Vi har lämnat september och oktober har precis börjat. Jag ligger i soffan och ser mig omkring. En lång 12-sitssoffa, ett kök med två spisar och plats runt bordet för 24 personer. På väggen hänger två TV-apparater som vi inte är riktigt överens med, men det är en annan historia.

Jag njuter av lyxtillvaron samtidigt som jag tänker tillbaka på dagen som började med att regnbågen visade upp sig när jag tittade ut över fjället. Termometern visade omkring 10 grader ute. Där nere, runt parkeringen gick renarna och betade i regnet. Jag låg skönt i soffan och önskade att det skulle sluta regna. Men vi var ju här för att testa cykelleder och ta fina bilder.

Så vi redaktörer slängde vant på oss cykelkläderna efter en sen frukost. Lager på lager, och ytterst något som skulle stå emot regnet. Det märktes att alla var nyfikna och ville komma ut. Jag hade med hjälp av datorn kollat upp lite om cykellederna som finns här i Funäsdalen. Jag hittade fina beskrivningar med kartor om Funäsfjällen som jag skrev ut. Det finns ett par leder i närheten där vi bor och vi bestämde oss för att börja med att utforska dessa.

MTB-tur 33, Fjällnäs – Anderssjöfallet – Hamra

(Start vid Fjällnäs, Nordic Ski-parkeringen.)

Optimister som vi alla är så drog vi iväg på cyklarna. När vi kom ut på vägen hade vi inte en aning om vilket håll vi skulle åt. Men Harold fick tag på en inföding som kunde tala om för oss att vi skulle cykla någon km NV på riksväg 84 för att komma till Fjällnäs. Vägen går i dalgången mellan fjällen utefter sjösystem som binds ihop av Tännån. Vi var så uppspelta så vi nästan missade den vackra dalgången vi cyklade i. För oss som inte har varit här tidigare var det inte så självklart var ”Fjällnäs, Nordic Ski-parkeringen” låg. Men när vi väl hittade fram så var leden väl uppmärkt med orange text, ”MTB-TUR”, på fina träskyltar. Lite vilseledande med numrerade vandringsleder i samma design som MTB-lederna. Dessa nummer stämmer inte med numret på MTB-leden.

Bara lite regn

Som beskrivningen visade så började cyklingen med en stigning på 150 m och ca fyra km cykling i fin fjällbjörkskog innan vi kom upp ovanför trädgränsen. Då hade vi passerat en bäck med fina rastmöjligheter och en bro som var spännande att cykla över. Det gick naturligtvis att gå över bron (som var smal och lutade lite) om man inte vågar riskera att bli blöt, men det gör ju bara fegisar, tänkte jag när jag cyklade över. Väl uppe på toppen så hade regnet avtagit och det var mest tjock dimma och blöta marker, och det gjorde oss fuktiga både innanför och utanpå kläderna. Förutom skidliftens vändhjul så kunde man se häftiga vyer med både sjöar och fjäll. Tur att molnbasen hade stigit så pass att fjälltopparna blottade sig.

Mycket gott

Sen bar det iväg i en härlig utförsåkning genom den lågväxta skogen. Vi cyklade i västlig riktning tills vi kom fram till bäcken som vi tidigare hade korsat högre upp. På bron passade vi på att avlasta ryggsäckarna genom att tömma dessa på de lunchpaket vi hade gjort i ordning innan vi gav oss iväg. Nöjda och belåtna cyklade vi vidare mot stugan medan vi pratade om upplevelsen av turen. Väl nere vid asfaltsvägen skrämde vi iväg ett par renar som hade kommit väl nära vägen. Det kändes som att det dåliga vädret var som bortblåst, eller överkört av alla upplevelser som cykelturen gav.

Det var skönt att ta igen sig här i soffan, hann jag tänka precis innan Harold, Anna och Ole ropade att maten var klar.

Regn, regn och åter regn. När ska vi kunna ta de fina fjällbilderna?

