Stockholm är en stor stad där många pendlar även med cykel, men hur är det med MTB? Jo, här har vi bland annat Hellas, Lida, Fornstigen, Flottsbro och Hammaarbybacken. Sedan finns det så mycket mer som jag inte har utforskat själv ännu, det har trots allt bara gått åtta år sedan jag flyttade till Stockholm, man hinner inte cykla allt på första året.

Vid flytten till den underbara huvudstaden började man givetvis kolla runt om det fanns några grupper man kunde cykla med och jag hamnade i ett glatt gäng från Västerhaninge. Det så kallade Ghettoride gänget som leds av bl.a. Bang Engström, visade mig stigarna kring stan på tisdagar och jag gjorde mitt bästa att hänga på grabbarna. Jag fastnade för tisdagsrajden och det blev många mil i skogarna.

Red Bull Rampage

Men, för tre år sedan flyttade jag därifrån, lite längre söderut, mot Nynäshamn. Ännu en ny stad med härlig natur där man fick leta efter stigar och nytt umgänge för att dela cykelintresset med. Båda delarna var självklart inga problem, men Ghettogänget glömde man inte. När man då fick en inbjudan från Bang till ett evenemang kallat Ghettoride Rampage var man snabb med svaret. Klart man ville cykla med grabbarna igen och att allt detta skulle utspela sig i Hammarbybacken var ett plus. Ett rampage, vad är det man har tackat ja till? Om det är som Red Bull Rampage saknar man en hel del skills och mod.

Martin ”Murre” Granqvist

Dagen kom och jag fick med mig min vän Kalle, som är en rutinerad cyklist, både street, trail och downhill. Med cyklarna i bilen satte vi kurs mot Hammarbybacken och väl där mötes vi av delar av mitt gamla Ghettogäng. Efter en kort genomgång av dagen, var det dags att ta liften upp. Väl uppe, var det banvisning med Martin ”Murre” Granqvist, som jobbar på Hammarbybacken och har jobbat med utvecklingen av cykelspåren senaste året. Knappa sextio sekunder senare var man nere vid liften igen för att återigen ta den upp. Orden ”earn your turns” kom inte på tal idag, vi tog den bekväma vägen upp för att snabbt ta oss ner. Förutom vår tävlingsbana, som var fullt körbar för både nybörjare och erfarna downhill-åkare, visade Murre också några slingor varav en har agerat som bana för SM i Downhill . En utmanande bana med några sköna hopp och drops samt ett kort men underbart skogs/hällparti där man måste hålla tungan rätt i mun.

go hard or go home

Medan träningen var igång tändes grillen och man kunde avnjuta korv med bröd och dricka mellan åken. Sedan upp med liften igen, jag försökte hitta sätt att blir snabbare för varje varv, trycka på lite hårdare i kurvorna, hoppa lite längre men då tappade jag fotfästet! Jag slog hårt i backen med foten och när jag har fått foten på pedalen igen för att försöka trampa var det stumt. Jag tog mig ner hela vägen utan problem för att titta närmare på vad som hade hänt. Resultatet av min tabbe var en böjd bakväxel. Sånt som händer när skostorlek 46 slår i den i hög fart. Efter ett försök att rikta den gick den inre plattan av växeln av – aluminium har en tendens att inte gilla att bli böjt många gånger. MEN det var inget som skulle stoppa mig. Nu det var tävlingsdags, go hard or go home. Självklart passade man på att ta bilder på de andra deltagarna innan det var dags för en själv att sätta en bra tid. Men fotoryggsäcken då? Den fick åka med ner på tävlingsvarvet. Lite extra vikt gör att det går snabbare har jag hört.

Tack Bang!

Nej, man var inte snabbast och inte långsammast heller, men för mig var det inte poängen med att delta. Jag ville ha en underbar dag på cykeln med likasinnade. Och vilken dag vi hade haft. Vädret var på topp, träden hade börjat visa sina underbara höstfärger, jag skulle inte ha kunnat önska mer. Vilket härligt evenemang det var.

Tack Bang! Efter prisutdelningen hade vi turen att få åka mer då liften skulle vara öppen ett tag till. Jag lade ifrån mig fotoryggsäcken, ignorerade min ömma fot och brydde mig inte om min trasiga växel. Upp i liften och ner igen, gång på gång på gång. Varför gör man inte detta oftare?

Text och foto: Hjalmar van Hoek

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!