Det var i våras som en stor låda kom in på redaktionen, aldrig tidigare har vi fått in en testprodukt på det sättet. Det var åsynen av den som gjorde att nyfikenheten att börja testa den så snabbt som möjligt var större än någonsin. Speedframe Pro-hjälmen är en helt nyligen framtagen hjälm för 2020, och 2021-modellerna har redan visats upp för publiken med ännu fler färgkombinationer.

Vad utmärker denna Speedfram?

I all ärlighet, så finns det inte direkt något synligt nytt eller annorlunda i jämförelse med andra hjälmar. Inte mer än att Fox Speedframe Pro-hjälmen har något som kallas för Dual density Varizorb™ EPS.

Det är en lösning i själva frigoliten och som vid ett slag mot marken ska sprida stötkraften över ett större område i hjälmen. Detta i kombination med Mips, ska minimera risken för hjärnskakning på största möjliga sätt.

 

 
Fidlock® SNAP-spänne

Med eller utan handskar, med ett Fidlock®-spänne är det hur lätt som helst att öppna eller stänga hjälmremmarna.

XT2®liner

Kuddarna i hjälmen är antibakteriella, vilket motverkar dålig lukt och dessutom leder bort fukten från huvudet. De är även avtagbara och tvättbara.

Öppningar

Totalt finns det 19 öppningar i hjälmen för att transportera bort värmen och samtidigt ge en bekväm ventilation.

Plats för goggles

Det verkar vara den nya trenden att skapa plats för att kunna ha på sig goggles. Ganska logiskt också när man tänker på att fler och fler har börjat hitta till utförscykling och det betyder att man kör i högre farter, vilket leder till risken att få tårande ögon. Genom användning av goggles så undviker man det. Men det betyder också att man helst vill kunna placera dessa goggles på hjälmen under skärmen medan man inte använder dem.

Skärmen har tre lägen och möjliggör alltså placering av goggles under skärmen.

360 grader

Hjälmbandet går att justera i 360 grader, vilket leder till en bekväm passform av hjälmen på huvudet. Med användning av justeringsknappen kan hjälmen dras åt, så att den inte hoppar på huvudet. Utöver det kan hjälmbandet ställas in i höjd och här finns det fyra olika lägen för att hitta det som passar den individuella huvudformen.

I praktiken

De senaste Fox-hjälmarna sitter bra på huvudet. Det var annorlunda förr. Men nu verkar det som att Fox har hittat fram till hur man kan få en hjälm att sitta bekvämt på huvudet. När den väl sitter så sitter den och i tuffare och mer utmanade terräng är den aldrig obekväm. Den hoppar inte, den håller sig på plats och på det sättet kan man fortsätta att fokusera på själva cyklingen.

Den är dessutom relativt lätt och ger absolut inte känslan av att ha något på huvudet. Att den ventilerar bra, är överflödigt att säga. Med dess 19 öppningar transporteras all värme bort på ett smidigt sätt.

Kolla in 2021-modellerna!  Vi är övertygade om att du kan hitta din färgkombination och kommer att vara lika nöjd som vi med denna Speedframe Pro. För övrigt finns det även en aning billigare variant utan Mips om så önskas. Den kallas enbart för Speedframe då.

Fox Speedframe Pro i detalj:

  • Vikt (i medium): 390 gram
  • Färger: fem
  • Pris: 1699 kr
  • Information: Fox Racing
  •  

 

 

Text & bild: mtbS magazine

För fler artiklar kring Fox, följ länken till fabrikantsida Fox

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!