda till att de är slitstarka och mer vattenavvisande.  

 

Innersulan

Till och med här finns det i Vento Overcurve några fiffiga lösningar. Det finns bland annat en förstärkning under hälen, som ger en ökad stabilitet. I höjd med där själva clipset sitter under skon, så finns det material som ger lite av en dämpande känsla eller rättare sagt, det gör att tryckpunkten under fotsulan minimeras. Slutligen finns det perforering i sulan där tårna är, och det leder till torrare fötter.

 

Terra Ergolace däremot är lite enklare på insidan. Det finns inget behov av gummiprickar för att hålla hälen på plats, eftersom själva skosnörena gör att foten hålls på plats efter att de dragits åt.

Sulan är en vanlig sula, det finns varken förstärkningar eller perforering. Fördelen med dessa skor kontra Vento Overcurve är att fötterna hålls mycket varmare nu under hösten. Dessutom stöter de bort vatten lite bättre en Vento Overcurve. Dock är inga av skorna vattentäta.

 

Själva skorna

Vento Overcurve X3 känns väldigt gedigna när man bara har dem i handen och det är den känslan som fortsätter när man drar på skorna. Skon är väldigt vridstyv och det märks vid överföringen av kraften till pedalerna.  Det är en sko som ger rätt ”avtryck” på pedalerna, vilket leder till att så mycket energi som möjligt hamnar på rätt plats…alltså på pedalerna.

Det som inte har nämnts än, är att Vento Overcurve X3 har så kallad Boa-closure som leder till att skon dras jämt åt över foten. På framsidan finns en förstärkning, ifall man får slag mot stenar så ligger tårna skyddade.

Våra vita Vento Overcurve X3-skor har hållit sig hyfsat rena, men jag måste lägga till att de har testats mestadels under torra förhållanden. Vill man undvika att skorna ser sjabbiga ut, så finns de även i helsvart eller röd/svart.

 

 

Terra Ergolace X2 är en sko som är framtagen för trail-cykling. Där kan det förekomma att man behöver leda cykeln vissa sträckor. När det är aktuellt, så är dessa skor faktiskt fantastiska att gå i. Det märks att Vibram Megagrip kommer från vandringssegmentet, de ger fäste på alla möjliga underlag.

Hela skon är mer flexibel, vilket i sin tur så klart leder till att man inte får samma kraftöverföring ut i pedalerna som man kan förvänta sig när en sko inte har framtagits för det.

 

Slutsats

Oavsett vilka av dessa skor man väljer, då bör man göra det baserat på ens egna referenser. Jag hoppas dock ha gett information, som underlättar valet inför nästa köp.

Lycka till och må så gott.

I detalj Fi´zi:k Vento Overcurve X3

  • Pris, SEK. 2399
  • Vikt i storlek 40 per sko, 312 gram
  • Finns i tre färger
  • Länk till Vento Overcurve X3

 

I detalj Fi´zi:k Terra Ergolace X2

  • Pris, SEK. 1529
  • Vikt i storlek 40 per sko, 352 gram
  • Finns i sex färger
  • Länk till Terra Ergolace X2

 

 

Text & bild: mtbS magazine

För fler artiklar kring Fi´zi:k : fabrikantsida Fi´zi:k .

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!