I mitten av oktober bytts den skandinaviska kylan ut mot mediterran sommarvärme i Cote ’d Azur – inte helt fel att få uppleva lite eftersommarväder. Resan gick söderut eftersom GT skulle lansera bland annat nya GT-E Force, vilken vi fick uppleva. Dessutom såg nya hardtail-varianten GT-E Pantera dagsljuset.

En seriös heldämpad eMTB från GT, och vilken en! Efter att dessvärre enbart ha rullat på hojen dryga tre timmar var det ledsamt att inte få fortsätta köra i minst en dag till. Men ibland är det som det är. När det gäller körning på nya cyklar finns det så klart olika faktorer som man måste ta ställning till innan man kör hundraprocentigt på en ny cykel. Bland annat sommarvärmen är en del av det (acklimatisering), men även hur underlaget ser ut. I testområdet hade vi nämligen mycket att göra med rullgrus på hårt underlag, och det kräver så klart en annan körstil och att man ställer in cykeln efter sina önskemål. Ja, då förstår ni nog att tiden inte räcker till.

De timmar vi körde på nya GT-E Force AMP hade vi sällskap av inga mindre än legenden ”No Way Rey”, Hans Rey, och enduro-åkaren Martin Maes. Den förstnämnde har varit med ett bra tag och den sistnämnde är i början av sin karriär. Men det betyder inte att Hans inte låter sig utmanas av den yngre generationen. Det var kul och intressant att se att det tydligen inte finns några hinder … enbart i huvudet, nämnde Hans. Vilket stämmer!

 

Över- och understyrning

Överstyrning brukar jag inte ha några problem med och jag tror att de flesta av oss inte har det. En sladdande bakdel är så att säga relativt lätt att fånga upp. Om en cykel däremot inte riktigt vill svänga in, alltså understyrning, och särskilt i kombination med det tidigare nämnda underlaget (rullgrus på hårt underlag), då blir det ett krav att ha mer tyngd på framdelen. Jag lyckades mot slutet av cyklingen med det, men innan dess blev det en hel del kurvor som jag inte gillade. Den någorlunda lätta framdelen på cykeln har så klart sina fördelar när man har det så som här hemma, det är mycket fäste i skogsunderlaget … Det leder i slutänden till att man kan få till snabba och snäva svängar.

Även om framdelen först upplevdes en aning lätt så är känslan när det gäller branta klättringar totalt annorlunda. Framdelen ligger som klistrad på underlaget och det har att göra med att baktriangeln är relativt lång. Särskilt i kombination med 65 graders styrvinkel leder det till att cykeln är lätt att ha att göra med när man cyklar uppför. Den som gillar att dra cyklar på bakhjulet kommer också att märka att man får jobba en aning hårdare för att få den baköver i det där dödläget.

 

 

Shimano Steps E8000

250W och 504Wh är det man får med på denna Force GT-E, denna Shimano Steps är en starkare variant än syskonet E7000. Och det märks att man får lite mer kraftöverföring. Motorn på nya GT-E Force AMP gör att cykeln är mer än villig att cykla uppför, fast på ett kontrollerat sätt. Kraftöverföringen sker på ett distinkt sätt, utan att man behöver uppleva att cykeln så att säga sticker iväg, det är mer likt ”vanlig” cykling. Att dessutom ha tillgång till en större kapacitet i form av batteriet på 504Wh gör att man kan utgå från fler timmar av rolig cykling.

Lånad från storebror

LockR-pivots är nog något man känner igen, inte på GT men på Cannondale. Och det som möjligen inte är alltför känt är att GT utvecklas i samarbete med Cannondale. Det leder så klart till att de byter vissa delar med varandra för att hålla kostnaderna så låga som möjligt. Vad man får är en genomtänkt GT med smarta teknologiska lösningar från Cannondale.

Istället för att behöva lägga ner en förmögenhet på R&D är det nu fullt möjligt för GT att skapa konkurrenskraftiga cyklar. LockR-pivots är bara ett exempel på detta, men det finns fler sådana smidiga lösningar.

Drivlina

På GT:n sitter SRAM:s specifikt eMTB-utvecklade SX Eagle 12-delade grupp. Det är ett hållbart system som ska klara av de ökade krafter man får på en eMTB. Såsom alla Eagle-grupper är även SX ett välfungerande system. Dock känns själva växelreglaget lite klent, det upplevs lite väl plastigt så att säga.

Dropperpost

En höj- och sänkbar sadelstolpe är något man får förvänta sig på en cykel i denna kategori. Den är från All Terra och fungerar smidigt. I ramstorlek small är den på 100 mm, i medium på 125 mm och i storlekarna large och extra large är den 150 mm. Självklart är vajrarna indragna och den har en diameter på 31,6 mm för ökad stabilitet.

Bromsar

Shimano MT420 med fyra kolvar står för bromsverkan. Kombinationen av MT420 med 203 mm skivor både fram och bak gör att man har ett par kraftiga bromsar till förfogande. Den ökade vikten hos en eMTB gör att man ibland kan sakna lite bromskraft och därför är dessa bromsar mer än välkomna på cykeln.

Slutsats

Som jag skrev har jag enbart rullat i ca tre timmar på cykeln och det gör att det bara kan vara ett första intryck. Men första bekantskapen har gjort mig nyfiken på att få rulla mer. GT-E Force AMP har gett mig samma känsla som jag har fått på den tidigare testade GT Sensor Carbon Expert (analog hoj, mtbS #27), nämligen att man måste växa i dessa cyklar. De har tydligen tendensen att ha en lättare framdel, vilket leder till den där understyrningen, och för att bli vän med det behövs det helt enkelt lite mera tid. Överlag kan jag just nu bara ge tummen upp för cykeln när det gäller utförskörningar, för där har GT verkligen lyckats. Den är stabil och lätt att kontrollera, vilket kan låta märkligt när jag har skrivit om en framdel som har tendensen att understyra …

GT-E Force AMP i detalj

Text & foto: Harold Abbas

 

För fler artiklar kring GT: fabrikantsida GT Bicycles.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!