De flesta känner nog till de olika pedalvarianter som finns på marknaden. Flats och clipless är inte okända, tror jag. Men det finns även en pedalvariant som känns som ett mellanting. Pedalerna vi har fått in verkar vid första anblicken vara flats, men det är inte hela sanningen. Efter att ha läst på lite visar det sig att det finns magneter i pedalerna.

 

 

För min del blev jag direkt intresserad, för när man använder sig av flats kan det ibland hända att man tappar pedalen och att den hamnar rätt in i vaden eller smalbenet. Och det kan jag inte direkt påstå är bekvämt!

Efter att ha skruvat i alla medföljande dubbar är det dags för mig att testa pedalerna. Det ska nämnas att jag har monterat de medföljande skoclipsen under ett par FiveTen-skor som vi alla vet har en mjukare variant av gummisula. Jag återkommer senare till varför jag framhäver just den delen.

 

Själva testet

För att testa pedalerna kände jag för att köra på rosa leden här i Vägsjöfors. Det är områdets tuffaste markerade led, fast den delen kan anses vara relativ. Inom leden får man alla möjliga skiftande underlag, från branta klättringar på skogsbilvägar till bedrövligt underlag i terräng. Att valet blev denna led beror helt enkelt på att det inom en och samma runda är möjligt att testa pedalens olika egenskaper.

De första kilometerna rullades det på asfalt och grusväg, och då upplevs fördelen med att sitta ”fast”. Foten är mer fixerad än när man kör med flats. Om man däremot vill flytta foten lite på pedalen eftersom man inte har hamnat i ett läge som känns bekvämt uppstår ett mindre problem, och det är att magneterna är lite väl starka för att lyfta foten lite och få den bättre placerad på pedalen. Just här känner jag att det är en större fördel att köra med vanliga clipless pedaler.

Och för att komma tillbaka till den där punkten kring FiveTen-skorna: Eftersom dessa skor har en unik gummiblandning som greppar med så mycket fäste i pedaler med dubbar, blir det betydligt svårare att göra småjusteringar med foten på just dessa pedaler.

När det gäller terrängkörning vill jag kunna flytta på foten alltefter behov. Den möjligheten finns inte med clipless pedaler, men det gör den så klart med flats. Eftersom vi nu har att göra med en pedal med magneter borde det vara möjligt att förflytta foten, fast den delen är inte lätt eftersom magneten som sagt är rätt så stark, och i kombination med FiveTen-skorna blev det för min del nästan en omöjlighet.

 

 

Så sammanfattningsvis kommer jag fram till följande för- och nackdelar när det gäller denna variant kontra flats och clipless:

Fördelar:

  • Att ha en pedal som upplevs som flats.
  • Att ha möjligheten att få lite draghjälp i pedalerna.

Nackdelar:

  • Magneten är för stark för att man ”bara” ska kunna förflytta fötterna.
  • I kombination med FiveTen-skor fungerar pedalerna inte optimalt.

 

Eftersom dubbarna är rätt så länga och gummisulorna på FiveTen-skorna är så klibbiga, blir det väldigt svårt att kunna förflytta skorna lite i sidled utan att behöva dra loss hela skon från magneten. Min lösning blev att ta bort dubbarna för att få det att fungera med mina Fiveten-skor. I praktiken känner jag att jag inte kommer överens med dessa pedaler. Idén är bra, kanske är det bara jag som är kräsen.

Men personligen tycker jag att jag hellre sitter helt fast eller helt loss! Synd, för jag gillar inte att ratta ner på en produkt som någon har lagt tid på att utveckla, men för min del funkar de helt enkelt inte.

Däremot kan jag föreställa mig att pedalerna fungerar bra för nyblivna mountainbike-cyklister som tycker att övergången från vanliga pedaler till clipless är lite läskig. Har man inte något att jämföra med så kan dessa pedaler vara en variant för att lära sig att bli bekväm med att sitta ”fast”, utan att riskera att inte få loss foten om man mot förmodan skulle ramla.

 

Text & foto: Harold Abbas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!