Ovannämnda hjälm är modellen som vi har fått till test. Vad betyder Spherical?! Nu har jag inte så värst mycket kunskap inom det geometriska och därför ska jag helt enkelt utgå från det jag ser…och det verkar vara en hjälm inom en hjälm. Den som kan allt kring sfäriska mätningar o s v kan nog förklara på ett bättre sätt, men titta gärna på Wikipedia om ni är som jag och inte vet vad det är.

Manifest…

Kan det vara så att Giro vill visa och bevisa med denna hjälm och dess konstruktion att det är möjligt att ha en sfärisk lösning med ett yttre och ett inre skal, och därför väljer namnet Manifest? Det verkar i alla fall så och är en kul detalj i ord, även om jag möjligen har fel. Det är just den delen som har utvecklats tillsammans med Mips, vilket är unikt för hjälmen, och så vitt jag vet är Giro ensam om denna lösning på marknaden just nu.

Mips

Som de flesta nu förmodligen vet, står Mips för rotationsskydd mot hjärnskakning. Hjälmar som är utrustade med Mips brukar oftast ha en gulfärgad plastbit innanför hjälmen. Så är inte fallet för denna Manifest Spherical, det är som jag beskrev i intron en hjälm i en hjälm eller kanske rättare sagt ett frigolitskal inom ett frigolitbeklätt ytterskal. 

På detta sätt har Giro, i mina ögon, skapat ett extra skydd för huvudet mot eventuella vassa föremål vid markkontakt, där man samtidigt har fördelen av Mips.

 

Klumpigt ja eller nej

Vid första anblicken verkar hjälmen vara högre än hjälmar utan den sfäriska lösningen, men faktum är, när jag jämför med andra hjälmar, att den till och med är en bit lägre. Det är mestadels en optisk villa, på grund av den synliga frigoliten som finns på sidan.

Vikt

Man skulle kunna tro att hjälmen väger hyfsat mycket, eftersom den har två delar, men saken är att den enbart väger 346 gram i storlek medium.

Och jämför vi den vikten med två konventionella hjälmar, så visar det sig att den ligger under genomsnittsvikten, ca. 350 gram. Jag upplever också att hjälmen sitter oerhört bekvämt på huvudet.

Bekvämlighet

För att fortsätta på den delen, när jag väl satt hjälmen på huvudet la jag direkt märke till de bekväma kuddarna. Mjuka, men ändå på ett sätt som leder till att hjälmen sitter bra åt runt hela huvudet utan någon form av tryckpunkter.

Kuddarna är dessutom formgivna på ett sätt som leder bort energin vid slag mot marken.

Skärmen och goggle gripper

Med enbart en hand går det att flytta skärmen upp eller ner. Giro säger att det finns utrymme för goggles i det högsta läget, även om det är relativt smalt.

Men det visade sig att goggles inte flyttar sig när man cyklar utan att använda detta läge. Det finns även en gummerad yta på baksidan av hjälmen, som ger mycket grepp för goggles.

Justering

Hjälmbandet går att ställa in i höjd i tre olika lägen, för att passa huvudet på bäst möjliga sätt. I kombination med spännet som drar åt hjälmen runt huvudet får man den att sitta på ett mycket bekvämt sätt.

Hur är det att cykla med den?

Egentligen kan jag bara ge största tummen upp för hjälmen. Det händer inte så ofta att jag slår mig när jag testar olika produkter, men en kväll i juli så skedde det, och efter ett hopp med en GT Zaskar, blev resultatet att en björk inte gav med sig och det gjorde att det blev en fin saltomortal genom luften innan jag mötte marken igen.

Resultatet blev en kontusion i bröstkorgen och magsäcken, men ingen hjärnskakning över huvud taget. Jag vet att jag slog huvudet i marken eftersom det blev en rejäl knäckning av nacken. Det betyder att hjälmen fungerar. Jag hade ingen huvudvärk och inte heller ont på utsidan av huvudet, så jag kan bara intyga att de valda materialen fyller sin funktion väl. Den nya fantastiska Mips-teknologin gjorde också ett bra jobb. 

Giro Manifest Spherical i detalj:

 

 

Text & bild: mtbS magazine

För fler artiklar kring Giro, följ länken till fabrikantsida Giro

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!