Jag har blivit tvungen att acceptera att denna sommarsäsong blir en transportsträcka till förhoppningsvis en höst med full satsning igen. Bakgrunden är att jag måste komma tillrätta med mina luftvägsbesvär som till slut blev outhärdliga under vintern.

Jag lider , som många andra, av pollenallergi. Jag har kunnat prestera rimligt bra trots detta och börjat lära mig leva med symtomen. Senaste åren har jag dock drabbats av en allt mer påfrestande slemhosta efter ansträngning. Jag har sett detta som följdverkningar av allergin och inte gjort mer av det. Problemet har sakta förvärrats under de senaste två åren för att denna vinter bli så besvärliga att jag inte kunde sova en hel natt utan att jag vaknade av hosta.

Jag är inte den som går till doktorn i onödan, men i samband med ett annat läkarbesök frågade jag om varför jag alltid är täppt i näsan och hostar trots att det inte är pollensäsong. Doktorn kollade lite i näsa och hals och sa direkt att han var förvånad över att jag kunde prestera alls på cykel. Näsan var helt blockerad av polyper och andningen lät inte bra alls.

Polyper är tydligen en form av godartade tumörer som utlöses av allergi. Väl hos en luftrörsspecialist fick jag en diagnos och polyperna opererades lätt bort. Man konstaterade också att jag lider av en ihållande luftrörsinflammation som ger astmaliknade symtom. Båda problemen har sitt ursprung i min allergi.

Sedan februari testar jag nu ständig medicinering för att få bukt med luftrörsproblemen och motverka nya polyper. Jag räknar med att detta måste pågå hela sommarsäsongen och kan inte planera för att prestera enligt mitt normala upplägg.

Jag har dock inte gett upp hoppet om att kunna prestera på topp, utan planerar för att vara i form igen i slutet på augusti. Då går Masters-VM mountainbike i Italien och veckan efter börjar cyclocrossäsongen 2016-17. Jag har lagt upp ett träningsprogram som ska ge en formtopp till dess men jag vet ännu inte om jag kan fullfölja planen. Det får ge sig under sommaren.

Så mtb-säsongen blir en enda lång träningsperiod utan några resultatmål. Jag kommer att åka de tävlingar som jag gillar, men då som en del i träningen. Kan jag göra resultat är det kul, men det får bli en ren bonus. Medicineringen funkar bra vissa veckor men inte andra. Det beror på hur mycket pollen  luften innehåller och hur kallt det är. Jag testar olika doseringar av medicinering och måste se förbättringen långsiktigt.

Men inget ont som inte för något gott med sig ! Med mindre tävlande har jag fått tid att jobba ändå mer med olika event för Trek. Jag testar också nya komponenter och tekniska lösningar på cyklarna. Detta är nästan lika kul som att tävla. Jag har fått förtroendet att skriva om dessa tester i MTB Sweden-magazine så ni kan ta del av mina erfarenheter här i tidningen framöver.

Jag har även återupptagit motocrossen igen efter 15 års uppehåll. Inte för att det blir någon satsning på denna sport utan som ett kul sätt att bedriva alternativ träning. Det finns inte många andra sporter som ger en sådan total genomkörare av hela kroppen som MX. Inte mycket som är roligare heller. Jag sitter hellre på en MX-cykel än går till gymmet !

Jag började med cykel som en alternativ träning för MX-åkningen en gång i tiden. Nu är MX alternativ träning till min cykelsatsning. Cirkeln är sluten !