Hur uttalar man ovanstående namn? Det vet väl inte jag som nederländare…men det är i alla fall en sjö uppe i Lappland som har formats efter Rapa-älven, så ni som är från Sverige bör veta hur det uttalas… fast jag har lagt märke till att fler med svensk nationalitet också har svårt att hitta rätt uttal.

Men vad gör det, viktigast att veta är att det är ett svenskt märke som grundaren Stefan Lahti genom sitt företag L Bike and Sports AB från Hällefors har tagit fram. Ibland kan man undra om det verkligen finns behov av ännu fler cykelmärken, men det coola i detta tycker jag är att Stefan i detta fall följer sitt hjärta. Ja, varför ska man inte satsa på något eget, om man vet vad det är man vill ha.

 

Formgivning

Formgivningen av denna Laitaure, liknar naturens spel. Det är spännande, om än inte jätteannorlunda linjer som finner sin väg på Laitaure No. L1, men Stefan har ändå fått till en egen utstrålning. Det finns vassa kantar i styrhuset mot övre- och nedre ramrören. Samtidigt finns det en smidig övergående linje in i cykelns baktriangel. Överröret flyter över i baktriangelns överdel, vilket leder till en rapp och kvickrattad cykel.

Däremot kan man tycka att nedre infästningen till bakdämparen är av en klumpigare variant, men den tjänar sitt syfte eftersom det leder till en otroligt styv konstruktion, som återigen leder till den där rappa och kvicka känslan.

 

 

Det unika

Vad som gör Laitaure unik är möjligheten att beställa cykeln eller ramen helt efter sina egna önskemål. Första steget är alltså att beställa ramen man önskar sig. Man kan välja i stort sett vilken färg som önskas, så länge den specifika nyansen finns i lackeringsföretagets färgpalett. Med det tillkommer också en unik logga på egenvald ram. Loggan är ”The One And Only” vilket ska förtydliga att det är just en unik cykel som byggts. Man kan antingen låta den byggas av Stefan med de komponenter han jobbar med, eller bygga cykeln helt själv med allt du vill ha på den. Väljer man att låta Stefan bygga cykeln, då kan man bland annat räkna med följande märken:

 • WTB
 • Magura
 • Duke Racing Wheels
 • Suntour
 • Tubolight
 • Acros
 • Öhlins

Vår testcykel

Det där med sociala medier fungerar ibland väldigt bra, särskilt när vi på detta sätt får koll på nyheter som ibland helt enkelt inte kommer fram till oss på annat sätt. Så var fallet denna gång. Jag sneglade lite på Instagram och fick syn i första hand på WTB Sverige och ganska kort därefter kom Laitaure in i bilden. Intresset hade väckts och några veckor senare blev det ett möte, där vi träffades och skulle prata om eventuellt framtida samarbete.

Så klart kunde jag inte låta bli att ställa frågan om vi inte kunde ta med den där gula cykeln…  Stefan blev överraskad och det visade sig senare när han ringde och berättade att cykeln egentligen inte var 100% redo. ”Glöm inte att dra efter skruvarna och du kommer dessutom att få ett par andra WTB-hjul, för just nu rullar cykeln på ett par Scott-hjul som så klart inte ska vara på den”, sa han.

Så gick det några dagar och då kom ett par WTB-hjul, testandet kunde börja. Vi hade alltså fått en crosscountry heldämpad 29-tummare för test. Detta exemplar kom med 100mm dämpning från Suntour, både fram och bak. Den som skulle vilja ha 120mm, kan få dämpning från Öhlins. Väljer man Öhlins, så får man inte lock-out från styret så som man får med Suntour. Det var första gången för mig att rulla på en cykel som är komplett utrustad med Suntour-produkter och det kan inte sägas annat än att produkterna fungerade över förväntan bra. Lock-outen på styret är väldigt användarvänlig. Man trycker på spaken för att låsa det hela, och för att låsa upp dämparen igen behöver man bara trycka lite lätt på vänstersidan av kontrollen med sidan av pekfingerknogen och så är det gjort. Själva dämparen startar lätt i dämpningen och är enkel att ställa in.

Går vi vidare på komponentsidan, så har denna NoL1 utrustats med SRAM Eagle. Sammanställer man sin egen cykel, så kan man så klart välja alla möjliga varianter för att det ska passa ens egen plånbok.

Bromsar

SRAM Level TL har vi fått använda oss av, men från och med nu kommer Stefan att jobba med Magura istället. Att det blir Magura framöver har mest att göra med det faktum att deras bromsar har oerhört hög bromskraft, är lätta att hantera och sist men inte minst…det är annorlunda! Vi har kört med Magura-bromsar ett fåtal gånger och kan bara säga att särskilt deras 4-kolvs bromsar är något speciellt. Det vill inte säga att SRAM inte fungerar, de fungerar så som man kan förvänta hos SRAM. Men precis som Stefan, tycker jag personligen att det är lite coolare med något som inte alla har.

Hur går det till

Ifall intresset har väckts för en Laitaure-hoj, så är det bara att gå in på http://www.laitaure.com/ och läsa om alla möjligheter som finns. Eftersom Laitaure är ett litet märke, byggs det bara mellan 10 och 15 cyklar per år. Det gör samtidigt att man kan vara säker på att man får en unik cykel, varje cykel byggs nämligen efter kundens önskemål. Att våga vara annorlunda, är det Stefan eftersträvar!

Han välkomnar alla er som vill komma med på hans resa för att få fram en produkt som andas kvalitet. Väljer man att handla en komplett cykel, så ingår det ett extra par däck från WTB, efter ens egna önskemål. Och väljer man dessutom en Magura-dropperpost, så medföljer som standard en stel karbonsadelstolpe!

Upplevelsen

Så klart är en test inte komplett om det inte finns en beskrivning om hur cykeln uppför sig. Efter en hel del cyklande på trail-cyklar, kändes det lite märkligt att behöva ”ligga” på en cykel. Fast på Laitaure-hojen sitter man relativt upprätt, vilket inte är helt fel eftersom det leder till att man har mindre kroppsvikt på framdelen och därför blir det lättare att styra cykeln, samtidigt som man får mer kontroll över det hela när det gäller utförskörningar. Tidigare skrev jag om den relativt kraftiga delen till infästningen av bakdämparen. I praktiken betyder det att cykeln är relativt styv i det laterala, vilket i sin tur leder till en snabbt svarande cykel. Man känner enkelt av vad som händer under en, men med bibehållen komfort.

Laitaure NoL1 i detalj

 • Variant: Crosscountry
 • Hjul: 29”
 • Dämpning: 100 mm
 • Finns i storlek: S-XL
 • Pris på ramen: SEK 16000, låter man L Bike and Sports bygga cykeln så blir priset för ramen SEK 14000.
 • Färg: valfri

Text & foto: Harold Abbas

 

För att köpa din Laitaure: Laitaure

För fler artiklar kring Laitaure: fabrikantsida Laitaure bike.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!