test fatbikes: Head Randell II

Även om namnet är väldigt engelskt så är det ändå i Tjeckien som Head Randell har sina rötter. Head-cyklarna är tillgängliga på svenska marknaden sedan 2017. Meningen är att Head ska komma i butikerna så småningom, men än så länge är det huvudsakligen näthandel som gäller.

Jörgen och jag tycker att det är ganska intressant när två personer var för sig testar en produkt. Det finns en del saker som man är helt överens om och andra där man inte alls är överens. När det gäller Head Randell var vi överens om att det är en fin färgskala på Headen, men vi skiljer oss åt i hur vi upplevde däckvalet. Jörgen kom inte någonsin överens med däcken, medan jag mestadels tyckte att de funkade tills det blev körning i nysnö. Att behöva sätta ord på en fatbike som man personligen upplever som relativt tung och ändå hitta de positiva punkterna är inte alltid det enklaste.

Oerhört hög stabilitet i sidled i cykeln.

Man är ju som man är. Men därmed inte sagt att vi enbart ska titta på det vi gillar. Det är i slutändan helt oväsentligt. Ni kan läsa om hur vi båda upplevde cykeln nedan, och hur vi har satt allt i relation till det pris man får betala. Och då kan man konstatera att det är en cykel som lämpar sig bäst för turcykling och inte lika bra för snabb stigkörning. Även om den när man väl har fått igång den svarar på ett behagligt sätt.

Utrustningsnivå

Cykeln kostar ca SEK 12 595, och vad är det man då får för pengarna? En alu-ram, ingen dämpning och en 2×10-drivlina med bland annat Shimano-komponenter från Deore till en XT-bakväxel. Helt i linje med det andra fabrikanter erbjuder på cyklar i samma prisklass. Jag tycker dock att om Head vill utmärka sig ännu mera i denna prisklass, då borde man satsa på att hela drivlinan plus bromssystemet är Shimano SLX (om man inte väljer SRAM). Det skulle få det att se snyggt ut och inte som ett hopplock av olika kvaliteter. Detta vill inte säga att det inte är fullt tillräckligt med det cykeln är utrustad med, men vill man komma in på en ny marknad är det just det som kan göra skillnaden.

Tektro-bromsarna är också fullt tillräckliga, de har fungerat ypperligt under hela testperioden. Vi har kört i varierande temperaturer med som kallast ca -18. Men som Jörgen också skriver: utrustningsnivån är rätt i förhållande till priset, tycker vi.

Harold

Första intrycket är att den har en riktigt hög markfrigång, ett styre som är långt ovanför marken och ett relativt långt kedjestag. Detta låter inte direkt positivt kan man tycka, eller är det bara ett neutralt konstaterande? Färgerna är dock något som jag direkt fastnade för. Jag kan inte riktigt sätta ord på varför, men det ser bara fräscht ut.

Med viss betänksamhet klev jag alltså upp på cykeln. Jag tänkte att det här kommer att bli en sådan där klumpig fatbike som inte alls är roligt att köra på. Den kändes högre än de jag hade kört på de senaste veckorna. Men det blev en överraskning! Ja, den är inte den lättaste, vilket också gör att den är trögstartad. Men när man väl har fått igång den gör den saker som inte borde vara möjliga på grund av markfrigången, styrets höjd och kedjestaget. Den borde vara mer vinglig så att säga. Trots det finns det en oerhört hög stabilitet i sidled i cykeln, även att stå stilla och balansera utan fötterna på marken går busenkelt. Genom däcken får man mycket fäste i svängarna (hårt packad snö) och det är just tack vare denna kombination som man kan fortsätta hålla hastighet när man väl är i gång. Däcken biter inte särskilt bra när det är mer än tio centimeter nysnö, man börjar tappa fäste om man inte kör med ett väldigt lågt däcktryck. Man ska ha bra fysik om man vill köra med den som om det vore en lättare fatbike. I slutändan är det en fatbike som man kan ha härliga långa avslappnade turer med. Efter första mötet har jag kört ett flertal gånger på Randelln och kan i all ärlighet säga att efter varje tur gillade jag den mer och mer. Framdelen svarar väldigt rappt på styrningen, och bakdelen av cykeln är följsam tack vare det relativt långa kedjestaget. Den är faktiskt över förväntan smidig. Att dra den på bakhjulet är inte så lätt och det är väl bra om man är ute efter en cykel som ska ligga kvar och ge en skön känsla under turen, och som ger full kontroll över det som händer under en.

