Kuzmin SVB

Det var över ett år sedan som jag tittade in hos Leonid Kuzmin i Karlstad och han berättade passionerat om sina titan-cyklar. Cyklar som är gjorde i titan är något magiskt i sig tycker jag, det ser alltid så himla stilrent ut.

Det som utmärker Kuzmin-cyklar är att de kommer med ett växelsystem från Pinion. För den som inte känner till Tyska Pinion så härstammar principen för deras växelsystem från Porsche. Här finner man några killar som är entusiastiska mountainbike-åkare, men som ville ha ett växelsystem till cyklar med samma sportiga känsla som man har i sin kära sportbil, och med så lite slitage som möjligt. Efter några års formgivning, byggning och testning var det första Pinion-växelsystem redo att korsa

Pinion

Den som har läst artikeln om mitt besök hos Leonid vet att den här mannen tänker enbart i praktiska lösningar för sina cyklar. Därför väljer han ett system som är inkapslat och i princip inte behöver någon form av service. Man förstår varför Kuzmin SVB (Super Versatile Bike) är formgiven som den är. Genom Pinion C1.12-växelsystemet har man inte enbart i teorin 12 växlar, de är även tillgängliga i praktiken. Vikten på själva växellådan ligger på ca 2100 gram, vilket kan tyckas vara en hel del, men det är ju relativt. Eftersom man inte har någon kassett eller bakväxel jämnas det ut lite grann.

Pionion i praktiken

Om man tänker efter så borde detta system egentligen vara det optimala systemet för våra vintrar. Varken snö, is eller lera får fatt i växlarna eftersom de ligger helt inkapslade i lådan. Oavsett hur torr kedjan blir så fungerar systemet ändå som det ska. Detta beror helt enkelt på att kedjan ligger utanför växellådan och aldrig skiftar som på de ”vanliga” växelsystemen som bland annat Shimano och SRAM använder sig av.

Än så länge fungerar Pinion-växlarna enbart med gripshift, detta på grund av att det är två vajrar som helt enkelt drar i växlarna för att de ska kunna skifta. Det ska ses som en pendyl. Varje växling är hur exakt som helst, felväxlingar tillhör inte detta system. Dock får man lätta lite på pedaltrycket när man ska växla för att skiftningen ska ske så smidigt som möjligt (även om det egentligen inte behövs). Det jag fastnade för när jag rullade med cykeln på grusväg var den lugnande effekten av ljudet från kugghjulen. I vanliga fall gillar jag inte onödiga ljud på cykeln, men detta fall får vara ett undantag.

Varför bockstyre?

Även om jag inte kom helt överens med ett sådant styre, ska det ge en avlastning för kroppen. Hållningen i armarna är mer naturlig, särskilt när man ligger i bocken. Men det behövs en längre anpassningstid för min del för att känna mig bekväm med ett sådant styre i terräng. Kritiken handlar särskilt om kombinationen av gripshift med bromshandtagen. Ni vet, när man cyklar i terräng vill man helst ha full kontroll över både växlarna och bromsarna, men på grund av lösningen med bockstyret får man välja: köra utan att kunna kontrollera hastigheten och ha händerna i bocken för att kunna växla, eller ha en hand vid en broms samtidigt som man har en hand vid gripshiften. Det sistnämnda är så klart en lösning, men jag upplever inte det som det mest optimala, eftersom det innebär en obalans av tryck i styret till följd av placeringen av händerna (ojämn viktfördelning). På grund av Pinion-växellådan, som än så länge enbart fungerar med gripshift, skulle jag välja ett rakt styre, och det är ju så klart ganska enkelt att ordna. Kuzmin erbjuder förresten också denna lösning på sina cyklar.

Varför slicks?

Vid första ögonkastet verkar däcken vara helt utan mönster. Men det stämmer inte, tittar man närmare på dem ser man att det visst finns mönster. För min del påminner det om ormens undersida. När det gäller sådana däck kan man tro att det inte finns något fäste. Och visst stämmer det när man kör genom lera, men kör man till exempel på stenhällar eller hårdpackat underlag så kommer man att märka att det finns hur mycket fäste som helst. Inte heller hala rötter är något problem för dessa däck, och sedan tillkommer att man knappt har något rullmotstånd. Så fort man kommer på transportvägar har man så klart en fördel mot den cyklist som rullar och trampar med sina däck med större mönster. Här vågar jag påstå att dessa däck är de ultimata Cykelvasa-däcken, för dig som vill jaga varje sekund. En till fördel med dessa småmönstrade däck är att dubbarna inte är så höga, vilket leder till att man har en högre stabilitet och därför mer fäste. Man kör så att säga inte på toppar när det gäller cykling på hårdpackat underlag.

Ashima bromsar

Har ni hört om detta märke tidigare? Det hade i alla fall inte jag förrän jag såg Kuzmin-cykeln för första gången. Varför är dessa så speciella? Jo, det ligger i kombinationen av mekaniskt och hydrauliskt. Systemet använder sig helt enkelt av en bromsvajer som sätts fast i bromsoket, som trycker bromsklossarna mot bromsskivan genom användning av hydraulikolja. Fördelen med en sådan lösning är att det är lätt och enkelt att byta ut bromsvajern om det skulle behövas, och man slipper lufta höljena. Dessutom ger bromsarna en väldigt skön respons i bromshandtagen, det är lätt att dosera bromsningen.

Hur upplevdes cykeln som helhet i praktiken?

De första metrarna man rullar på en ny cykel är alltid de som ger mig bästa känslan. Precis så var det den dagen jag körde iväg på Kuzmin SVB – det första jag fick uppleva var hur lätt den svarar på de styrkommandon den får. Den stela framgaffel i titan ger den information man vill ha och skapar förtroende med detsamma. Framsidan ligger väldigt stabilt och särskilt när man rullar på grusväg och asfalt påminner cykeln om en landsvägscykel. Även om den har breda däck rullar den lätt iväg och man får upp hastigheten utan att tänka på det. Tack vare dessa däck ligger cykeln som klistrad på de olika underlagen. På en och samma runda kan man skifta mellan olika underlag utan att behöva vara orolig. När det gäller terrängkörning tycker jag dock fortfarande inte om kombinationen av bockstyre med gripshift och bromshandtagens placering. Det ger inget förtroende. Möjligen blir man van vid sådant efter en längre tid, och kanske upplever de som håller på med cyclecross eller liknande inte samma sak som jag. Jag tror att det beror mer på mig än på själva produkten.

Överlag är cykeln en rapp en. Det är väldigt enkelt att få upp farten och när det gäller grusvägs- och asfaltskörning ger styret mycket komfort vilket ger en naturlig hållning. Det är en intressant cykel med intressanta lösningar. Att den dessutom är i titan gör inte det hela sämre, långt ifrån. Men för min del: ett rakt styre! Och gärna i titan det med!

Plus

  • Stilren design.
  • Fantastiskt växelsystem.
  • Hög komfort genom titan.
  • Underhållsvänligt växelsystem.
  • Styret ger hög komfort på grus- och asfaltkörning.

Minus

Styret, att ha kontroll på bromsar och växlar när det gäller terrängkörning.

Text & foto: Harold Abbas

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!