En “gammal” artikel från 2017, som förklarar i korta drag MIPS

Visste ni att MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är en svensk uppfinning! Så har ni en hjälm med ett märke som det står MIPS på, då kan ni vara lugna…

Nu har jag fått testa en hjälm med MIPS–system under några månader. Och är en av hjälmtillverkarna som har hjälmar med MIPS-skyddssystem. För ungefär tre år sedan började flera hjälmtillverkare att få upp ögonen för MIPS och kompletterade sina hjälmserier med dess unika tekniska lösning.

Vad är då MIPS?

En traditionell hjälm utan MIPS-tekniken skyddar skallen från att krossas vid kollision, och det är ju bra. Men när skallen träffar underlaget så får man samtidigt ett vridmoment som kan orsaka bestående skador. Redan 1995 kunde man konstatera att traditionella hjälmar inte gav tillräckligt med skydd, med förödande konsekvenser och hjärnskador som följd. Detta har det sedan forskats på av neurologer på Karolinska Universitetssjukhuset och Kungliga Tekniska Högskolan. Tillsammans har de tagit fram ett ”lågfriktions-system” för hjälmar för att ytterligare skydda skallen från skador som kan uppkomma vid kollision. 2001 grundades företaget MIPS AB av fem specialister inom det biomekaniska området på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. De skapade då en teknisk lösning för att minska rotationskrafterna på hjärnan vid en kollision. När en hjälm med MIPS-teknik utsätts för ett vinklat slag, tillåter lågfriktionsskiktet hjälmen att ”glida” i förhållande till huvudet, en lösning som efterliknar hjärnans egen skyddsstruktur. Efter starten 2001 började det med ridhjälmar, MIPS AB expanderade internationellt och deras unika varumärke fick en tydlig identitet.

Från 2010 började MIPS AB synas alltmer inom cykel och andra idrotter. Och 2013 hittar vi MIPS även i militärens hjälmar. Under de senaste åren har det sedan bara löpt på med nya partnerskap med de flesta hjälmtillverkarna. Framtiden ser ljus ut för MIPS AB som fortsätter att utveckla systemet för att få så säkra hjälmar som möjligt.

Detta är en av orsakerna till att jag gillar hjälmar med MIPS-systemet. Vetskapen om att man har det bästa på marknaden som skyddar en av de viktigaste delarna av kroppen – huvudet.

Text: Clas Ljungberg

Foto: Harold Abbas och MIPS AB

För mer information: MIPS

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!