Även om jag inte är en prylgalning när det gäller tekniska hjälpmedel, så är det intressant att se hur utvecklingen skrider framåt. Vi lever i en värld där det verkar som att vi vill hålla koll på allt vi gör och dessutom att det registreras för att, bland annat, se vilka resultat man når.

 Att det går att dela sina turer och träningsresultat i realtid är en av många möjligheter som denna Edge 130 erbjuder. Fast denna gång har jag valt att inte gå in på de delarna. Däremot håller jag mig till det som jag inte visste fanns för oss cyklister.

 

Cykla i mörkret

Även om vi just nu befinner oss i den ljusaste perioden på året, så cyklades det mycket i vintras med Garmin Edge 130 och dess kompatibla Varia™ RTL516-bakljus och Varia™ UT800-framljus. Och det är just dessa delar jag kommer att fokusera på, hur pass bra har de fungerat, och är det något för oss mountain bike-cyklister att ha.

 

Varia™ RTL516-bakljus

Detta bakljus har en bakåtseende radar, som förvarnar när en bil eller annan trafik närmar en bakifrån. Jag valde att para ihop den med själva Garmin Edge 130 fast det går att välja telefonen som primär skärm eller som reservskärm.

Ihopparad med Edge 130 får man på den vänstra delen av skärmen en förvarning i form av en prick som rör sig nerifrån och upp tills medtrafikanten har passerat. Förvarningen är cirka 100 meter och ger tillräckligt med tid för att man kan göra sig redo att låta medtrafikanten passera.

På allmän väg har jag upplevt detta system som smidigt och väldigt behagligt. Man slipper vända på huvudet och titta bakåt ifall det går att korsa vägen – fast jag rekommenderar så klart att fortsätta titta, man ska inte förlita sig 100% på automatiserade system, det är fortfarande man själv som ska ta ansvar i trafiken.

 

I terräng

När det cyklas i grupp och dessutom i terräng så är det faktiskt väldigt lättsamt att kunna se på skärmen när en kompis börjar närmar sig bakifrån. Antingen släpper man förbi kompisen eller så ”retar” man upp den lite genom att börja gasa på. Men resultatet är i alla fall att radarn även fungerar på cyklister i terräng.

 

Varia™ UT800-framljus

Framljuset har jag haft lite svårare för. Inte för att det inte lyser upp väldigt bra när man cyklar ensam utan i synnerhet när det cyklades i grupp och särskilt när det var i terräng så har jag inte alltid uppskattat framljuset.

Problemet ligger i det faktum att så fort jag fick någon cyklist närmare bakom mig eller som närmade sig från sidan, så minskades framljusets styrka, vilket så klart är väldigt fint när det gäller mötande trafik för då slipper man göra det för hand. Vid terrängcykling fungerade det dessvärre inte helt optimalt. Det går även att köra lampan för sig, utan att para ihop den och just den delen funkar då bättre när man cyklar i grupp i skog och mark. Framljuset har fem olika ljuslägen för att lysa upp ens vardag.

 

Batteritid Garmin Edge 130, Varia™ RTL516-bakljus och Varia™ UT800-framljus

Enligt tillverkaren ser batteritiden för de olika produkterna ut som följande:

  • Garmin Edge 130, upp till 15 timmar
  • Varia™ RTL516-bakljus, upp till 9 timmar
  • Varia™ UT800-framljus, 1,5 timmar, hög; 3,0 timmar, medium; 6,0 timmar, låg; 25,0 timmar, blinkande dag; 6,0 timmar, blinkande natt

Jag kom aldrig upp detta antal timmar, men det berodde på att jag testade under den kalla tiden på året. Som mest fick jag på:

  • Garmin Edge 130, 1,5-2 timmar
  • Varia™ RTL516-bakljus, upp till 5 timmar
  • Varia™ UT800-framljus, 1,5-2 timmar

Är det något att ha?

Absolut kan jag se fördelarna när det gäller t.ex. pendelcykling och när man delar vägarna med fler trafikanter än det vi har här uppe i norra Värmland. Bor man i ett område som är fattigt på trafikanter, så klarar man sig ganska bra utan detta system. Men om man vill hålla koll på sina träningsresultat och samtidigt ha en fantastisk belysningslösning genom radarn i bakljuset, så är det absolut värt att investera i en komplett uppsättning Varia™, som hänger ihop med Garmin Edge 130.

Kostnader

De olika produkterna kostar:

  • Garmin Edge 130: SEK 1 999
  • Varia™ RTL516-bakljus: SEK 2 399
  • Varia™ UT800-framljus: SEK 1 999

 

Text & foto: Harold Abbas

För fler artiklar kring Garmin: fabrikantsida Garmin.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!