Då var det äntligen dags för årets Global Fatbike Day, fast alla vi som gillar fatbike håller nog med att det egentligen är en Fatbike-dag varje dag! 

I Värmland finns det inte så värst många som håller på med fatbike, i alla fall så verkar det vara när det finns sju personer som lyckas komma till Arvika och ha en sådan otroligt grym tid tillsammans. Vi lämnade Torsby vid sju-tiden och var på plats lite efter halv nio på denna dag. Resan gick bra och smidigt, ju längre ner vi kom i Värmland desto mer snö blev det! Ja, i Arvika fanns det mera snö än uppe hos oss i Torsby. Tjocka lager med snö på träden gjorde att första bilden som skulle tas av Jörgen, var mitt på E45 med siktet söder ut på Fryken. Så klart gör man allt för att ge sin kompis möjlighet för att ta en fin bild även om det innebär att stå stilla mitt på en Europa väg, fantastiskt att det är möjligt här uppe. Det är därför vi älskar detta land, eller hur Jörgen?

I alla fall, ca: 15 minuter senare var det min tur för att stanna bilen, solen hade hunnit komma upp lite mera och denna gång blev det en kort filmpaus, fast på en parkering! Det gick ganska snabbt, eftersom termometer visade fortfarande -7 grader och man vill ju inte bli sjuk. In i bilen och vidare mot Arvika, vi anlände på parkeringen längst uppe på toppen av Storkasberget, efter att vi fick köra lite genom en nästan oplogad väg. Tidigare åren var det bara att köra med Land Rovern utan att ens fundera, men nu för tiden kör jag en liten lägre bil i form av en BMW fast med fyrhjulsdrift, äsch det var ingenting vi kom dit upp hur lätt som helst.

 

Vi var de första som hade kommit och vi tittade lite på varandra med små frågetecken i ögonen, skulle träffas här?  Om man ska samlas kl. 9, borde det inte finnas någon lite tidigare? Ja, så blir det när man egentligen alltid passar tiden. Ett snabbt samtal med Jonas Andersson, som är vad jag vet är den personen som var allra först med att köra fatbike i Värmland, blev vi bekräftade att vi skulle vara där. Bra! Då kan vi lasta av cyklarna och göra oss i ordning för det som vi väntat på hela dagen. Allt eftersom kom det fler fatbike-åkare och sedan kom vi fram till, vart är Ronnie och Kim? Ni som har läst reportagen om bl.a. årets besök till Jäverön och ifjol gjorde vi ett reportage om enduro-cyklisterna i Karlstad…ja! Det är de två killarna med skägg. De var försenade, under tiden hade de angett att de var ca: 15 minuter senare, efter 18 minuter fanns de fortfarande inte däruppe. Ja visst det, vi tipsade de om, ifall de inte har en fyrhjulsdriven bil att kanske låta bli och köra den där oplogade väg uppför….hahahaha så som de brukar cykla som ett par galningar så kom de gasandes i en framhjulsdriven Volvo och sladdade in på parkeringen….dörren slängdes upp av Ronnie och det blev mycket högt skratt och prat om – jo Kim tror du inte att det är bättre och låta bli…nej nej svarade Kim det är bara att gasa på…tills de såg hur brant sista biten var började de bli lite fundersamma, med gasen i botten gjorde att de kom hela vägen upp! – Fantastiskt tänkte jag, det kommer att bli en sådan dag.

 

Innan vi kom iväg skulle det så klart fotas, man vet ju aldrig ifall alla kommer i ett stycke tillbaka. Efter obligatoriska bilden, som blev hur trevligt som helst tycker vi. Stack vi iväg och så härligt är det när man kan sticka iväg…utför! Vi har fått stanna många gånger under denna turen, för att det var så fantastiskt väder, härligt med snö, sol och så många glada grabbar…vi alla var överens om en sak och det var att nästa år ska det inte enbart vara killar. Mountainbiking överlag är en motionsform som alla kan göra tillsammans och fatbike är verkligen en variant som gör att man i all lugn och ro kan hålla på tillsammans! Globala fatbikedagen ska innefatta alla och det ska vara slut tyckte vi på grupperingarna. Alltså ni damer förstår att vi pratar om er, VÄLKOMMEN önskar vi er för att göra den här dagen ännu mer speciell. 

Efter några timmars körning, med några vurpor här och där, har vi sladdat runt omkring i skogen. Vid tillbakakomsten på toppen hade Jocke ordnat fram kaffe, korv, bröd, dricka och en härlig eld där vi samlades och pratade igenom det som vi under turen tillsammans fick uppleva. Det pratades om allt möjligt, som tur var inte enbart cykel…det kan bli lätt så. Men även livets frågor gällande att visa respekt för var och en, ta varje människa så som den är. Sluta med stigmatiseringen, acceptera om nån tänker annorlunda än du gör. Då tror jag att när det gäller såna dagar som Global Fatbike Day, att vi tillsammans skapar samhörighet!

Nästa år ses vi igen, det har vi redan bestämt och vi hoppas att ännu fler hakar på för denna variant av mountainbiking är ju så himla rolig!

Text: Harold Abbas

Foto: Jörgen Söderholm

Film: Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!