Vi beger oss ner till receptionen nästa dag. Lena, som egentligen hade ledigt, hjälpte oss med kartor och lite information. Det var en lugn och härlig atmosfär där i receptionen, allt verkade så hemtrevligt. En myskoxe med sin kalv stod och stirrade på oss nykomlingar. Tur att den var uppstoppad.

MTB-tur 28, Tänndalen – Åsvallen

(Start vid Hotell Tänndalen)

Återigen cyklade vi iväg med hopp om att solen skulle komma fram och att någon inföding skulle tala om för oss var ”Hotell Tänndalen” låg. Efter några km i den vackra dalen chansade vi lite och lyckades hitta leden. Efter lite funderingar om vilket håll vi skulle köra åt kom vi iväg över myrarna och genom fjällbjörkskogen. Till allas förvåning bar det för cyklarna över myrarna. Det visade sig att de har lagt nät på marken så att man inte sjunker igenom i de blöta partierna. Smart! Dock lite svårt att lokalisera nätet som inte syntes under växtligheten.

Ingen utsikt idag

Nu visste vi att precis som igår skulle vi få en fin stigning de fyra första kilometrarna. Nu blev det svårare att avgöra om jackan skulle av eller inte. Det blev trots allt lägre fart och varmare under jackan, samtidigt som regnet inte ville ge sig. Vi tvekade inte en sekund när vi såg den lilla värmestugan som gav oss tillfälligt skydd mot regnet medan vi försökte avgöra vart regnet skulle ta vägen. Skönt med rast, men ingen förbättring av vädret, så vi gav oss iväg de sista höjdmetrarna innan vi kom upp och fick lite utsikt. Synd att regnet och blåsvädret gjorde så att vi inte hade någon större lust eller möjlighet till att njuta av utsikten. I stället trampade alla på i samma takt utan att stanna eller prata med varandra. Det kändes att det var lite uppgiven stämning då vi hade hoppats att vi skulle få se solen på eftermiddagen, som de lovat på vädersajterna vi besökt innan vi gav oss iväg. I stället blev regnet och blåsten bara värre och värre.

Utan luft…

Det blev en fin utförsåkning på relativt lättkört underlag innan vi kom ner till stugbyn nere vid vägen. Där under takutskjutet till en tom stuga hamnade vi för att Harold lyckades få punktering på sitt bakhjul. Det blev genast en bättre stämning då vi fick tak över huvudet igen. Med gemensamma krafter bytte vi slang på någon minut för att sedan stoppa i oss den medhavda lunchen på stående fot.

Med tankarna på en varm bastu lyckades jag tvinga kroppen att cykla de sista kilometerna på asfaltsvägen i motlut västerut mot stugan, detta i motvind och ännu mer regn, innan jag till slut kunde lägga mig ner på en varm brits i en varm härlig bastu med den obligatoriska ölen i handen.

Så kom solen till slut!

Efter en skön natts sömn och en härlig frukost packar vi ryggsäckarna för en tur på Hamrafjäll. Efter några dagar bland fjällbjörkar och myrar har vi bestämt oss för att cykla upp på det lite högre fjället som ligger intill stugan. Lena i receptionen på hotellet rekommenderade oss redan dagen innan att ta oss upp till Svansjön. Vi packar matsäck och kameror, för nog ska vi få lite mer vybilder idag. Vi har redan tidigare kollat in en väg som går upp på fjället precis vid stugan vi bor i. På håll ser det inte ut som att den är för brant att cykla.