Jörgen

Jag har testat alpinskidor och tennisracket från Head innan, men cykel är allra första gången. Att det rör sig om en fatbike känns ännu mer spännande. Mattsvart i färgställningen med ljusblåa inslag på aluminiumramen – riktigt snyggt och fräscht. Utrustningslistan innehåller inga överraskningar i den här prisklassen, Shimano på växelsidan och Tektro på bromssidan. Allt funkar fint och det var inga bekymmer under testturerna trots att vi körde en hel del i djup snö och minusgrader. Man känner ganska omgående att den här fatbiken främst är tänkt för lite mer avslappnade turer och kanske inte i första hand för tävling. Allt går visserligen att uppgradera men i grundutförandet är det en mer upprätt körstil som är behaglig och skön. Markfrigången är bland de högsta som jag har kört, ingen risk att fastna i rötter eller stenar. Det känns som att man sitter högre upp än övriga modeller i samma ramstorlek. Som att köra en suv jämfört med en personbil ungefär. 2×10 delat växelsystem funkar okej, fast man nu vant sig vid att allt fler går över till singelklinga.

Efter några turer vet jag direkt vad jag skulle byta ut först på cykeln. Däcken från Kenda, Juggernaut 4,5, kom jag inte överens med. Det kändes som man var överallt på stigen. Trots att vi laborerade med lufttrycket lyckades jag inte få något flyt i åkningen. Tungtrampade och hala. Måste säga att jag upplevde stor skillnad mot till exempel Schwalbes Jumbo Jim i bärighet och riktningsstabilitet.

Men det totala intrycket är ändå att Randall II är en trygg kompis om än lite tung på runt 16 kg. Svårt att få till den där lekfullheten och accelerationen som finns hos lättare modeller, fast för dem får man lägga till ett antal 1000-lappar som man kanske inte tänkt från början. Men har du planer på att dra ut en helg med tält och packning och inte vill lägga för mycket pengar på en cykel till så har du en given kompis här.

Plus

  • En härlig tur-fatbike.
  • Priset.
  • Väldigt stabil.

Minus

  • Vikt.
  • Däcken (helst 4.8″).

Specifikationer

Ram
Material/ramstorlek Aluminium- 39, 44, 48, 52
Dämpning
Framgaffel
Bakdämpare
Växlar och bromsar
Växlar Shimano XT 10s
Växelreglage Shimano SLX 2x10s i-spec
Vevparti First MP 175 36/22
Bromsar Tektro Gemini 180/160
Hjul
Nav/hjul JP73T/ KT-SR3F-M9ZR
Däck Kenda Juggernaut 4,5″
Komponenter
Styre Head Components
Styrstam Head Components
Sadel Head Components
Sadelstolpe Head Components
Utväxling
Kedjehjul 22
36 (147) 32 (165) 28 (189) 25 (212) 22 (241) 19 (278) 17 (311)
Kedjehjul 36
25 (346) 22 (394) 19 (456) 17 (509) 15 (577) 13 (666) 11 (787)
(…) = sträcka per varv i cm
Geometri
Styrstamsvinkel 71,0°
Sadelrörets vinkel 73,0°
Övre ramrör 56,5 cm
Övre ramrör (vågrätt) 60,8 cm
Sadelrör 48,0 cm
Gaffelrör 14,0 cm
Kedjestag 48,5 cm
Vevpartiets höjd 35,0 cm
Styrhöjd 103,0 cm
Hjulbas 114,3 cm

Info

Hjulsetets vikt 7,97 kg
Totalvikt 15,87 kg
Pris SEK 12 595
Webbsida www.headbike.se

Text & foto: Jörgen Söderholm & Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!