testad – Kärcher OC 3

Jag tillhör det fåtal som inte brukar tvätta sin cykel med vatten efter varje tur, helt enkelt för att jag vill undvika onödigt slitage på rörliga delar, bland annat alla lager som finns i en cykel, och ännu fler delar när det gäller heldämpade modeller. Men även om jag inte föredrar detta sätt att rengöra betyder det inte att jag inte kan testa ett smidigt system som Kärcher OC 3.

Smidigt

Den som inte har något emot användning av lite vatten ska absolut läsa vidare. Visst, när man har cyklat i lervälling är det en smidig lösning att ha med sig sin egen lilla lågtryckstvätt. Att det är en lågtryckstvätt är ganska bra, eftersom risken blir betydligt mindre att man spolar in sand med mera i lagren. Vill man så kan man få cykeln någorlunda ren på ett smidigt sätt.

Formgivning

Den OC 3 som vi har fått till test består av tre delar: en vattenbehållare på 1 liter längst upp, en mittendel där själva sprayhandtaget med slang finns och en nedre del där det finns plats för allt som medföljer: schampo, borste och en trasa.

Mått

Övre delen, som består av vattenbehållaren och själva motorn med slang och handtag, har måtten 277x234x201 (LxBxH i mm). Nedre delen, som kallas för ”cykellåda”, har måtten 229x221x108. Sammanlagt tar hela tvätten inte upp så mycket plats vilket gör att den är smidig att ha med sig på turer med bilen.

 

Hur är den i praktiken?

Före användning ska batteriet laddas. Detta tar ca tre timmar och enligt Kärcher ska det räcka till ca 15 minuter. När man enbart har en cykel med sig ut på tur klarar man sig bra på den tiden. Fyra liter vatten går dock åt ganska fort om cykeln har hunnit bli riktigt lerig och det kanske till och med har hunnit torka in. Jag fick fylla på behållaren tre gånger vid ett tillfälle, men då hade leran också hunnit torka in helt och hållet. Nu hade jag turen att ha tillgång till vatten att fylla på med, men om man inte har det faller det hela lite, och då får man med sig en bara halvren cykel hem. Trycket är dock över förväntan bra. Även om smutsen sitter fast ordentligt så går det att få bort den. Men man får räkna med att det går åt mer vatten då.
Nu har det inte varit aktuellt för oss, men vi undrade: ifall batteriet inte skulle räcka till när man har mer än en cykel att tvätta, varför har Kärcher då inte valt att ge möjligheten att ansluta lågtryckstvätten till cigarettändaruttaget i bilen?

Min slutsats

Jag tillhör nog de som kommer att fortsätta få min cykel ren på andra sätt än genom användning av vatten. Det vill inte säga att denna Kärcher OC 3 är kass att ha, för det är den inte. Den gör sitt jobb, och särskilt när cykeln inte har hunnit torka upp är det ett enkelt sätt att få hojen ren från allt man har lyckats samla på sig under en blöt tur.

Plus

  • Smidigt.
  • Bra tryck för att vara en lågtryckstvätt.
  • Tillräckligt lång slang.
  • Medföljande duk och schampo till cykellådan.

Minus

  • Begränsad mängd vatten vid riktigt smutsig cykel.
  • Att inte möjligheten finns att koppla in den i cigarettändaruttaget i bilen.

Specifikationer

Tryckområde Lågt tryck / Lågt tryck
Pumpkapacitet, max (l/min) max 2
Mått (L x B x H) (mm) 277 x 234 x 201
Brukstid per batteriladdning 15 min
Laddningstid 180 min
Standardutrustning OC3 Integrerat finmaskigt vattenfilter, vattentank volym 4 l, litiumjonbatteri, spiralslang 2,8 m, flatmunstycke, laddningssladd till batteri

Info

Vikt 1,2 kg
Vikt utan tillbehör 2,2 kg
Pris SEK 1 695
Hemsida www.kaercher.com

Text & foto: Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!