Skydd utvecklas i takt med att vi människor utvecklas – eller är det vi människor som gör att utvecklingen av skydd behöver bli mer avancerad? Oavsett svaret på denna fråga kan vi konstatera att trenden i Sverige för varje år går mot mer teknisk cykling. Jag minns fortfarande som om det vore igår att det blev stora nyheter när vi bildade den lokala mountainbike-föreningen år 2004. Den ena efter den andra tidningen kontaktade oss för en intervju eftersom de undrade om det ens var möjligt att köra i skog och mark!

Så kom Cykelvasan in i våra liv, vilket öppnade upp ögonen för massan i Sverige. Det där med att cykla mountainbike är ju kul, och år ut och år in rullar många cyklister sina mil någonstans i vårt avlånga land. Men vi människor är sådana att vi inte kan sitta stilla. Vi fortsätter att röra på oss vilket leder till att saker och ting utvecklas, och så är fallet med hjälmar.

Var det först MIPS som kom med rotationsskyddet, så följde fler efter i denna form av skydd. Och eftersom fler och fler satsar på mer krävande cykling uppstår en efterfrågan på bättre skydd för våra huvuden. Vi har trots allt enbart ett huvud på kroppen och man vill skydda det lilla man har!

 

Fullface

Kanske är du ännu inte en av de cyklister som kör i krävande terräng, men du kanske har börjat få upp ögonen för att cykla i bikeparks eller liknande. Det är i alla fall sådan cykling som leder till högre farter och som medför en ökad risk för att råka ut för en vurpa. Vi kan nog intyga att de flesta har en hjälm – men man kan undra om det är rätt hjälm.

Svaret på den frågan är precis som när det gäller cyklar väldigt individuellt. Men säg att man cyklar mycket i bikeparks med alla de hopp som ingår. Ja, då är det kanske inte så dumt att ha en fullface-hjälm som skyddar huvudet, käken och ansiktet ifall man lyckas slå sig. Men en sådan hjälm kan upplevas som klumpig och oftast varm, särskilt när man cyklar (läs trampar) ute i skog och mark.

 

Openface

Så om du trivs med att cykla i krävande skog och mark där risken att skada sig ständigt finns runt hörnet, men samtidigt vill vara så skyddad som möjligt utan att behöva känna dig instängd i en fullface-hjälm, då kan den nya Dropframe openface-hjälmen vara lösningen. Trots att hjälmen täcker stora delen av huvudet ger den öppna formgivningen en bra kylning.

Och trots höga temperaturer har hjälmen inte en enda gång upplevts som för varm, eller skapat den där känslan av att behöva slänga av hjälmen för att bli av med värmen som man brukar få i en fullface-hjälm. Sådana problem uppstår inte med Dropframe.

 

Justerbarhet

Att hitta rätt storlek är viktigt med Dropframe-hjälmen. Om du går i köptankar är det klokt att följa storlekstabellen som finns vid de olika Fox-produkterna och därefter beställa rätt storlek. Att det är viktigt i just detta fall beror på att hjälmen inte går att dra åt eller spänna runt huvudet. Dock medföljer en påse med olika kuddar som gör att man kan skräddarsy hjälmen fullt ut.

Sju olika kuddar finns det, vilket faktiskt gör att hjälmen kommer att sitta helt rätt på huvudet. I mitt fall har jag aldrig tidigare upplevt en hjälm som sitter som handen i handsken och som dessutom inte rör sig över huvud taget. Den sitter kvar och man slipper ha en sådan där gungande hjälm där uppe! Sedan finns det så klart ett justerbart Fidlock-spänne för att stänga hakbandet.

 

Sammanfattningsvis

En hjälm som väger enbart 482 gram, det är verkligen lätt! Att den också skyddar betydligt mer än en vanlig hjälm gör att det inte är något att fundera över för min del. Oftast när man ramlar eller slår sig brukar man slå sig på sidan huvudet. Då är det bra att ha ett skydd som täcker hela käken, men även baksidan av huvudet. För några veckor sedan lyckades Ole tråkigt nog slå sig i Vadjes Backyard Bikepark, men tack vare hjälmen blev det inga skador i ansiktet för hans del.

Spåren av lera på hjälmen visade hur han hade lagt sig. Hade han haft en vanlig hjälm på sig, då är det inte lika säkert att han hade klarat sig utan ansiktsmärken eller något ännu värre.

Fox Dropframe i detalj

 • O.RE. (Mandibular Occipital Reinforcement) ger maximalt skydd vid örat, käkbenet och bakhuvudet.
 • Dual density Varizorb™ EPS-liner ger ett förbättrat skydd genom att sprida stötkraften över ett större område.
 • Åtta stora ingående och sju utgående ventilationshål håller dig sval och hjälper till att leda bort fukt.
 • Det fixerade visiret har en optimal placering för att leda in luft i hjälmen.
 • Fidlock® SNAP-spänne för snabb på- och avtagning när du bär handskar.
 • Fuktbortledande, antibakteriell liner.
 • Set för justering av passform: Två pads i olika tjocklekar ger en anpassad passform.
 • Finns i storlek S, M och L.
 • Vikt: 482 gram i storlek S.
 • Pris: SEK 2 189.
 • Fox Head

Text & foto: Harold Abbas 

För fler artiklar kring Fox: fabrikantsida Fox

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!