Det är våren 2019 när telefonen ringer: – Hej, det är Harold Abbas på mtbS magazine. – Hejsan, du pratar med Pär Sandevik från ISR-märkning.

Ja, tänkte jag, vad kan detta nu vara, är det en sån där telefonsäljare igen? Samtalet flyter ganska snabbt på och innan jag vet ordet av, pratar vi om BMW (en personlig passion) och deras stöldmärkning som finner sin väg till alla BMW-bilar så fort de anländer till Sverige. Japp, det är Pär som är personen som är involverad den smarta DNA-dekalen som finns diskret synlig på rutorna till dessa bilar. För att förebygga stöld!

Vem är Pär?

En herre med rötterna i östra delen av Sverige, rättare sagt Stockholm. När vi träffas för första gången, då möts jag av ett vänligt ansikte med ett leende på läpparna. Lätt gråhårig, ja en herre som har varit med ett bra tag inom stöldmärkningsbranschen. En riktig säljare visare han sig också vara, och väl förberedd för att introducera ISR-märkningen för mig. Efter detta möte lämnar jag honom med en del saker för att kunna visa för andra på hemmaplan vad ISR-märkning är.

 

Varför ISR-märkning?

Det korta svaret är: När låset inte räcker till.

Genom att märka sin cykel med unika dekaler och etsvätska, både synligt och osynligt för blotta ögat, gör man en cykel i sin helhet ointressant för en tjuv att ta. Det är inte enbart ramen som märks men om man vill kan man även märka alla lösa delar såsom hjul, däck, sadel, styre m.m. Genom att man dessutom placerar en ISR-dekal synligt på ramen, så förvarnar man den som går i stöldtankar med: – Det är bara att låta bli, denna cykel är märkt och därför ointressant för dig att ta.

Jag tycker att vi kan, och borde bli bättre på att märka våra ägodelar. Varför skapar vi inte en kultur tillsammans kring stöldmärkning, för att med samlade styrkor motverka de där som tydligen inte förstå skillnaden mellan ”ditt” och ”mitt”! För visst är det tråkigt att behöva hålla på med allt pappersjobb som en cykelstöld innebär, istället för att cykla. 

Hemmaplan

Det är något märkligt med oss människor, så även med mig… Här köper vi cyklar, billiga eller dyra, det är vilket som. Men det som är så konstigt är att vi oftast inte bryr oss om att förebygga en möjlig cykelstöld. Visst har vi en försäkring som täcker stölden, eller jag har ju ett hänglås ifall det händer. Räcker inte det? Visst kan det vara en tanke, eller hur?

Men varför är det så svårt med att få ens vänner och en själv att märka sina cyklar, alltså förebygga stöld? Jag tror att vi bör börja ta ansvar för det som händer runt om kring oss och se till att få slut på cykelstölderna, för det är ingen utopi – vi kan det, om vi bara tillsammans visar upp ISR-märkning på våra cyklar.

Tillsammans kan vi sprida ordet!

Och det jag behöver tillägga är att du genom märkningen hjälper polisen att både binda tjuv/hälare till brottet och ger dig själv en utmärkt möjlighet att få tillbaka cykeln.

I nästa artikel, som är planerad att publiceras onsdagen den 8 april 2020, ca. kl. 12, så visar vi hur det funkar med märkningen och ifall man kan göra det själv eller om man behöver söka sig till närmaste butik.

Vill du redan nu veta mera om ISR-märkning, varsågod och titta på: https://www.isrcodecheck.se/

Text: Harold Abbas

Foto: Smartsand AB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!