Upp mot toppen

Väl uppe på cyklarna blir det vägval efter hundra meter, och vi delar upp oss så vi kan utforska de olika vägarna upp. Jag och Anna tar den rakaste och enklaste vägen medan Ole och Harold tar en lite mindre väg som går mer på skrå västerut. Anna och jag får gå bitvis då den rakaste vägen blir den brantaste vägen. Ole och Harold får cykla mer men de tar längre tid på sig för att komma upp. Väl uppe kommer några små tjärnar fram och vi får fin utsikt ner över dalen. Vi cyklar vidare in över fjället medan dalen försvinner bakom oss. Berghällar och mattor av ljung blir underlaget den närmaste tiden. Det känns som att man kan fortsätta så här timvis uppe på fjället. Fler berg blir synliga, och vi kan ganska snabbt konstatera att det går stigar och leder lite överallt på fjället. Vi hinner se lite snö och renar på håll också, innan vi slår oss ner i en sluttning där det inte blåser för att njuta av matsäcken vi har med oss. Några vandrare ser förundrat på våra cyklar och tar några bilder. Vi cyklar sen österut för att komma närmare kanten igen, där vi kan se ner i dalen. Därifrån kör vi i nordlig riktning för att komma tillbaka där vi startade på fjället. Sen är det bara att släppa på utför backen tills vi kommer ner till stugan igen.

Vi konstaterar att det finns massor av valmöjligheter när man kommer upp på fjället och vid fint väder kan man se Helags.

Sammanfattningsvis

Lite kortfattat så finns det många alternativ för cykling här vid Hamrafjäll. Vid fint väder kan jag rekommendera att man tar sig upp på fjället med karta, och där kan man sen utforska den relativt lätta terrängen. Vandringsstigar går åt alla håll och är framkomliga även för cyklister. Ta med rejält med fika då det ofta dyker upp fina vyer över fjälltoppar och fjällsjöar som lockar till fikapauser.

Vill man däremot slippa kartan och cykla mer i skogsterräng så kör man de markerade cykellederna som finns runt hela Funäsdalen.

Och till sist måste jag förklara överskriften. ”Hamrafjäll och Funäsdalen” tror jag att ni redan förstått. “Iskuben” heter vårt boende vid Hamrafjäll. En stor ”stuga” på 3 våningar. Översta våningen med massor av bäddar och platser. Räknade till 24 stolar runt köksbordet. Kanske något för föreningen/klubben eller helt enkelt för er som vill ha gott om plats.

Vi kommer gärna tillbaka hit igen för att testa fler cykelleder. Det finns många fler att välja mellan. Tre dagar räcker inte för att testa alla. Och så hoppas jag på bättre väder nästa gång.

Boende hos Iskuben:

www.iskuben-hamra.se

Fjällturen 13 juli 2019, Sveriges vackraste MTB lopp

Välkommen till Fjällturen och Sveriges vackraste MTB-lopp 13 juli 2019
Du väljer mellan olika sträckor för tävling alt. motionslopp.
Försäkra dig om en startplats till Fjällturen 2019, välkommen att boka nu!

Fjällturen

 

Uppmärkta leder i området (vi testade lederna 28 och 33):

3 Djupdalsvallen – Sätervägen, 23 km

5 Bruksvallarna – Ramundberget, 28 km

6 Bruksvallarna – Flon, 10 + 4 km

9 Bruksvallarna – Kariknallen, 8 km

14 Funäsdalsberget – Kåvan – Bruksgården, 9 + 4 km

16 Funäsdalen – Kävanturen, 9+8 km

17 Funäsdalen – Stenbacken, 6 km

18 Funäsdalen – Vivallen – Flon (Leden avstängd pga älgjakt 7-25 september), 25 km

19 Funäsdalssjön runt, 11 km

20 Funäsdalen – Norskagränsen, 30 km

21 Funäsdalen – Ljusnedal runt, 13 km

22 Ljusnedal – Ljusnan – Röstberget, 9 km

23 Ljusnedal – Bruksgården, 13 km

26 Ljusnedal – Lossen – Tännäs, 55 km

28 Tänndalen – Åsvallen, 8 km

33 Fjällnäs – Anderssjöåfallet – Hamra, 11 km

35 Tännäs fiskecentrum – Valmåsen, 6 km

36 Tännäs fiskecentrum – Käringsjön, 48 km

38 Mittådalen – Kappruet – Anådalen, 25 km

41 Tännäs – Bergvallen – Klyfttjärn, 19 km

 

 

Text: Clas Ljungberg

Foto: Clas Ljungberg och Harold Abbas

Reportaget är en repris från ett besök hösten 2015

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!