Garmin Edge 1030

Jag börjar med att skriva att denna artikel inte är den sista om Garmin Edge 1030. Varför? Jo, helt enkelt för att det finns så mycket som är möjligt med denna GPS att tiden inte räcker till för att jag ska kunna yttra mig 100% redan nu!

Jag blir nervös när det gäller sådana produkter, och för att beskriva varför man borde eller inte borde ha en Edge 1030. För det är väl vad man förväntar sig av en objektiv tidning. Men i detta fall bryr jag mig inte om att framhäva plus- och eventuella minuspunkter – antingen är man i behov av en GPS eller så är man det inte. Det är nog viktigare att få fram vad en GPS som denna Edge 1030 kan göra. Jag tillhör inte den grupp som bryr sig väldigt mycket om hur mycket man cyklar, eller om man förbättrar sina tider. Däremot tillhör jag gruppen som tar sig ut på långa turer med kaffetermos och utforskar nya möjligheter och obanad skog. Här i norra Värmland betyder det att man ibland inte kan vara utan GPS, om man inte har en inbyggd GPS så klart! Det är lätt att köra vilse om man inte har en karta att gå efter, eller om solen inte skiner.

Tanken med denna artikel är att framhäva vilka möjligheter som finns med Garmin Edge 1030. Och under de kommande månaderna kommer vi allteftersom att publicera online-artiklar om de olika funktionerna och gå in på dessa var för sig.

Denna GPS är inte bara en GPS. Den är mycket mer, och för att ge den en rättvis genomgång behövs tid. Jag känner att jag vill gå djupare in på möjligheterna som finns.

Träning och att komma i bättre form

Tillhör du den grupp som gillar att träna och se förbättringarna eller försämringarna man gör? Då finns funktioner i Edge 1030 som kan vara väldigt intressanta. Bland annat finns möjligheten att lägga upp träningsprogram. Det går även att länka ihop med Strava för att jaga KOM-tiderna på olika segment. Till Edge 1030 medföljer bland annat pulsband, kadenssensor och fartsensor. Dessa saker är så klart intressanta för den som vill hålla på med träning på semi-pro-nivå. Men till den biten återkommer jag vid ett senare tillfälle.

Ta sig fram i skog och mark

Som jag redan var lite inne på handlar det om en GPS, och en sådan är i första hand till för att hitta fram. Och självklart är det möjligt med Edge 1030. Det finns som standard en nedladdad baskarta på den. Den kan man använda för att planera in sina turer, eller för att hitta hem igen när man har lyckats köra utanför de banade vägarna och stigarna, vilket är vardag för oss som bor här uppe i norra Värmland. Genom att logga sina turer är det lätt att vid ett senare tillfälle hitta tillbaka till platserna med de bästa möjligheterna för cykling, tack vare guidningsmöjligheten. Därigenom kan man på ett relativt enkelt sätt skapa sina egna ”viltspår” och cykla på de vackraste platserna som finns. Äventyrscykling rätt igenom alltså!

Skapa banor och svepa

Skapa egna banor är relativt lätt. Det sker genom att man i huvudmenyn väljer den typ av motion man ska utföra. I detta exempel tar vi så klart mountainbike. När man klickar på det ploppar det automatiskt upp en ny skärm och på den får man information om bland annat körtid, aktuell hastighet, aktuell distans, aktuell höjd och total stigning eller sluttning – information som kan vara bra att ha tillgänglig medan man cyklar. Vill man under turen se exakt var man är kan man svepa på skärmen från höger till vänster, då får man fram den aktuella kartan. Fortsätter man svepa så får man även aktuell höjdprofil, och slutligen finns det ett svep man kan göra för att få fram väderstreck, koordinater, aktuell hastighet och distans.

Det spelar ingen roll vilken av dessa skärmar man vill ha framför sig, för att få igång GPS:en så att den börjar logga den väg man cyklar ska man trycka på knappen längst nere till höger. Under turen kan man trycka på samma knapp om man lägger in en kaffepaus, och på så sätt sätt hålla koll på den totala körtiden. När man väl har tryckt på knappen frågar GPS:en om man vill spara turen eller om det ska fortsättas på samma tur. Då trycker man återigen på samma knapp om det ska fortsättas. Ska det sparas är det bara att trycka på ”spara turen” som visas på skärmen.

Vill man kunna hitta samma tur vid ett senare tillfälle ska man skapa en bana av turen. Detta gör man genom att gå in på ”historik” i huvudmenyn. Därefter går man till ”resor” och sedan väljer man den tur som det ska skapas en bana av. Efter att ha gjort det får man en ny skärm, och längst nere till höger på den står det tre horisontella streck som ska tryckas på, sedan ser man ”spara tur som bana”. Klart och gjort, ganska enkelt och lätt att följa.

Nu hittar du alltid tillbaka till dina favoritleder genom att låta navigationen skötas av Edge 1030!

Info

Garmin

Pris Garmin Edge 1030: SEK 6 399

Text & foto: Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!